Србија и Балкан

РТ Балкан истражује фемицид у Србији: Од почетка године убијено 18 жена

Појавиле су се иницијативе различитих организација да убиство жене од стране брачног партнера, бившег партнера или сродника постане посебно кривично дело у Кривичном законику
РТ Балкан истражује фемицид у Србији: Од почетка године убијено 18 жена© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Србија неславно обележава 18. мај, Дан сећања на жене жртве насиља, језивим податком да је од почетка године убијено 18 жена.

Тим поводом појавиле су се иницијативе различитих организација да убиство жене од стране брачног партнера, бившег партнера или сродника (фемицид) постане посебно кривично дело у Кривичном законику. Такође, дат је и предлог да девојчице у раном узрасту почну да уче о насилничком понашању, како да препознају, пријаве и избегну, као и да се формира Национално тело за праћење фемицида. 

Весна Станојевић, координатор Сигурне куће за РТ Балкан каже да статистика више не изненађује, али шокира и да је добро да постоји иницијатива да се фемицид посебно кажњава.

"Очигледно је да се ове године нешто озбиљно дешава, после ових силних трагедија. Али није увек тако, прошле године смо имали седам убијених жена у исто време као сада", наводи она.

Додаје да су сви предлози добри, али да нажалост све процедуре предуго трају.

"Знајући како то иде, од предлога, до министарства, јавне расправе па скупштине, то ће трајати и трајати, а мишљења сам да овако важан проблем мора ургентно решити", поручује Станојевић и подсећа да хитни судски поступци који се воде за жртве насиља знају да се пролонгирају месецима, тако да жртва и изађе из Сигурне куће, а поступак још није ни почео.

Каже да подржава креирање предмета за децу школског узраста, али да се плаши да ће се и та прича извитоперити.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић наглашава да је важно да се ствари назову правим именом.

"Нема никакве дилеме да је ово посебна врста насиља и да га као такво треба и третирати. Реч је о женама жртвама насиља, које су убијене зато што су жене. Мушкарци сматрају да су њихово власништво и да имају право чак и да је убију", рекла је она за РТС.

Постоји идеја да се формира Национално тело за праћење фемицида у складу са Стратегијом за спречавање родно заснованог насиља. Заштитник грађана Зоран Пашалић за РТ Балкан каже да би оно требало да ради у оквиру канцеларије Омбудсмана.

Он каже да је проблем када не постоје механизми праћења, односно предвиђања најгорег исхода у неком односу између мушкарца и жене.

"То је кључ проблематике по мени. Стално се инсистира на строжим казнама, али сматрам да је превенција кључна, да се прати ситуација у односима који могу да постану насилни и да се благовремено превенирају. Треба наћи адекватан модел и решење за то", сумира он.

Адвокат Радомир Којић за РТ Балкан поручује да је Република Србија увела конкретне и делотворне мере, попут забране приласка, удаљавања и сл. које се брзо изричу, а државни органи потом одмах реагују.

"По мом искуству, решење је у превенцији, јер увођење новог кривичног дела тешко да би допринело смањењу броја фемицида", навео је Којић.

Фемицид је тешко убиство жене и представља злочин из мржње. Може да се квалификује као убиство и тешко убиство, за шта прете казне од 10 година до доживотне казне затвора. Међутим, у судској пракси у трећини случајева казна за убиство жена је 10 или 15 година, док се од 2019. године када је уведена доживотна казна, она пресуђена само два пута.

Фемицид се посебно третира у земљама Латинске Америке, у Евопи је то случај са Кипром и Малтом.

Патријарх Порфирије: Наше мајке и жене и сестре су светиња

На феномен насиља и фемицида, указао је и патријарх СПЦ Порфирије.

Он је истакао да се у мноштву вести које искачу на нашим паметним уређајима посебно издвајају наслови о насиљу над женама, о премлаћивању, срамоћењу, силовању и убијању наших сестара, кћерки, супруга и мајки.

"Православна Црква Христова, а верујем и сви хришћани у свеколиком свету, али не само хришћани, него сви људи који, према речима Светог апостола Павла, осећају у свом срцу и у својој савести неписани закон Божји, не може бити одлучнија у одбацивању овакве тзв. 'нове нормалности', посебно у осуди насиља. За Цркву је свако људско биће икона Божија. А најдостојнија и најпоштованија од целог људског рода је Мајка Божја. Који већи доказ од овог нам је потребан да схватимо колико Црква неизмерно поштује сваку жену, сестру и мајку као светињу и икону Божју?

За хришћане су наше мајке и жене и сестре светиња. Незамисливо је и болно насиље над њима, а чињеница је су мушкарци – кукавице и слабићи – само у последње две године у Србији убили више од 40 жена, а за последњих 10 година, око 300!

Колико је још њих које су у породицама, на радним местима и другде изложене свакојаким тортурама, Бог зна. Какви смо ми то људи када нам супруге беже из дома у сигурне куће? Колико сигурних кућа треба да саградимо да би било мање злостављаних и убијених жена? Колико уопште разних прихватилишта треба да оснујемо да бисмо помогли сваком злостављаном бићу?", пита поглавар СПЦ.

image