Курти објавио списак Срба "организатора" нереда; Ерден мења печат општине С. Митровица

Протести на северу Косова и Метохије се настављају, ситуација нешто мирнија

Стотине грађана Северне Митровице и Звечана окупило се и данас на петом дану протеста, после упада косовских специјалаца у зграду општине Звечан.

Како јавља извештач РТ Балкан, јутрос је на на протесту много просветних радника (школе су затворене, још од понедељка), али и људи запослених у згради општине, који већ недељу дана не могу да дођу до својих места.

У Грачаници је одржан миран скуп подршке Србима са севера Косова и Метохије. Скуп подршке Србима у Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, данас се одржава и у Штрпцу и Горњем Кусцу код Гњилана.

2. јун 2023 • 21:51

Вучић: Нисам оптимиста, Курти машта о рату

Председник Србије Александар Вучић гостујући у емисији "Прва тема" телевизије Прва рекао је да није оптимистичан ни након што је после сукоба на Косову и Метохији, Запад по први пут стао на страну Србије.

Косовска полиција је започела сукоб испред општине Звечан, тврди српски председник, који додаје да му је жао припадника Кфора који су повређени.

"Знају сви на Западу да је Приштина крива. Али Курти то зна, шта год уради, Американци, Немци и Енглези биће за то да мора да се чува такозвана косовска независност, да се не дозволи повратак српских војника, нити широка аутономија за Србе. За све остало криве Србе", истакао је председник.

"Губимо време и сваки дан може да дође до ескалације сукоба, он неће да престане да шаље специјалце на север Косова. Курти машта о рату - мало они, а мало НАТО", рекао је Вучић.

Стејт департмент: Ескобар долази да подржи дијалог

Специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар посетиће Београд и Приштину 5. и 6. јуна, потврђено је Танјугу у Стејт департменту.

"САД у потпуности подржавају дијалог којим посредује ЕУ. Заменик помоћника секретара за политику према земљама Западног Балкана Ескобар путује у регион да подржи овај процес", наведено је у одговору Стејт департмента.

Мојсиловић обишао размештене снаге Војске Србије

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишао је део снага Војске Србије задејствованих у складу са одлуком врховног команданта и председника републике.

Генерал Мојсиловић је јуче и данас током боравка на терену одржао састанак са најодговорнијим старешинама Војске Србије на издвојеном командном месту Генералштаба и потом обишао више јединица у рејонима њиховог размештаја.

Том приликом је остварио непосредан увид у оспособљеност и борбену готовост ангажованих састава Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО и специјалних снага Војске Србије, саопштило је Министарство одбране.

На крају обиласка, начелник Генералштаба је изразио задовољство чињеницом да су задејствоване јединице одлично оспособљене, максимално попуњене, са потпуно исправном техником и, што је најважније, да је морал на изузетно високом нивоу, наведено је у саопштењу.

Цаколи: Очекује се оставка градоначелника и нови избори на КиМ

Еуген Цаколи из Косовског демократског института  рекао је данас да се, с обзиром на притисак међународне заједнице, очекује оставка албанских градоначелника у четири општине на северу КиМ, преноси Коха.

Цаколи је нагласио да је евидентно да ће избори у четири општине на северу поново бити одржани, али да је неизвесно која ће се законска регулатива следити за њихово одржавање.

"Узимајући у обзир тренутне услове и велики међународни притисак, оставке су излаз који ће пратити институције. Јасно је да нови председници практично нису у стању да заврше свој мандат", рекао је Цаколи за КТВ.

Додик: Народна скупштина РС усваја резолуцију о заштити Срба на КиМ

Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је данас да ће у Народној скупштини РС (НСРС) бити усвојена резолуција о заштити Срба на Косову и Метохији.

Додик је истакао да већ постоји парламентарна већина за усвајање предлога резолуције о заштити Срба на КiM и територијалном интегритету и суверенитету Србије, пренео је "Кликс".

Свећља: Протести нису били мирни

На друштвеној мрежи Твитер огласио се министар унутрашњих послова привремених приштинских власти Џељаљ Свећља који тврди да протести на северу КиМ нису били мирни.

