Србија и Балкан

У Бриселу данас нова рунда дијалога: У фокусу ЗСО и Декларација о несталим лицима

Вучић и Курти разговараће уз посредовање Мирослава Лајчака и Жозепа Борељ, док ће се потоњи обратити јавности након састанка заказаног за 18 часова
У Бриселу данас нова рунда дијалога: У фокусу ЗСО и Декларација о несталим лицима© Carl Court / Staff

Високи представник Европске уније за спољну политику Жозеп Борељ сазвао је за данас у 18 часова састанак на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине, а на столу ће, како је најављено из Европске службе за спољне послове (ЕЕАС), бити нацрт статута Заједнице српских општина и Декларација о несталим лицима, преноси Танјуг.

Тачно 45 дана после последњег састанка у Охриду, када је договорен Анекс Европског споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине, поново ће се састати председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, уз посредовање шефа европске дипломатије Жозепа Бореља и уз присуство специјалног изасланика Европске уније за дијалог Мирослава Лајчака.

Фокус ће, како су навели, бити на примени Споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине, а од страна се очекује да подрже Декларацију о несталим лицима као прву тачку дневног реда, после чега ће бити представљен први нацрт статута Заједнице српских општина на Косову.

У саопштењу се наводи да ће две стране имати прилику да разговарају и о другим политичко значајним питањима.

Током поменутих 45 дана отвориле су се бројне политичке теме. Приштина је добила визну либерализацију, одржани су ванредни избори за градоначелнике четири општина на северу Косова, иако су их Срби бојкотовали, покренута је процедура за пријем "Косова" у Савет Европе, а новоизабрана албанска већина у Скупштини Општине Северна Митровица покренула је иницијативу да се за саобраћај отвори главни мост на Ибру, кључна неуралгична тачка од 1999. године до данас.

За прве три ствари Приштина је недвосмислено имала подршку најмоћнијих земаља Запада, док је за последњу најаву Лајчак рекао да није право време да се отвори мост преко Ибра.

Приштина је најавила и измене закона о експропријацији, који се у српској јавности чита као акт који ће олакшати отимање земље од локалних Срба на северу, не би ли се на њиховим имањима градиле војнополицијске базе.

У низу инцидената, косовски специјалци су пуцали на Милана Јовановића, што је резултирало петицијом Срба за повлачењем специјалних јединица са севера, да би потом уследио и састанак српског државног врха с представницима Срба у Рашки и потоње усвајање пакета мера од стране Владе Србије.

Уз то одиграле су две ствари у вези с дијалогом – састанак главних преговарача Београда и Приштине Петра Петковића и Бесника Бисљимија (4. април), после кога је и најављено о чему ће фактички разговарати Вучић и Курти.

Као друго, формиран је Заједнички одбор за праћење примене Споразума и пратећег Анекса, тачно месец дана од охридског састанка, тј. 18. априла. Председавајући одбору биће Лајчак, Београд ће представљати Петковић, а Приштину њен представник у Бриселу Агрон Бајрами. Сви детаљи око начина рада биће прецизирани после састанка на највишем нивоу.

За разлику од претходних састанака, када су прво најављени билатерални, па трилатерални састанци, данас је у плану само заједнички састанак после којег ће се Борељ обратити јавности.

image
VV inauguration
banner