Србија и Балкан

"Снајпер је горе": Како је Кфор напао Србе у Звечану (ВИДЕО)

Грађани су направили живи зид испред припадника Кфора који су их гурали и шутирали желећи да прођу и "спасу" "специјалце" из Приштине из опкољеног возила

"Христе Боже", певали су углас окупљени Срби у Звечану, а потом су скандирали "Ово је Србија" и загрљени клекнули испред кордона Кфора не желећи да пусте припаднике специјалне полиције Росу да изађу из једног возила.

Грађани су направили живи зид испред припадника Кфора који су их гурали и шутирали желећи да прођу и "спасу" "специјалце" из Приштине из опкољеног возила.

Уследили су топовски удари, а голоруки народ је почео песницама да се обрачунава са Кфором, док се није зачуло: "Снајпер је горе". Из прозорског окна на другом спрату општинске зграде вирила је снајперска цев. Бачен је сузавац и одјекивале су експлозије које су натерале Србе да потраже заклон.

Припадници Косовске полиције су искористили тренутак и, заклоњени припадницима Кфора, почели су да пуцају. Том приликом тешко је рањен Драгиша Гаљак који је погођен са два метка и, након операције, смештен је на интензивну негу у болници у Косовској Митровици.

Тешко су повређени и некадашњи председник СО Звечан Драгиша Миловић и Часлав Софронијевић.

Овакав бруталан напад на ненаоружане Србе нису осудили представници Запада, већ су критиковали "насилне акције демонстраната". Након тих "насилних акција" лекарску помоћ у Косовској Митровици потражило је 52 повређених Срба, а Кфор је бацио више од 30 шок бомби и велику количину сузавца.

У току вечери на улицама Звечана је било веома опасно и напето, јавља репортер РТ Балкан. Кфор није дозвољавао никоме да приђе општинској згради, а на сваки такав покушај реаговао је бацајући шок бомбе на цивилно становништво.  

Више стотина Срба данас се окупило испред општинских зграда на северу Косова тражећи повлачење косовске полиције и новоизабраних градоначелника Албанаца. Срби на локалним изборима нису учествовали и одбијају да прихвате албанске представнике власти у општинама где Срби чине више од 95 одсто становништва.

image