Србија и Балкан

Истраживање показало: Срби на КиМ се осећају небезбедно, претњу виде у приштинској влади

Више од 96 одсто испитаника је изразило негативан став на постојање база специјалних јединица такозване Косовске полиције са дугим цевима на северу наше јужне покрајине, наведено је у истраживању
Истраживање показало: Срби на КиМ се осећају небезбедно, претњу виде у приштинској влади© Зоран Шапоњић

Тренутна ситуација и потези приштинске владе изазивају узнемиреност и осећај несигурности код Срба, како на северу, тако и на југу јужне покрајине, један је од закључака извештаја "Одбројавање" у којем је анализирана тренутна ситуација на северу КиМ.

У извештају, који је представила невладина организација "Хумани центар" из Косовске Митровице, обухваћен је период од средине 2021. године и у њему се 32 одсто испитаника изјаснило да се осећа донекле безбедно, док се 29 одсто осећа потпуно небезбедно.

Када је у питању изградња база специјалних јединица тзв. Косовске полиције, 36 одсто види базе специјалаца као безбедносну претњу Србима, 34 одсто не подржава, а 26 одсто сматра да је то демонстрација моћи и доминације кроз кршење процедуре експропријације.

Више од 96 одсто испитаника је изразило негативан став на постојање база специјалних јединица такозване Косовске полиције са дугим цевима на северу наше јужне покрајине, наведено је у истраживању.

На питање да ли су за прихватање француско-немачког предлога, 35 одсто испитаника то сматра лошим, 31 одсто као апсолутну претњу опстанку Срба, док 24 одсто сматра да је то празан папир који нема будућност.

Када се ради о преговорима, на питање ко треба да води преговоре између Београда и Приштине у Бриселу, 79 одсто њих сматра да треба да их воде најспособнији уз учешће Срба који живе на КиМ, док 10 одсто њих мисли да треба да их води трећа страна, у смислу заступника.

Када су у питању локални избори за четири општине на северу Косова и Метохије, који су одржани 23. априла, 43 одсто испитаника сматра да нису постојали услови за излазак на изборе, због, како су навели, неиспуњених захтева који су били разлог иступања Срба из приштинских институција.

У закључку истраживања истакнуто је да Срби са Косова и Метохије не види свог непријатеља у Албанцима, већ у приштинској влади и приштинским институцијама.

image
VV inauguration
banner