Србија и Балкан

Обновљен споменик Благоју Јововићу у Јагодини

Обележје оцу, који је убио усташког поглавника Анта Павелића, отворила је Јововићева ћерка Марија
Обновљен споменик Благоју Јововићу у Јагодини© MareBG/Википедија

Реконструисани споменик Благоју Јововићу, који је убио усташког поглавника Анта Павелића, отворила је у јагодинском насељу Стрелиште његова ћерка Марија Јововић, заједно са председником организације БУНТ- Права Србија Душаном Марковићем.

Марија Јововић је затим, представила своју књигу "Српски херој у вучјој јазбини", у којој је, како преноси "Централ медија", писала о очевом животу у Аргентини, о њему као човеку, његовој фамилији. У другом делу Јововићеве биографије, Марија ће, како се наводи, представити и сам атентат на Павелића.

Атентат на Павелића Јововић је иначе извршио 1957. године у Аргентини у знак освете због злочина које је починио, а од задобијених повреда Павелић је умро 1959. у Мадриду.

"Човек који је осветио јасеновачке мученике, наш велики Благоје Јововић заслужује да свако место у Србији носи улицу са његовим именом и ми ћемо се у будућности борити за то", закључио је Марковић, који је иначе и опозициони одборник у Скупштини града Јагодине.

Он је подсетио и да је споменик био оскрнављен пре годину дана, али да је реконструисан у сарадњи са странком Заветници, и да ће бити обновљен опет- ако то буде потребно.

Тајну о атентату на Павелића је открио сам Јововић, после 41 године ћутања, кад се вратио у родну Црну Гору након 55 година изгнанства.

image