Свет

Врхунац сукоба Русије и НАТО-a: Има ли места оптимизму?

Што се ситуација представља тежом, то су преговори ближи, сматра Алексеј Мухин
Врхунац сукоба Русије и НАТО-a: Има ли места оптимизму?None © AP Photo/Sergei Stepanov

Конфронтација Русије и НАТО ближи се врхунцу војне ескалације, али се обе стране припремају за преговоре на највишем нивоу, рекао је Алексеј Мухин, директор Центра за политичке информације.

Да би преговори две стране дали резултата, треба припремити групу за дијалог између Русије и НАТО-а у оквиру које ће се обављати консултације на највишем нивоу, сматра Мухин, чије је излагање на округлом столу о трансформацији светског поретка и изазовима за Русију пренела агенција РИА Новости.

"Јасно је да и ми и западни актери припремамо своје преговарачке позиције. Што је ситуација тежа, што се тежом представља, ближи су преговори. Дакле, у овом случају имамо основе за одређени оптимизам", рекао је Мухин.

Према његовом мишљењу, потребан је нови формат преговора јер је и сама та реч, како је истакао, сада дискредитована. Мухин је појаснио да би требало одржати консултације на највишем нивоу које би биле припрема за преговарачки процес.

Званична Москва више пута је упозоравала да НАТО, који спроводи обуке украјинске војске, појачава своје присуство близу граница Руске федерације, изводи војне вежбе са употребом нуклеарног оружја, све више постаје страна у сукобу.

Уз границу са Украјином, на румунској страни, размештене су недавно елитне јединице америчке војске чији војни заповедници не искључују могућност директног сукоба са Русијом обећавајући да ће, у случају потребе, прећи границе Украјине како би одбранили "сваки педаљ НАТО територије".

image