Србија и Балкан

Како је злоупотребљен патријархов приватни разговор да нападну СПЦ

Један приватан снимак из неформалног разговора патријарха користи се да би се напала Црква и њен поглавар, оцењује културолог проф. др Јован Јањић
Како је злоупотребљен патријархов приватни разговор да нападну СПЦ© FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Бројне реакције, нарочито жена, изазвао је снимак начињен мобилним телефоном говора патријарха српског Порфирија у којем он прича о родно сензитивном језику и осврће се на нападе на Српску православну цркву у вези с њеним захтевима да се одбаци законска обавеза његове употребе у јавном говору.

На друштвеним мрежама протекла два дана дели се део овог говора начињен, како се може претпоставити, на неком приватном скупу, па иако постоји и у дужој и у краћој верзији, ни једна ни друга немају ни почетак ни крај обраћања.

"Када смо вам рекли о тзв. језику родно осетљивом, ви сте онда, бре, несретници заменили тезу, па кажете Црква и патријарх не воде рачуна о женама. Бре, битанго једна, какве везе има закон, који си донео/донела, са женама", део је патријарховог говора.

И онда додаје да то има везе са суштином нашег постојања, суштином нашег бића које, како је навео, рушиш, а ту си да водиш бригу о њему.

"Нећу говорити имена. Плакао бих, вриштао бих од муке, кад видим јадницу која мења тезе, па каже 'а зашто нису бринули о женама, жене су угрожене'. Па јесу угрожене, сви смо угрожени од тебе, бре, бедо једна. Јеси дошла на јасле и продајеш маглу, бре, као да свет постоји од тебе", рекао је потом патријарх.

Он је у истом говору навео и да се мењају тезе: пребацује се Цркви што се буни против закона о сензитивном језику, а не води рачуна о томе што су жене угрожене. Патријарх је додао да ниједно стручно удружење, лингвиста, универзитетска катедра за српски језик није питана када се доносио закон, а црква се оптужује да се меша у политику.

"Коју политику? Каже политичка воља је била да се донесе то и то – па јаднице и бедо једна, када не будеш на том месту, послушај шта си говорила, однеси своме оцу, својој мајци, својој деци. Каже то је политичка воља. Шта значи сад то? Политичка воља је да будемо болесници?", рекао је патријарх Порфирије.

Његов говор у којем се обраћа јадници, беди, несретницима и битанги, великом брзином се проширио друштвеним мрежама, а убрзо су уследиле и бројне реакције у којима је црква оптуживана за нетрпељивост, дискриминацију, мизогинију, конзервативизам. И поново: за мешање у политику и небригу због насиља над женама.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић прокоментарисала је да су дубоко понижавајуће и узнемиравајуће речи које су се појавиле у јавном простору, којима се жене називају бедницама и јадницама, посебно, како је навела, јер их изговара патријарх српски.

"У данима туге и бола, и када бројимо 18. жену жртву породичног насиља, и док су жене изложене разним облицима дискриминације, насиљу и агресији, најмање што се очекује од свих нас је да имамо свест о тежини и одговорности за изговорене речи", истакла је Јанковић.

Председница Удружења "Маме су закон" Татјана Мацура навела је да патријарх "шири мржњу према делу своје пастве и бави се глупостима", некадашња министарка Зорана Михајловић поручила му је да је "тужно да било ко говори на овај начин, а кад је то још и патријарх, онда је његова одговорност још већа, а срамота немерљива", док је драматуршкиња Биљана Србљановић оценила да се патријарх "распојасано, афектирано, алкохолом охрабрено, патолошком мржњом обрушава на оне најугроженије".

Јањић: Вешто манипулишу 

Један приватан снимак из неформалног разговора патријарха користи се да би се напала Црква и њен поглавар, оцењује за РТ Балкан културолог проф. др Јован Јањић.

"Вешто се манипулише. У јавност се пушта и коментарише само оно што је патријарх рекао, не знајући да га снимају. По снимку се види изузетно емотивна реакција патријарха када каже 'плакао бих, вриштао бих од муке' и каже да се замењују тезе. Дакле, реч је о неком подметању цркви на шта он реагује, а што се по снимку не види", каже Јањић.

Он истиче да када се коментарише нечија изјава, коректно је да се узме "прича" у целини, да се посматра у контексту, да се види на шта то патријарх реагује.

"Онда се може судити зашто је шта и коме је речено. Не могу се анализирати последице без приказа узрока", додаје Јањић.

У беседи после литургије коју је у суботу служио у храму Светог Василија Острошког на Бежанијској коси, патријарх Порфирије је подсетио на честу замену теза под велом "мешања цркве у државу" како би јој се пришила непостојећа одговорност.

"Чујемо да је Црква крива и за насиље над женама. Немојте то чинити, зато што ћемо вам одговорити. Неће вам бити добро ако вам будемо одговарали, зато што ће сви видети да сте манипулисали и лагали", рекао је тада патријарх Порфирије.

Говорећи о тој замени теза, да црква не брине о насиљу над женама, па и да га посредно подстиче или одобрава наступима попут оног забележеног на снимку, Јован Јањић истиче да су по хришћанском учењу мушко и женско у цркви равноправни, као и да се црква залаже за поштовање свих, без обзира на пол, расу, нацију…

Црква има права на став

"Овде се покушава да се Црква увуче у политичку причу око Предлога закона о родно сензитивном језику. Патријарх реагује на 'политички став'. А чији је то политички став?! Црква као организација која обухвата огромну већину народа у овој земљи, има право да изнесе свој став о одређеним друштвеним питањима, јер се то тиче њених чланова, њеног верног народа, али се тиче и њеног друштвеног статуса као, заједнице", наглашава Јањић.  

Прошлог октобра патријарх Порфирије објавио је саопштење за јавност у којем указује на озбиљност проблема насиља над женама у нашем друштву.

"За хришћане су наше мајке, жене и сестре светиња. Незамисливо је и болно насиље над њима, а чињеница је да су мушкарци – кукавице и слабићи – само у последње две године у Србији убили више од 40 жена, а за последњих 10 година, око 300! Какви смо ми то људи када нам супруге беже из дома у сигурне куће?", навео је тада патријарх који је написао и да ће се "лично ангажовати на помоћи женама које су се склониле од насиља у сигурне куће".

Али, какве то везе има...

image