Русија

Руси вежбају "Гром": Пентагон и НАТО пажљиво посматрају

Редовне нуклеарне вежбе руске војске почеле су данас о чему су обавештени и западни војни званичници
Руси вежбају "Гром": Пентагон и НАТО пажљиво посматрајуAP © Russian Defense Ministry Press Service via AP

Рутинска нуклеарна војна вежба "Гром", коју руска војска организује сваке године, почела је данас. Претходно, руски званичници обавестили су Сједињене Америчке Државе о почетку војне вежбе, као и да ће она укључивати лансирање нуклеарних ракета, потврдила су два америчка војна званичника за Си-Би-Ес њуз.

"Слањем оваквих обавештења, Русија испуњава своје обавезе према споразумима о контроли наоружања и транспарентности", рекао је новинарима прес секретар Пентагона генерал Патрик Рајдер.

"Гром" је редовна нуклеарна вежба војске Руске федерације, одржава се у ово време сваке године и подразумева широке маневре нуклеарних снага и лансирање пројектила. Пентагон и НАТО ове године пратиће је са посебном пажњом, будући да се одржава у јеку "нуклеарних напетости" и великог оружаног сукоба у Украјини.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да ће Северноатлантска алијанса пажљиво мотрити руске нуклеарне војне вежбе и "остати на опрезу, не само у светлу нуклеарних претњи и опасне нуклеарне реторике коју смо видели са руске стране". Западни савезници наводно ће посебну пажњу обратити на то да ли је овај "Гром" другачији од уобичајених, уз већ пословичну неповерљивост да би нуклеарна војна вежба могла бити маска за нека стварна дејства.

Осим руских, у току су и велике НАТО војне вежбе нуклеарног одвраћања "Непоколебљиво подне" које трају до последњег дана октобра.

Званичници алијансе, пре почетка маневара, изјављивали су да се ради о дуго припреманим вежбама чије је планирање почело и пре украјинске кризе и да би отказивање послало погрешан сигнал, како је то дефинисао Столтенберг уочи почетка вежби.

Домаћин овогодишње вежбе нуклеарног одвраћања је Белгија, у њима учествује 14 земаља и више од 60 војних летелица различитих типова, међу којима су ловци четврте и пете генерације, али и америчке "летеће тврђаве", бомбардери Б52.

Већина чланица НАТО-а које учествују у "Непоколебљивом подневу" су ненуклеарне земље, указано је више пута са руске стране. Маневри неће допринети стабилности на европском континенту, рекла је тим поводом портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова, а пренео је ТАСС.

"Сједињене Америчке Државе већ дуже време укључују не-нуклеарне земље у употребу нуклеарног наоружања кршећи основне принципе Споразума о неширењу нуклеарног наоружања. Док тврде да се ради о дуго планираним и рутинским вежбама, челници алијансе покушавају да окриве Русију за оно што називају неодговорна нуклеарна реторика", истакла је Захарова.

 

 

 

image