Србија и Балкан

Даница Грујичић: Девојчица из школе и даље критично, троје из Младеновца у тешком стању

Девет психијатара отишло је на позив у ОШ "Владислав Рибникар" како би помогло деци и родитељима, што је министарка подржала и апеловала на превенцији и менталном здрављу
Даница Грујичић: Девојчица из школе и даље критично, троје из Младеновца у тешком стању© Танјуг/Страхиња Аћимовић

Министарка здравља у Влади Србије Даница Грујичић саопштила је најновије податке о рањенима у две пуцњаве у Србији. Она је рекла да је јуче радило шест сала истовремено и да се нешто овако не памти од деведесетих година.

"Традија је велика. Моје колеге и медицински радници су прави хероји и добро је што ни у среду, ни јуче, медицина није заказала", додаје Грујичић.

Два дечака рањена у Основној школи "Владислав Рибникар" која су лечена у Тиршовој пуштена су на кућно лечење, док је девојчица и даље у критичном стању.

"Дечак и девојчица лечени у Ургентном центру заједно са наставницом спуштени су у мање интензивну негу, полако излазе из кризе. Други дечак је јако тешко, има велико оштећење кичмене мождине и не показује знаке померања руку и ногу, те на томе морамо радити", каже министарка.

У пуцњави која се касно синоћ догодила код Младеновца рањено је 14 људи.

М. М. (1967) је задобио површну рану грудног коша и трбушне марамице, није имао повреде унутрашњих органа, стабилно је и оперисан је.

Девојка Н. Н. (2006.) имала је повреду главе и бешике, она и пре операције није видела на лево око, вероватно је чека још једна интервенција, док је хематом са десне стране чеоног темена одстрањен, казала је министарка.

М. А. (2005) најтеже је повређена, њој је морао да буде отклоњен један бубрег и део дванаестопалачног црева, имала је два прострела са великим оштећењем.

Институт за трансфузију крви тренутно има довољно јединица. У Смедереву ће сутра бити организовано добровољно давање крви, а у Младеновцу у недељу или понедељак, казала је министарка и позвала људе да некоме помогну и на овај начин.

Навела је да је девет психијатара отишло на позив у Основну школу "Владислав Рибникар" како би помогло деци и родитељима, што је министарка подржала и апеловала на превенцији и менталном здрављу, како се овакве ствари више не би дешавале.

"Херојску операцију су урадиле моје колеге хирурзи. Младићу је повређена артерија, ушао је у операцију у стању шока, колеге су зауставиле крварење и решиле прелом десне натколенице. Њему следују две интервенције. В. Н. (2003) има повреде натколенице и препоне, биће урађене ортопедске интервенције", истиче министарка.

С. Ј. (1972) је оперисан, нема знаке померања ногу али, према речима министарке, то може бити пролазно.

Она се захвалила својим колегама које су радиле невероватном брзином јер, када су у питању прострелне ране, нико не може да буде сигуран шта ће се дешавати.

Додала је да су три пацијента смештена у болници у Смедереву и захвалила се Хитној помоћи у Младеновцу који су за десет минута били на месту злочина.

"Морам да се захвалим и Хитној помоћи у Београду. Колеге су направиле праву тријажу, али нажалост три пацијента су преминула у Младеновцу, као и један дечак у Орашју… Покушана је реанимација, али ништа није успело, нажалост. Морам да се захвалим мојим колегама јер су се они овде синоћ борили и ако ови људи преживе само мојим колегама могу да се захвале јер су сви у ланцу реаговали како је требало", изјавила је.

Каже да, нажалост, преминули у Младеновцу нису могли да буду спасени.

Говорећи о инциденту у Лесковцу, Грујичић је рекла да је дете угрожено јер је зрно погодило критично артерију, након чега је дечак изгубио литар и по крви.

Три особе оперисане у Смедереву у стабилном стању

РТС је раније јавио да је током ноћи у Општу болницу у Смедереву примљено десет особа. Четири особе су преминуле: Део повређених пребачен је због степена повреда у Београд. Три особе се налазе у болници у Смедереву, оперисане су и у стабилном су стању. Сви страдали и рањени су 2000. годиште и млађи.

МУП је раније саопштио да је у пуцњави убијено осам особа, а 14 рањено.

Након осам сати интензивне потраге, осумњичени У. Б. (21) ухапшен је у околини Крагујевца. За њим је трагало око 600 припадника специјалних јединица МУП-а.

Осумњичени У. Б. (21) је најпре пуцао у селу Дубона, а затим у Малом Орашју и селу Шепшин.

У Дубони је убио младог полицајца и његову сестру, насумично пуцајући по школском дворишту, где је и ранио више особа. 

Према речима мештана осумњичени, иначе из суседног села Доња Дубона, познат је као проблематичан.

На лице места ноћас је изашао и министар унутрашњих послова Братислав Гашић који је том приликом изјавио да је реч о терористичком акту. Поред У. Б. (21) који се сумњичи да је ноћас код Младеновца ватреним оружјем усмртио осам особа и ранио 14, ухапшени су и његови деда и ујак код којих се скривао од полицијске потере.

image
VV inauguration
banner