Србија и Балкан

Милановић: Шта ће НАТО да ради ако Хрватска нападне Србију?

Зоран Милановић каже да Хрватска има обавезу само према НАТО и ни према коме другом
Милановић: Шта ће НАТО да ради ако Хрватска нападне Србију?www.globallookpress.com © dpa/Bernd von Jutrczenka

Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас да та земља има обавезу само према НАТО и ни према коме другом и да одлука донета у Бриселу о обуци украјинских војника у Хрватској никога не обавезује.

У случају да, каже, неко нападне Пољску или Литванију, то је друга ствар.

"Шта да Хрватска нападне Србију и зарати, је л' нама НАТО треба да пружи помоћ и заштиту? Можда да, можда не. И од чланица НАТО се очекује да буду рационалне и воде рачуна о другима, има нас пуно. Та обавеза прискакања у помоћ другој чланици НАТО-а је обавеза из 1949. Прошло је 73 године, свако правило живи свој животни век и ја то правило доживљавам озбиљно, али потребно је и наше разумно понашање да се не увалимо у веће проблеме од оних који нам требају", рекао је Милановић.

"Хрватска неће напасти Србију ни Србија Хрватску, јасно, али ово говорим да доскочим преварантима који говоре о неким хрватским обавезама. Где су били док сам годину дана трубио о босанским Хрватима? Држава је као концепт себична творевина, окружио си се границама да би бринуо о себи."

О одлуци о обуци украјинских војника у Хрватској, Милановић поручује да сви који имало разумеју право, знају да то значи учешће Хрватске у рату.

"Ратно стање правно не постоји, али де факто постоји". То је црта преко које не дозвољавам", рекао је Милановић и истакао да то нису војна, већ питања судбине и безбедности једне државе и људи који, како је казао, овде очекују најбољи живот".

Уверен је, наводи, да ради исправно и да је на оној страни историје која је важна Хрватској, како каже, "нашој страни историје".

"Наша позиција је таква да морамо бринути своју бригу", навео је хрватски председник.

Поново је критиковао министра спољних послова Хрватске Гордана Грлић Радмана који је, додаје, у Бриселу гласао о одлуци која се тиче хрватске националне безбедности и хрватских оружаних снага, које имају једног врховног команданта.

Подсетио је да је та одлука донета без његовог знања, што је, истиче, противуставно.

"Та одлука никога ни на шта не обавезује. То је порука свим коментаторима који тврде да Хрватска има обавезу, а нема је, нек млате глогиње нечим другим. Хрватска има обавезу према НАТО-у и никаквих других", рекао је Милановић.

image