Србија и Балкан

Приштина: "Косово" ће бити део НАТО-а

"Војска 'Косова' ће бити део НАТО-а и на основу његових стандарда свакодневно јача", изјавио је министар одбране привремених приштинских институција Арменд Мехај
Приштина: "Косово" ће бити део НАТО-аwww.globallookpress.com © IMAGO/www.imago-images.de

Министар привремених приштинских институција Арменд Мехај коментарисао је међународну војну вежбу "Defender Europe '23", у којој ће учествовати и припадници тзв. Косовских безбедносних снага, и поручио да је жеља и циљ тзв. Косова да се прикључи НАТО савезу.

Вежба "Defender Europe '23" одржаће се од 21. маја до 2. јуна ове године, између осталог, и на простору КиМ.

Мехај је саопштио да се припреме за вежбу настављају "појачаним интензитетом" и оценио да ће она бити "следећи тест" за КБС у којем ће се "припремати борбени капацитети" Приштине.

"Војска Косова ће бити део НАТО-а и на основу његових стандарда свакодневно јача. Косово у НАТО је такође једно од завештања наших бораца", написао је он на Фејсбуку.

Изасланик САД у Приштини Џефри Ховенијер је током састанка са генералом Стивеном Озборном из Националне гарде Ајове, која обучава тзв. Косовске безбедносне снаге, поручио да САД подржавају њихову трансформацију у снаге територијалне одбране.

"Ценимо истрајно партнерство Ајове са КБС-ом, пошто подржавамо десетогодишњи план КБС-а да постану мултиетничке, професионалне снаге за територијалну одбрану, интероперабилне са НАТО-ом", навео је Ховенијер на Твитеру.

image
VV inauguration
banner