Србија и Балкан

Приштина усвојила одлуку о отимању имовине Срба у Лепосавићу и Зубином Потоку

Премијер привремених приштинских институција жели да протера Србе са њихових вековних огњишта, поручио Петар Петковић
Приштина усвојила одлуку о отимању имовине Срба у Лепосавићу и Зубином Потоку© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је данашњом одлуком такозване владе у Приштини о наставку експропријације српске земље у општинама Лепосавић и Зубин Поток, Аљбин Курти повукао нови потез у циљу дестабилизације прилика на терену и по ко зна који пут показао да жели сукобе и рат.

"Очигледно је да Курти (премијер привремених приштинских институција) не хаје за смиривање тензија, дијалог и нормализацију односа, већ новим институционалним притисцима и претњама по останак и опстанак српског народа, жели да протера Србе са њихових вековних огњишта. Усвајањем једностране, противправне и нелегалне одлуке о експропријацији српске земље у Лепосавићу и Зубином Потоку, Курти наставља отимачину земље српских домаћина, како би на њој бесправно градио своје тзв. војне и полицијске базе и утврђења на северу Косова и Метохије", рекао је Петковић.

Влада привремених приштинских институција усвојила је на данашњој седници нацрт о експропријацији земљишта на северу Косова и Метохије у општинама Зубин Поток и Лепосавић. Одлука је усвојена већином гласова а једино је министар за Заједнице и повратак Ненад Рашић био уздржан.

Како наводе из владе тзв. Косова ова одлука је била неопходна како би се на експроприсаном земљишту спровели пројекти од јавног значаја, не наводећи детаље који су објекти у питању.

"Према предлогу одељења за експропријацију Владе Косова од 02.02 2023. усвојена је одлука за разматрање захтева за експропријацију непокретности које су потребне за реализацију инфраструктурних пројекта од јавног интереса, у катастарским зонама села Шарска Бистрица, Лешак, Кошутово у општини Лепосавић, као и Брњак, Зубин Поток, Вељи Брег, Бање и Горњи Јасеновик у општини Зубин Поток", образложио је заменик министра животне средине и просторног планирања Авни Зогијани.

Он је додао да је након усвајања одлуке 2. фебруара, одељење за експропријацију 15. фебруара одржало јавне расправе у општинама Лепосавић и Зубин Поток са власницима имовине.

Сви министри осим Ненада Рашића гласали су за ову одлуку, премијер тзв. Косова Аљбин Курти рекао је да је за реализацију овог пројекта потребно да се изврше процедуре за експропријацију и у наредној фази процени имовина свих власника који су евидентирани у табелама. Грађани Лепосавића и Зубиног Потока се оштро противе одузимању њихове својине и градњи војно-полицијске базе на северу Космета.

Након више протеста они су ангажовали и адвокате који ће на суду тражити поништење оваквих одлука. База у Јасеновику у Зубином Потоку је већ готово завршена и у њој се налазе специјалци тзв. косовске полиције док је одмах по доласку на терен механизације и припадника Специјалне полиције у општини Лепосавић дошло до протеста грађана који су блокирали радове.

У међувремену организоване су и две јавне расправе у овим општинама, али грађани ни на тим Јавним расправама нису добили одговоре шта власти из Приштине ту желе да граде. Адвокати су након јавних расправа у изјави за медије тада рекли да ни после јавних расправа нису добили одговоре и да се њихови клијенти не слажу са тим да им земља буде експроприсана за изградњу база за специјалне јединице тзв. косовске полиције.

Према речима Петковића, сада је јасно као дан да су закаснеле јавне расправе организоване у ове две општине на северу почетком године биле само шарада у режији Приштине за међународну заједницу и покушај задовољавања форме, а не некаква брига за владавину закона и права Срба који живе на овим просторима, преноси Танјуг.

"Свима је јасно да ће се народ чије је земљиште на удару окупатора из Приштине оваквим радњама супротставити свим мирним и легитимним средствима и да неће ћутке гледати како му се отима дедовина", рекао је Петковић.

Канцеларија за Косово и Метохију, заједно са нашим представницима на терену, народом, правним заступницима, цивилним сектором наставиће да се бори за легитимне интересе нашег народа, а о овом новом Куртијевом, једностраном и противправном потезу обавестићемо све релевантне међународне представнике и мисије које делују на простору Косова и Метохије, као и посредника у дијалогу Мирослава Лајчака, како би се овакво правно Куритјево насиље и узурпација спречило, наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Приштинска влада је започела процедуру усвајања новог Закона о експропријацији, којим су у објекте од јавног значаја сврстани полигони, касарне и телекомуникациони објекти, за војне, полицијске и друге органе безбедности, док је до сада, по важећем закону, експропријација дозвољена за изградњу инфраструктурних објеката од јавног интереса, што се односи на изградњу болница, школа, путева.

Српска листа: Српски народ неће дозволити да разбојник Курти тек тако отима њихову дедовину

Српска листа оценила је да одлука владе Аљбина Куртија о експропријацији земљишта у Лепосавићу и Зубином Потоку има за циљ протеривање Срба са севера.

"У циљу протеривања Срба са севера Косова и Метохије антисрпски режим Аљбина Куртија данас је донео одлуку којом жели да настави поступак отимања српске земље од поштених српских грађана у општинама Лепосавић и Зубин Поток. Иако је читава јавност имала прилике да чује јасне ставове власника непокретности да не желе да им било ко отима земљу и на њој гради илегалне параполицијске базе, као и ставове правника, представника невладиног сектора и политичких представника српског народа који се противе овој антисрпској одлуци, Куртијев режим охрабрен од неких делова међународне заједнице наставља реализацију својих планова за протеривање Срба са вековних огњишта", наводи се у саопштењу Српске листе.

Српска листа је, у име српског народа, позвала међународне представнике да најхитније реагују.

"И спрече Куртија у намери да изазове сукобе и хаос на северу Косова и Метохије, јер му је то очигледна намера, након што се јавно похвалио да је његова жеља да за решавање проблема на северу Косова и Метохије искористи хрватска искуства, алудирају на етничко чишћење спроведено у тој земљи у акцијама Бљесак и Олуја. Српски народ неће дозволити да разбојник Курти тек тако отима њихову дедовину, и бориће се свим демократским, легалним и легитимним средствима против ове антисрпске одлуке којом се отимају хектари српске земље" поручили су из Српске листе.

image