Србија и Балкан

Одаловић: Имамо информације о могућој локацији масовне гробнице на КиМ о којој се годинама ћути

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије истакао је да уколико Приштина испоштује договор постигнут у Бриселу, почеће рад рад на терену, претрага и провера локација
Одаловић: Имамо информације о могућој локацији масовне гробнице на КиМ о којој се годинама ћути© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић рекао је за РТС да ако приштинска страна покаже спремност да усвоји потписану Декларацију о несталим особама, ући ћемо у наставак процеса веома брзо. То значи да ће отпочети рад на терену, претрага и провера локација.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а Одаловић је истакао да је Курти блокирао процес пре две године у Бриселу.

"Ако на приштинској страни буде спремности, да оно што је потписала имплементира, врло брзо ћемо ући у наставак процеса и кренути да радимо на терену, да претражујемо локације на којима ће се, према информацијама, које помиње Приштина, извршити провере", рекаo је Одаловић.

"Имамо информације о могућој локацији масовне гробнице а да се о њој годинама ћути, она се не претражује. Tо је важна ствар целог овог процеса", подвукао је Одаловић.

Такође, важно је и формирање заједничке комисије, на чијем челу би требало да буде ЕУ, а с представницима Београда и Приштине и Међународним комитетом Црвеног крста, који иначе председава радној групи за нестала лица.

"И да то буде додатна подршка, јер нам ветар у леђа треба, због огромног броја архива који су изнели међународни представници који су били у различитим мисијама, да буду доступни Приштини и Београду, да у њиховим претрагама видимо да ли имамо информације о потенцијалним локацијама", изјавио је председник Комисије за нестала лица.

Напоменуо је и да породице овде имају значајнију улогу.

"Председник Вучић је у Бриселу рекао да нам треба 24 сата од пријаве локације, о постојању гробнице – ми ћемо бити на локацији. Позваћемо Приштину да буде заједно са нама, да урадимо то транспарентно, али то тражимо и од Приштине, то је елементарна ствар због приступа", закључио је Одаловић. 

image