"Ове бројке напада доказују да протести нису били мирни. Oво нису протести грађана, већ фашистичке милиције. Али они ће пропасти, победиће демократија и правда", написао је он.

 

Зећири против нових избора у Зубином Потоку

Албански председник општине Зубин Поток Измир Зећири успротивио се одржавању нових избора у северним општинама на Косову и Метохији, рекавши да нема разлога за понављањем и да би нови избори могли да изазову још напетију атмосферу.

"Не размишљам у том правцу. Желим ширу анализу, да се види има ли потребе да се иде на изборе. Не видим разлоге зашто треба ући у изборе, који могу додатно да закомпликују ситуацију", истакао је Зећири за "Кљан Косова".

Он је рекао да ће се консултовати са странком Демократска партија Косова (ДПК), чији је члан.

"Наравно да ћу се консултовати са странком, али и бирачима, да видим разлог зашто бих се повукао са позиције. Нисам ушао да се повучем, већ да анализирам околности", рекао је Зећири.

Председник ДПК Мемљи Краснићи такође се противио одржавању избора на северу.

Краснићи је навео да је поручио премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију да чак и ако северне општине изађу на ванредне изборе, избори не могу бити одржани у Звечану и Зубином Потоку, наводи "Репортери".

Француска и Немачка позвале су у четвртак Београд и Приштину да што пре организују нове изборе у општинама на северу КиМ у којима је дошло до тензија, рекао је француски председник Емануел Макрон, након разговора који су он, немачки канцелар Олаф Шолц, и шеф европске диломатије Жозеп Борељ одржали са председником Србије Александром Вучићем и председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, на маргинама састанка Европске политичке заједнице у Молдавији.

Борељ је на Твитеру саопштио да су на састанку изнета три захтева - одржавање нових избора на северу КиМ, обезбеђивање учешц́а Срба на њима и започињање рада на успостављању Заједнице српских општина.

Курти је након тога условио одржавање нових избора у општинама на северу КиМ окончањем, како је навео "насилних протеста испред општина на северу" и пуном применом Бриселског споразума.

Старовић: Безбедносна ситуација суочена са озбиљним изазовима

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић рекао је данас да је тренутна безбедносна ситуација суочена са озбиљним изазовима будући да се Срби на северу Косова и Метохије с разлогом осећају угрожени.

"Стање повишене борбене готовости јесте једна врста мере предострожности која се управо и заводи због стања на КиМ. Оно не представља претњу никоме, али сасвим сигурно да улива један степен сигурности", рекао је Старовић за Танјуг.

Додао је да су оружане снаге Србије задужене да обезбеде сигурност Срба на КиМ.

"У Приштини се понавља један образац којим сведочимо већ две године. Када год дође до неког малог напретка у преговарачком процесу Аљбин Курти отвара нове кризе и поставља нове тачке ескалације", рекао је Старовић.

Додао је да се Србија у последњих недељу дана суочила са једном озбиљном кризом која је изазвана једностраним потезима администрације у Приштини.

Атић поднео захтев за чланство С. Митровице у Асоцијацији тзв. косовских општина

Градоначелник Општине Северна Митровица, Ерден Атић, затражио је пријем у Асоцијацију такозваних косовских општина, у којој до сада није било општина са српском већином, потврдио је за Танјуг одборник и потпредседник скупштине Северна Митровица, Скендер Садику.

Садику је рекао да је "градоначелник Атић упознао одборнике са својим захтевом, упућеним председнику Асоцијације, Сазану Ибрахимију".

Сви градоначелници општина са српском већином, после изласка Срба из институција такозваног Косова, сада су Албанци, као и одборници у скупштинама општина.

 

 

Дуга колона оклопних возила Кфора креће се из правца Јужне Митровице ка Приштини

Дуга колона оклопних возила Кфора, уочена је оko 18.30 како се креће из правца севера ка југу, односно из правца Јужне Митровице ка Вучитрну и Приштини, јавља наш дописник.

