Србија и Балкан

Српска листа: Вучић да суспендује даље разговоре и преговоре са Приштином

Председник Српске листе Горан Ракић упутио молбу и апел председнику Србије и државном руководству, да одмах суспендују даље учешће Београда у преговорима са Приштином
Српска листа: Вучић да суспендује даље разговоре и преговоре са Приштином© РТ Балкан

Председник Српске листе Горан Ракић упутио је данас из Северне Митровице у име ове странке и у име свих Срба са Косова и Метохије захтев, апел, молбу председнику Србије Александру Вучићу и државном руководству да, после јучерашњег насилног упада специјалаца у СО на Северу, хитно суспендују даље разговоре и преговоре са Приштином.

Ракић је пренео захтев дадијалог са Приштином буде суспендован све док се јединице косовске специјалне полиције као и "Куртијеви фиктивни градоначелници" не повуку са севера Косова и Метохије.

"Ми, политички представници српског народа са Kосова и Метохије, као и читав српски народ, упућујемо захтев, апел, молбу свом председнику Вучићу и читавом државном руководству да одмах суспендују било какво даље учешће Београда у дијалогу с Приштином. Сматрамо да је сваки даљи разговор с Приштином у постојећим околностима не само нелогичан, него и контрапродуктиван. Другим речима, наставак разговора са Kуртијевим режимом након јучерашњег терора би му послао поруку да је такво поступање сасвим исплативо, јер у свакој досадашњој прилици омогућава да консолидује резултате свог противправног деловања. Из те перспективе, посебно молимо државно руководство да одлука о привременој забрани учешћа државних званичника у дојалогу буде укинута тек пошто Приштина повуче све специјалне полицијске РОСУ снаге са севера KиМ и повуче све своје органе и снаге и напусти зграде општинских управа на северу KиМ", рекао је данас Ракић у Северној Митровици.

Ракић је додао да су Срби са Косова и Метохије јуче у Београду подржали председника Вучића и да сада очекују да он подржи њих.

Председник Српске листе пренео је и захвалност свима који су јуче у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу стали пред снаге косовске специјалне полиције и показали тиме како се брани оно што је своје. Пренео је и захвалност међународној заједници што је јуче "показала своје право лице и лицемерје".

Ракић је говорио и о примерима, како је рекао, "Куртијевог терора на недужним народом што је кулминирало противправним упадом специјалаца, уз сузавац, употребу силе, шок бомбе, у зграде три скупштине општине на Северу КиМ“.

По његовим речима, сви догађаји који су уследили после одлуке Срба да напусте косовске институције показали су да је та одлука била оправдана и да су том приликом јасно изнети услови повратка у косовске институције.

"Непријатељско деловање Аљбина Kуртија настављено је и након напуштања институција. Kурти непрекидно и свакодневно спроводи репресију над српским народом. јуче смо отишли у Београд да пошаљемо поруку мира, нисмо се вратили када су почели инциденти јер смо добили гаранције KФОР-а да ће стати између народе и специјалних јединица а то се није десио. Ми више нећемо ићи нигде одавде, ни на какве скупове. Остаћемо уз свој народ", рекао је Ракић.

Српска листа ће, додао је Ракић, већ током дана тражити од команде КФОР-а да та међународна мисија омогући Србима чија су радна места у зградама СО на Северу које је јуче заузела косовска специјална полиција, да у понедељак дођу на посао и да имају нормалан приступ својим радним местима.

Са конференције за медије Српске листе упућена је и порука Иљиру Пецију, новоизабраном градоначелницу Звечана да је са 100 гласова колико је освојио на изборима "непожељан" као и молба да својим поступцима "не долива даље уље на ватру".

image