Србија и Балкан

НАТО тврди: Војна неутралност Србије не спречава сарадњу

Западни Балкан сматрамо регионом од стратешког значаја, кључним за мир и стабилност у Европи, рекао је председавајући Војног комитета НАТО
НАТО тврди: Војна неутралност Србије не спречава сарадњуwww.globallookpress.com © © Zheng Huansong

Поштујемо политику војне неутралности Србије, трајно смо посвећени мисији КФОР-а на Косову и Метохији, а Западни Балкан сматрамо регионом од стратешког значаја, кључним за мир и стабилност у Европи, рекао је пред предстојећу прву посету Београду председавајући Војног комитета НАТО у Бриселу адмирал Роб Бауер.

Он је у разговору за портал Савета за стратешке политике истакао да НАТО и Србија током претходних 16 година континуирано развијају блиско и обострано корисно партнерство.

"НАТО у потпуности поштује прокламовану политику војне неутралности Србије. Чврсто подржавамо суверено право сваке земље да бира сопствени пут, без вета или мешања трећих страна. Неутралност нас не спречава да радимо заједно на областима које обе стране сматрају корисним", рекао је Бауер.

Истичући значај НАТО војне канцеларије у Београду, која се налази у згради српског Министарства одбране, као кључне споне за контакт две стране, Бауер је издвојио неколико примера сарадње алијансе и Србије од области тероризма, енергетске безбедности, уништавања застарелог наоружања до помоћи НАТО-а у реформи српских безбедносних снага и институција.

Додаје да се Србија охрабрује да сарађује са НАТО центрима за сајбер одбрану и за одговор на такве нападе.

Бауер је говорио и о мисији КФОР-а у контексту преговора Београда и Приштине.

"Неколико чланица НАТО-а је најавило да ће повећати ниво подршке мисији КФОР. То је јасан знак наше трајне посвећености. У случају да дође до угрожавања безбедности, КФОР је спреман да интервенише у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација", уверава Бауер.

Иначе, "Франкфуртер алгемајне цајтунг" објавио је недавно да НАТО чланице учествују у формирању војске тзв. Косова у бази Бондстил код Урошевца.

Адмирал Бауер констатовао је да се понављају тензије у региону Западног Балкана, између осталог на Косову и Метохији и БиХ, додајући да постоји агресивнија реторика, застој у реформама и мешање спољних актера са циљем подривања напретка.

"У Босни и Херцеговини, НАТО наставља да пружа подршку операцији Алтеа под окриљем ЕУ. На Косову се налази око 4.000 војника НАТО-а у мисији КФОР са мандатом Уједињених нација", подсетио је Бауер на видљиво присуство "посвећености алијансе овом региону".

Он је говорио и о новом стратешком концепту НАТО-а у којем су новине истицање да "Русија представља најзначајнију непосредну претњу по нашу безбедност и по мир и стабилност у евроатлантској области", али и да је "политика принуде Кине" у сукобу са НАТО интересима, вредностима и безбедношћу.

"Брутална агресија Русије против Украјине је разбила мир у Европи. НАТО није директно укључен у овај рат, али изражава потпуну солидарност са владом, оружаним снагама и народом Украјине у херојској одбрани њихове земље. Чланице НАТО-а им пружају напредне системе, међу којима су артиљерија, противваздушна одбрана и оклопна возила. Можемо видети све то и на терену", рекао је Бауер.

Подсећајући да је на јунском самиту у Мадриду постигнут договор о Свеобухватном пакету помоћи Украјини, вредном више стотина милиона евра, Бауер је рекао да ће ускоро у оквиру овог пакета Кијеву бити достављена опрема за борбу против беспилотних летелица и стотине ометача.

"У наредном периоду такође ћемо помоћи Украјини да пређе са опреме из совјетске ере на модерну НАТО опрему, унапреди даље јачање своје одбрамбене и безбедносне институције", истакао је Бауер, уз опаску која је постала готово обавезна у изјавама западних званичника да ће подржавати Украјину "докле год то буде било потребно".

Адмирал је рекао и да ће, док год постоји нуклеарно наоружање, НАТО остати нуклеарни савез, истичући да је сврха нуклеарног одвраћања НАТО-а очување мира, а не провоцирање сукоба.

"Несмотрена нуклеарна реторика председника Путина је опасна и неодговорна. Било каква употреба нуклеарног наоружања би суштински променила природу конфликта и имала драстичне последице. Нећемо нашим противницима дати привилегију да знају каква би тачно била наша реакција у случају употребе нуклеарног наоружања. Али Русија зна да се у нуклеарном рату не може победити и да се он никад не сме започети", истакао је Бауер.

Подсећамо, председник Србије Александар Вучић више пута је поручио да Србија не треба да уђе у НАТО, пошто има своју војску која чува земљу и небо.

Чланству Србије у НАТО противи се 79 посто грађана а 64 посто њих не би прихватило извињење Алијансе за бомбардовање 1999. године, показују резултати истраживања јавног мњења Србије које је поводом 20. годишњице НАТО агресије спровео Институт за европске послове.

Анкета је показала и да улазак Србије у НАТО подржава свега око 10 посто грађана.

image
VV inauguration
banner