Србија и Балкан

Америчка амбасада у Сарајеву: Претња за РС је Додик, не Запад и САД

САД су у контранападу оптужиле председника Републике Српске да подрива Босну и Херцеговину и Дејтонски мировни споразум
Америчка амбасада у Сарајеву: Претња за РС је Додик, не Запад и САД© Tanjug/Alexey Filippov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Амбасада Сједињених Држава у БиХ оценила је као апсурдне и злонамерне најновије изјаве председника Републике Српске (РС) Милорада Додика, који је током посете Русији, 23. маја, рекао да та амбасада неће одређивати шта је интерес РС, као и да је Српска изложена разним захтевима о рушењу Дејтонског споразума.

Додик је оптужио Амбасаду САД у Сарајеву и амбасадора Мајкла Марфија да раде на уништењу РС, што су они одбацили истакавши да "Сједињене Државе и Запад не представљају претњу ни Републици Српској ни тежњама њених становника да имају мирну, демократску и просперитетну будућност".

"Те претње долазе од Милорада Додика и оних у власти Републике Српске који теже да одузму основна права и слободе становницима овог ентитета, богатећи се уместо да раде на просперитету оних за које тврде да их представљају, подривајући државу Босну и Херцеговину и Дејтонски мировни споразум, те дајући дестабилизујућа, илузорна и опасна обећања о независности Републике Српске", саопштили су из Амбасаде на Твитеру.

Додали су и да су САД биле и јесу пријатељ и партнер свих грађана БиХ.

"Наша политика овде је јасна и директна и таква је већ 28 година: Сједињене Државе подржавају суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер Босне и Херцеговине, као и њену интеграцију у евроатлантске институције", стоји у саопштењу Амбасаде САД у БиХ.

Поводом посете председника РС Москви претходно се огласио Стејт департмент оцењујући да је Додикова одлука да одликује руског лидера Владимира Путина – кратковид потез који не служи интересима грађана Републике Српске.

"Стаза која води демократској, просперитетној и сигурној будућности, што сви грађани Босне и Херцеговине желе, пролази кроз Брисел, а не кроз Москву. Стога, сматрамо Додиков пут контрапродуктивним и надасве штетним", изјавио је портпарол Стејт департмент за "Глас Америке".

image