У овом тренутку је на путу и једна нешто краћа колона возила тзв. косовске полиције, а ради се о редовној смени РОСУ.

Промењен печат у Северној Митровици: Из "Административна канцеларија" у "Република Косово"

Градоначелник Северне Митровице Ерден Атић одлучио је да промени печат у овој општини.

Како је објавила "Коха", на печату ће уместо "Административна канцеларија" писати "Република Косово". Тачније, на печату ће на три језика, албанском, српском и енглеском стајати "Република Косово — Општина Северна Митровица".

Бујар Османи подржава расписивање нових избора на северу КиМ

Министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи, који истовремено председава ОЕБС-ом, навео је данас да подржава расписивање нових избора у северним општинама на КиМ и позив за повратак Срба у институције.

"Прикључујем се позиву за одржавање нових избора и повратак косовских Срба у институције и пуну имплементацију споразума, укључујући и онај најновији у Охриду", написао је Османи на Твитеру, преноси Танјуг.

Османи је навео и да као председавајући ОЕБС-а даје подршку дијалогу као једином начину да се смање тензије и обезбеди дугорочна стабилност, додајући да је та организација спремна да помогне.

Османи је додао и да он, у име ОЕБС-а, подржава дијалог две стране који предводи ЕУ као једини начин да се ситуација поправи.

Двојица ухапшених Срба у затвору у Гњилану, адвокати уложили жалбу

Основни суд у Приштини одредио је једномесечни притвор двојици Срба С.Ј. и И.С. под сумњом да су извршили кривично дело "припремање терористичких дела против уставног поретка тзв. Косова".

Како сазнајемо, адвокати су били да уложе жалбу апелационом суду.

Према речима адвоката Милоша Делевића они су смештени у затвору у Гњилану.

Објављен списак Срба за које тврди да су организатори нереда, а на њему и човек који је у болници

Премијер привремених  приштинских институција Аљбин Курти је на ванредној седници скупштине привремених институција на којој се расправља о ситуацији на северу Косова и Метохије објавио имена неких од људи за које је рекао да су главни организатори нереда на северу последњих дана.

Према сазнањима "Новости" на Куртијевој листи налази се и Никола Б., који је у болници у Београду, а у понедељак га чека операција.

На овај потез Аљбина Куртија, реаговао је и Петар Пековић, директор канцеларије за КиМ.

Према његовим речима, објављивањем спискова за одстрел угледних Срба и српских политичких лидера на северу покрајине, Курти је и званично обзнанио фашистички карактер своје владе, и за таоце узео све оне становнике Косова и Метохије који само желе мир, стабилност и прилику да живе у колико-толико нормалном мирнодопском друштву.  

- Курти ништа не схвата - ни слободољубиву природу српског народа, ни чињеницу да су га дојучерашњи међународни спонзори пустили низ воду, јер коначно су схватили да једна агресивна и неурачунљива особа попут њега читав регион води у страхоте омраза и сукоба - рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Додаје да као што је на власт дошао силом и насиљем, бацањем сузавца на политичке неистомишљенике и превртањем камиона са робом "погрешне националности", тако данас покушава да истим средствима спречи "неумитно - свој одлазак у политичку историју".

Српска листа: Неосноване оптужбе Приштине показују фашистички карактер Куртијевог режима

Српска листа саопштила је да неосноване оптужбе и "цртање мете на чело Српкињама и Србима" на северу Косова и Метохије само зато што не пристају на кршење основних људских права показује "фашистички карактер режима Аљбина Куртија".

Како се наводи, да је фарса све оно што је Курти данас рекао у скупштини говори и податак да је за криминалце и организаторе протеста означио "часне људе, жене, инвалиде, па чак и неке који су у болници", и недељама уназад нису на северу Косова и Метохије.

"Курти је данас отишао толико далеко да говори како је он организовао много протеста који су били мирни, па се просто намеће питање да ли он мисли да су грађани сенилни, а међународна заједница заборавила како је за време његових протеста нападана кућа његових политичких противника, тадашњег премијера, како је зграда Владе гађана ракетним бацачем, његови партијски другови нападали међународне представнике, па чак и америчку амбасадорку, а његов садашњи посилни Свечља нападао лица под међународном заштитом и уништавао возила међународних мисија, за шта није одговарао", наводи се у саопштењу.

