Србија и Балкан

Како "Шпигл" види сукобе на Космету: Брутални напад српских цивила на елитну јединицу Војске САД

Наоружане војнике су поразили Срби флашама, а на џиповима Кфора исписана су слова "З"
Како "Шпигл" види сукобе на Космету: Брутални напад српских цивила на елитну јединицу Војске САД© Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

Призори попут оних виђених у понедељак на Косову и Метохији ретко су се дешавали на европском тлу, пише немачки "Шпигл", позивајући се на фотографије НАТО војника како леже на земљи окружени кршом и ломом, које су на крају морали да извуку и однесу на сигурно.

Елитни војници 101. ваздушно-десантне дивизије могу се видети на снимцима који круже Твитером, као и припадници италијанског 9. пука, пише немачки лист.

Западна војна алијанса је кренула у Звечан да обезбеди мир и ред у том месту које има 16.500 становника, каже немачки лист, додајући да су на крају били жртве напада.

Наоружане војнике су поразили Срби флашама, а на џиповима Кфора исписана су слова "З".

Како пише немачки лист, драматични догађаји од понедељка, само су најновије поглавље у надолазећој катастрофи која је започела већ у новембру када су се представници Срба повукли из косовских институција.

Међутим, влада у Приштини, пише "Шпигл", није ништа друго урадила него наставила путем који јој је одредио Запад, па се тако одлучила да омогући новоизабраним градоначелницима да ступе на дужност.

"Чињеница да трупе Кфора стациониране на Косову скоро четврт века нису биле у стању да одлучно обезбеде ред показује драматично погрешну процену спремности на употребу насиља", оцењује немачки лист.

image