Србија и Балкан

Петковић: Срби се надају да ће "мали Хитлер", Курти бити обуздан

Куртијев терор над Србима последица је нечињења међународне заједнице, поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију
Петковић: Срби се надају да ће "мали Хитлер", Курти бити обуздан© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Брутални терор и огољено насиље Аљбина Куртија које је јуче у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу доживео српски народ на северу Косова и Метохије директна је последица нечињења и лицемерја међународне заједнице која је само током јучерашњег дана дала више уверавања да такав сценарио неће дозволити, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

"Такве сам гаранције добио и лично, током небројених дипломатских активности које смо имали током јучерашњег дана. Зато је сада на представницима међународне заједнице да уместо оштрих твитова и саопштења на првом месту објасне српском народу зашто их КФОР није заштитио, а потом и предузму конкретне мере и кораке да Курти своје окупаторе повуче са севера Косова и Метохије. Да не говоримо о томе да је њихова мисија, дужност и обавеза према свим важећим документима и постулатима међународног права, од Резолуције 1244 до Бриселског споразума, да спрече дивљање Куртијевих специјалаца, њихов упад на север Косова и Метохије и да сачувају мир и безбедност. Јуче су на том тесту пали", рекао је Петковић.

Према његовим речима, шок бомбе, "сузавац и сузе у очима српских мајки и деце, дуге цеви испружене у груди српских старина и омладине која у знак мира држи руке у ваздуху, срамота је и брука свих међународних чинилаца који су јуче и данас постали саучесници Аљбина Куртија у његовом покушају окупације севера Косова и Метохије".

Како је указао, данас је свима јасно да је Аљбин Курти чврсто решен да у региону поново распали пламен рата и сукоба, а део међународне заједнице који подржава Куртијеву страховладу и овога пута је зажмурио на једно око пред његовим насиљем над недужним Србима.

"Због тога добро разумем и позив Српске листе на прекид дијалога до окончања окупације, али добро разумем и забринутост и страх српског народа на северу Косова и Метохије пред надолазећим злом. Над тиме треба добро да се замисле сви они који су дозволили јучерашње Куртијево насиље", рекао је Петковић.

Како је истакао, свака окупација има свој крај ма како силовито почела и српски страдални народ кроз своју је историју преживео и надживео бројне окупаторе.

За нас те приштинске марионете које себе воле да називају градоначелницима и крпе којима се Приштина размеће не постоје и подсетићу Куртија да су се у протеклих сто година на Косову и Метохији истицале разне окупационе заставе, и она Мусолинијеве Италије и застава Хитлеровог Трећег Рајха, али да је слободарски српски народ све те заставе сместио тамо где им је и место – на ђубриште историје. Тако ће бити и са Куртијевим окупаторским заставама", поручио је Петковић.

Он је исткао да су Срби опредељени за мир и стабилност, али свако стрпљење има границе и да се Срби надају "да ће мали Хитлер Курти бити обуздан и кажњен од стране својих иностраних ментора пре него што ствари оду предалеко".

image