Српска листа истиче и да је данашње Куртијево излагање доказ да он жели даљу ескалацију ситуације, подизање тензија и сукобе, а да Срби желе мир, слободу, назад своје зграде општина и прекид прогона суграђана који не пристају да буду Куртијеве слуге.

Османи подржава три захтева ЕУ за Косово и Метохију

Министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи, у својству председавајућег Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), подржао је три захтева Европске уније за Косово и Метохију.

Према његовим речима, Северна Македонија се придружује позивима Европске уније, односно шефа дипломатије Жозепа Бореља за нове изборе у четири општине на северу, повратак косовских Срба у институције и пуну примену споразума, укључујући Бриселско-Охридски.

"Као шеф ОЕБС-а, подржавам дијалог који води ЕУ, као једини начин да се смање тензије и осигура трајна стабилност. ОЕБС је спреман да помогне", написао је Османи на Твитеру.

Скупштина Српске следеће недеље разматра резолуцију о заштити Срба на КиМ

Народна скупштина Републике Српске поздравља право Србије да брани право на опстанак српског народа на Косову и Метохији уколико се косовски Албанци и њихове власти одлуче за употребу насиља, наводи се у предлогу резолуције о заштити Срба на КиМ и територијалном интегритету и суверенитету Србије, коју би парламент РС требало да разматра наредне седмице, преноси РТРС.

Резолуцијом, чији је предлагач председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, поздравља се и право Србије да брани свој територијални интегритет и суверенитет гарантован међународним правом и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, као права која јој нико нити може оспорити нити одузети.

Осим тога, осуђује се константно кршење људских права Срба и другог неалбанског становништва, посебно права на живот и на имовину, од стране косовских Албанаца и њихових власти.

Резолуцијом се позивају представници међународне заједнице да озбиљно осуде кршење људских права Срба и неалбанског становништва на Косову, укључујући и осуду недавне прекомерне употребе силе косовске полиције приликом насилног уласка у општинске зграде у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, услед чега је повређено више Срба.

Такође, позивају се представници међународне заједнице да спрече присвајање и уништавање српске културне баштине на КиМ.

Подржавају се напори Србије у очувању територијалног интегритета и суверенитета који је загарантован међународним правом и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

У тексту предлога резолуције апелује се да дипломатски представници Европске уније и САД изврше већи притисак на косовске Албанце да се примени Бриселски споразум у којем се предвиђа успостављање заједнице општина у којима Срби чине већинско становништво на КиМ.

Истиче се да се сви спорови између српског и албанског народа морају решавати мирним путем, уз поштовање достојанства сваког народа.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске раније је одлучио да редовна седница парламента буде одржана у уторак, 6. јуна.

Ескобар и Лајчак наредне недеље у посети Београду и Приштини

Специјални представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак и амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар посетиће наредне недеље Приштину и Београд, сазнаје названично Радио Слободна Европа (РСЕ).

Циљ ове заједничке посете, како је незванично речено, јесте покушај смиривања тензија.

Директор и професори успели да изнесу школске књижице и сведочанства

Директор средње Техничке школе у Звечану Блажо Драговић заједно са радницима затражио је данас од припадника Кфора да професори и он уђу у просторије школе, како би узели књижице и сведочанства за матуранте.

"Овде смо дошли да тражимо да нам се омогући да одемо у просторије своје школе. Ближи се крај школске године, матуранти треба да добију дипломе, оцене треба да буду закључене и желимо да нам се то омогући", рекао је Драговић, преноси "Косово онлајн".

Након разговора са представником Кфора, договорено је да одређени број професора уђе у школу и узме потребна документа, јер према речима једног од припадника Кфора, није могуће да толики број људи сада уђе у школу.

Из школе су потом изнели школске књижице и неопходна сведочанства за матуранте.

