Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Има ли смисла наставити дијалог Београда и Приштине?

Бесмислено је сада о било чему преговарати када Приштина апсолутно исмева дијалог и док се ситуације не стабилизује, односно док наводно изабрани градоначелници и приштински специјалци не напусте зграде општина на северу КиМ, каже Милован Дрецун за РТ Балкан
РТ Балкан истражује: Има ли смисла наставити дијалог Београда и Приштине?© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

После насилног упада специјалних јединица косовске полиције Росу у зграде општина у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, Српска листа послала је молбу председнику Србије Александру Вучићу да суспендује било какво даље учешће Београда у дијалогу са Приштином, образлажући да би наставак дијалога био нелогичан и контрапродуктиван.

Затражено је да се привремено забрани учешће српским представницима у овим разговорима, све док Приштина не повуче Росу са севера КиМ.

У тренутку када напетости на Косову и Метохији настављају да расту, после избора за градоначелнике четири општине са српском већином на које је изашло три одсто грађана и међу њима 13 Срба, а нарочито после преузимања зграда општина са наоружаним снагама безбедности, бацања шок бомби, сузавца и напада Кфора на ненаоружане Србе,  саговорници РТ Балкана слажу се да је врло упитна оправданост наставка дијалога у оваквим околностима. 

Врло је оправдан захтев Српске листе да се прекине дијалог у оваквој ситуацији у току једне насилне и бруталне акције коју Приштина предузима против српског народа и док се ситуација не стабилизује, изјавио је председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун за РТ Балкан.

"А ситуација може да се стабилизује једино ако се вратимо на пређашње стање ствари: да специјалци које је Приштина послала напусте зграде општина, да њихови наводно изабрани градоначелници напусте те зграде и да се онда разговара даље. Мислим да је то захтев који је примерен и представља одговарајућу реакцију на ово што Приштина ради и што покушава у наредном периоду да уради, а то је потпуна дестабилизација севера изазивањем ширих сукоба", наглашава Дрецун.

Он напомиње да је бесмислено сада о било чему преговарати када Приштина, како наводи, апсолутно исмева дијалог, што је урадио и приштински преговарач Бесник Бисљими на последњем састанку у Бриселу са Петром Петковићем када није желео да разговара о било којој теми.

"Шта ћемо сада, да разговарамо о томе како да ову промену ситуације на терену некако забетонирају и Запад и Приштина па да идемо даље. То не може. Мислим да је оправдан захтев Српске листе и да то треба да буде једна од мера којима ће и српски народ и Београд одговорити на овакве потезе Приштине", истиче Дрецун.

Милош Јовановић из Нове Демократске странке Србије каже за РТ Балкан да је дијалог изгубио сваки смисао и да није ни требало да се води у овом формату уз посредовање Европске уније и Квинту, јер се, како подсећа, ради о земљама које су скоро све признале сецесију јужне српске покрајине: Квинта у потпуности, као и највећи број земаља ЕУ.

"Тај дијалог је у целини донео само негативне ствари за Србију. Углавном су та решења била противуставна, од Бриселског споразума и свих пратећих споразума који су преточили у дело оно што је договорено у Бриселу 2013. године, до овог последњег француско-немачког споразума који је прихваћен од стране председника Републике. Све је то нешто што је само смањило присуство државе Србије у својој јужној покрајини и дало легитимитет и заокруживало тзв. државност некаквог независног Косова", напомиње Јовановић.

Он сматра да је то одавно процес који је наопако покренут још 2011. године.

"С тим мора да се стане или у супротном неће остати више ни трунка државе Србије у њеној јужној покрајини, а некакво независно Косово ће је у потпуности доживети што је апсолутно неприхватљиво. И последњи догађаји само то потврђују и то на једном симболичном нивоу, то скидање заставе државе Србије са зграда општина које иначе већ функционишу по систему косовског правног поретка који је за нас, наравно неприхватљив, а сад је то и симболички запечаћено. Била је јако мучна слика гледати скидање заставе државе Србије и стављање некакве заставе некаквог независног Косова", каже Милош Јовановић.

Како додаје, то можда на најбољи начин показује суноврат и крах косовске политике која се води у континуитету од 2008. године, а заправо је, напомиње наш саговорник, доживела кулминацију 2013. и сада француско-немачким предлогом споразума.

