Србија и Балкан

Истраживање у Црној Гори: Најпопуларнији политичар Милатовић, ДПС бележи још већи пад подршке

Председник црногорске владе у техничком мандату Дритан Абазовић изјавио је данас да не верује у истраживања јавног мњења
Истраживање у Црној Гори: Најпопуларнији политичар Милатовић, ДПС бележи још већи пад подршке© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Уколико би се наредне недеље одржали парламентарни избори, Покрет Европа сад би гласало 29,1 одсто грађана, показало је последње истраживање Центра за демократију и људска права (ЦЕДЕМ) које је данас представљено у Подгорици.

За Демократску партију социјалиста би гласало 24,1 одсто, Демократски фронт 13,2 одсто, Демократе 11,1 одсто, Бошњачку странку 5,1, а Грађански покрет 4,4 одсто.

Представница ЦЕДЕМ-а Милена Бешић каже да највећи тренд раста има ПЕС, док је рејтинг ДПС-а наставио да пада.

Према резултатима истраживања, новоизабрани председник Црне Горе и један од лидера Покрета Европа сад (ПЕС) Јаков Милатовић је најпопуларнији политичар у Црној Гори са просечном оценом 2,78.

Минимална оцена која се могла дати је један, а максимална пет.

Други по популарности је лидер ПЕС Милојко Спајић са оценом 2,47, а трећи председник Демократске Црне Горе Алекса Бечић - 2,46.

На четвртом месту су још увек актуелни председник Црне Горе Мило Ђукановић и председник Владе Црне Горе и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић са оценом 2,36.

Лидер Демократске народне партије (ДНП) Милан Кнежевић је пети са просечном оценом 2,21, док је на шестом месту Данијел Живковић, вршилац дужности председника Демократске партије социјалиста (ДПС) са 2,17.

Истраживање је рађено од 1. до 14. маја на узорку од 1.003 испитаника.

Црногораца 42 одсто, Срба 10 одсто мање

Ако би се сада одржао попис, у Црној Гори би се највише грађана национално изјаснило као Црногорци - 42,8 одсто, док би се као Срби изјаснило 32,8, показали су резултати истраживања.

Као Бошњаци изјаснило би се 8,7 одсто, као Албанци 4,9.

Према истом истраживању, 46,7 одсто грађана говори српским језиком, 36,4 одсто црногорским, босанским/бошњачким 5,3, а албанским 4,2 одсто грађана.

Црногорци највише поверења имају у Српску православну цркву

Истраживање је показало је да грађани Црне Горе највише поверења имају у образовни систем и Српску православну цркву, следе здравствени систем, полиција, Делегација ЕУ и невладине организације, а најмање су задовољни радом владе, Скупштине, политичких партија и неканонском Црногорском православном црквом.

"Политичке партије имају много нижи степен поверења у односу на институције и међународне организације", казала је Бешић на представљању резултата истраживања.

Она је казала да 38,1 одсто грађана сматра да се Црна Гора креће добрим путем, 29,8 погрешним путем, док 32,1 одсто нема став о том питању, пренео је портал РТЦГ.

Председник црногорске владе у техничком мандату Дритан Абазовић изјавио је данас да не верује у истраживања јавног мњења, поготово, како је казао, ова која је данас представио ЦЕДЕМ, а према којем готово трећина грађана, односно 29,8 одсто, сматра да се Црна Гора креће погрешним путем.

Абазовић је на седници Владе Црне Горе рекао да мисли да резултати данас приказаног истраживања, како је казао, имају своју сврху.

"Али, само да једна ствар буде јасна: већина грађана Црне Горе мисли да земља иде правим путем. Чак ни наручена истраживања јавног мњења не могу више то да оспоре", рекао је Абазовић.

Сматра да је нетачна констатација о поверењу у Владу Црне Горе.

"Имамо констатацију за коју мислим да је нетачна јер сам гледао нешто друго, што није објављено. Али и ово што је објављено говори да малтене половина становништва подржава напоре Владе Црне Горе", навео је Абазовић.

image
VV inauguration
banner