Србија и Балкан

Коњуфца: Писмо Федерике Могерини је гаранција да ЗСО није аутономија

"Косово" ће користити то писмо у дијалогу са Србијом као гаранцију Европске уније да "Заједница неће бити штетна", истакао је тамошњи званичник
Коњуфца: Писмо Федерике Могерини је гаранција да ЗСО није аутономија© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Председник Скупштине тзв. Косова Гљаук Коњуфца изјавио је да писмо бивше високе представнице Европске уније за спољну политику Федерике Могерини представља гаранцију за "Косово" да ако се формира Заједница српских општина, неће бити српске аутономије, пренео је РТВ "Дукађини".

Коњуфца је рекао да ће "Косово" користити ово писмо у дијалогу са Србијом и да је то гаранција Европске уније "да Заједница неће бити штетна".

"Писмо Могеринијеве нећемо сматрати папиром који је бачен на гомилу већ озбиљном гаранцијом ЕУ, којом су нам, како би нам олакшали учешће у дијалогу, рекли да се не плашимо да ће Заједница бити српска аутономија. Писмо се налази у архиви владе Косова", истакао је Коњуфца.

Федерика Могерини упутила је 2015. писмо тадашњем премијеру тзв. Косова Иси Мустафи где је навела да за ЕУ, у складу са првим Споразумом и законима "Косова", даје гаранције за ЗСО по мери Приштине, коју они ни тада нису формирали упркос прихватању Бриселског споразума.

image