"Ако се овако настави Србији се не пише добро. Србима на Косову и Метохији се тек не пише добро, али и Србији као држави, мислим да своју будућности и опстанак саме државе стављамо на коцку што је апсолутно неприхватљиво", наводи Јовановић.

Он је мишљења да се из оваквог дијалога треба потпуно повући и додаје да ако се овако настави Србија неће имати пуно избора.

"Једна од опција о којој морамо да размишљамо ће бити да се отвори питање проглашења окупације дела територије наше земље. Јер то је од две ствари једна: или Резолуција 1244 важи и Косово и Метохија је саставни део Србије и одређен број припадника снага српске безбедности мора да се врати у јужну покрајину сходно слову Резолуције 1244. Дакле, или она важи и онда је спроводимо или не важи за стране силе и онда је то окупиран део територије. Јер ако не важи, онда се ни присуство Кфора, међународно војно присуство, не може нимало оправдати. Јер они су ту сходно Резолуцији 1244 која обезбеђује цивилну и војну управу над нашом јужном покрајином. Ако не важи, било која униформа која није српска у нашој јужној покрајини је униформа окупатора. Трећег неће бити и то ће западни део тзв. међународне заједнице морати врло брзо да схвати", напомиње Милош Јовановић.  

О томе да би у случају једностраних решења требало прогласити окупацију дела територије, својевремено се огласио и Свети архијерејски Сабор Српске православне цркве. Уочи почетка преговора о статусу Косова и Метохије 2005. године, са ванредног заседања, сазваног управо због КиМ, највише црквеног тела саопштило је да како би политичко решење било праведно и дуготрајно до њега се мора доћи преговорима.

"Оно не може бити једнострано наметнуто, нити, пак, резултат прекрајања територија по етничкој основи, јер би то изазвало масовна исељавања становништва и нове тензије на Балкану са несагледивим последицама. Уколико би се десило, да, не дај Боже, било какво решење буде наметнуто, Сабор очекује да Скупштина Србије обзнани целом народу да је извршена нелегитимна и нелегална окупација једног дела наше националне територије", саопштио је тада Сабор српске цркве.

Окупацију је у свом обраћању по завршетку Сабора, поменуо и тадашњи патријарх српски Павле. 

"Уверени да међународна заједница ни по коју цену то неће допустити, дужни смо пред Богом и пред људима да данас јасно кажемо и упозоримо: на језику правде и међународног права свака помисао да се отме Косово и Метохија значила би да се пред очима целог света у 21. веку, у једној демократској држави усред Европе, силом одузима део територије, која уз то важи и као њена духовна колевка. И ма колико би то био прикривено, тај чин отимања имао би суштински карактер окупације", рекао је патријарх Павле.

И данас је та реч употребљена да се укаже на оно што се дешава на КиМ. Описујући како се запосленима у општинама на северу КиМ, који су већином Срби, не дозвољава да дођу на посао, министар одбране Милош Вучевић прокоментарисао је то речима: "чист терор и окупација над српским живљем", док је за оне који не дозвољавају Србима да дођу на посао рекао да су окупациона сила која је ту постављена. 

Захтев Српске листе је врло оправдан, каже дипломата у пензији Зоран Миливојевић и додаје да дијалог под овим условима нема никаквог смисла. 

"Супротан је интересима српског народа и српске државе у целини. Ствар треба вратити у претходно стање. На сто треба ставити Заједницу српских општина, успоставити ту заједницу и онда евентуално наставити дијалог о нормализацији имајући у виду међународно право и резолуцију 1244", наглашава Миливојевић за РТ Балкан.

Он појашњава да под враћањем у претходно стање подразумева да се потпуно анулирају тзв. избори, за које напомиње да су нелегални и нелегитимни, развласте градоначелници који су тако изабрани, да на дневном реду буде ЗСО, а привремену власт да врше Срби који су раније ту радили.

"Да се успоставити ЗСО, јер да је она успостављена онда би то било под контролом Срба, и онда евентуално наставити дијалог о нормализацији. Пристанак да се настави дијалог сад под овим условима би ишло у прилог потпуној окупацији севера КиМ и легализацији приштинских власти на целој територији Косова и Метохије и потврди косовске државности", закључује Миливојевић.

image