Србија и Балкан

Зорана Михајловић: Остајем у политици

Досадашња министарка енергетике и рударства изјавила је да током мандата није пристајала да буде пијун и да је то можда разлог због којег више није део извршне власти
Зорана Михајловић: Остајем у политици© FOTO TANJUG/ ZORAN PETROVIC

Одлазећа министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић истакла је током данашње, последње конференције за новинаре да се јуче састала са председником Србије Александром Вучићем и договорила да не буде у новом сазиву владе. Захваљујући му на досадашњој сарадњи, оценила је да је свесна да су је њене изјаве коштале и поновила да остаје при ставу да Србија треба да буде на западу Европе.

"Вучић је човек са којим сам јуче седела и договарала да не будем министарка у новој влади. Ми смо имали разговор у четири ока, а то је нешто што не могу да преносим, нити желим. Председнику неће бити лако, али мислим да ће имати једну главобољу мање. Више неће имати тај један једини другачији тон из владе који је до сада имао", рекла је Михајловићева током обраћања.

Истакла је да нема за чим да жали, да иза њеног десетогодишњег рада у влади стоје резултати на које је поносна, као и да ће остати у политици.

"Можда су ме моје изјаве коштале, али то сам ја. Желим да радим за своју државу, остајем у политици, и сматрам да Србији јесте место у Европи и у Европској унији. Увек ћу се борити да Србија у овим новим глобалним и светским поделама, Србија буде на западу Европе, а не на истоку", закључила је министарка која је у протеклој деценији поред енергетике руководила министарством за развој и животну средину као и министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Нисам пристајала да будем пијун

Својој наследници пожелела је успех у раду и открила на шта није пристајала током својих мандата.

"Новој министарки рударства и енергетике желим све најбоље, али мислим да јој неће бити лако. Мени није било лако. Нисам пристајала да будем пијун и можда је то разлог због којег смо данас овде", приметила је Зорана Михајловић, не објаснивши чији пијун није желела да буде.

Изјаве Зоране Михајловић у протеклом периоду изазивале су бројна опречна мишљења, будући да је истицала да треба размислити о увођењу санкција Русији, а специјалну војну операцију у Украјини назвала "борбом против демократије и вредности".

Кандидат за министра одбране и потпредседника нове владе Милош Вучевић истакао је да одлазак Зоране Михајловић са места министра не тумачи као казну. Он је истакао да сматра да је добро повремено променити тим и дати шансу и другим људима.

image