Ја нисам терориста: Љиљана Аксентијевић одговорила на Куртијеве претње

Љиљана Аксентијевић, радница општине Звечан, коју је Аљбин Курти данас из Приштине, са скупштинске говорнице, означио као вођу терориста из Звечана, отворила је душу пред српским и албанским медијима и истакла како јој тешко падају оптужбе из Приштине.

Љиљана цео живот станује у Звечану, а због повреде кичме има проблем са доњим екстремитетима.

"Ја нисам терориста, ја сам само овде на свом радном месту, желим да одбраним своје радно место, да радим у општини као и до сада. А терориста нисам, нити ћу да будем", додала је Аксентијевић, преносе "Новости".

На коментар новинара да је данас Аљбин Курти њу означио као вођу терориста, упитала је "да ли ја личим на вођу терориста"?

Потпредседник Српске листе Игор Симић је нагласио да је госпођа Љиљана Аксентијевић угледан грађанин општине Звечан, неко ко је живео и са Србима и са Албанцима и живи у овој општини и пружа услуге свим грађанима, без обзира на националност. 

"Ово вам је пример како се лажним вестима ствара слика о злим и поквареним Србима, криминалцима. Тако да вас молим да пренесете истину како то у ствари заиста изгледа. Ово је важно због њене безбедности и због свих људи који су стављени на ту листу да се види ко су и шта су. Да су и остали људи ту, довели бисмо их овде да видите о коме се ради, али мислим да је Љиљана најбољи пример", рекао је Симић.

Петковић: Куртијеве претње и таргетирање људи су неприкривени терор

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, тиме што објављује спискове људи чија је једина кривица то што не пристају на насиље и понижавање од стране "приштинских фалангиста", ради исто што и сви фашисти у историји, који су настојали да криминализују и дехуманизују своје жртве.

"Куртијеве претње и таргетирање људи су неприкривени терор и најава су тоталне ескалације, коју, надамо се, нико одговоран у међународној заједници не жели и не подржава", истиче Петковић, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Како је рекао, на тај свој списак Курти је могао да стави било ког Србина или Српкињу са севера Косова и Метохије, јер је српски народ у четири општине северно од Ибра уједињен у отпору његовој страховлади.

Опширније читајте овде.

Харадинај: Куртијева издаја

Председавајући Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај изјавио је да премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти има "неповерење до тачке неверства" и да од немира на Северу КиМ профитира председник Русије Владимир Путин.

Он је на седници Скупштине тзв. Косова навео да Курти гаји "континуирано неповерење према међународној заједници, посебно Сједињеним Америчким Државама".

Опширније читајте овде.

"Позивамо Бога и људе у помоћ, да се неразумни уразуме и смире"

Имамо ли ми Срби на Косову и Метохији право на живот и на постојање? - овим питањем Срба окупљених у центру Грачанице завршен је данас велики протестни скуп у овој српској енклави у центру КиМ, на којем је народ пружио подршку својој "браћи и сестрама" на северу.

Начелник косовскомитровачког округа Срђан Поповић, чији је брат Димитрије убијен у Грачаници пре 19 година, рекао је да су Срби на Косову и Метохији жељни и живота и будућности и суживота са комшијама Албанцима, али да на другој страни не виде исту жељу и вољу.

"И данас у 2023. години суочавамо се са оним за шта смо мислили да ће једном да стане и прође. Суочавамо се са пуцњевима на децу у Штрпцу, са нападима на Србе, са ескалацијом на северу КиМ, што се одмах прелива на југ", рекао је Поповић.

Директорка библиотеке у Грачаници Бранкица Костић рекла је на скупу да окупљени народ "позива и Бога и људе у помоћ да се неразумни уразуме и да се смире".

"Скупили смо се на овом мирном скупу да упутимо протест силницима и угњетавачима, да укажемо да се никада на туђој несрећи не може градити сопствена срећа. Дубоко смо потресени догађајима на северу, дубоко проживљавамо све што се тамо дешава. Најснажнијим гласом упућујемо подршку колегама у општинама на северу који су једноставно избачени са својих радних места", рекла је Костић.

На самом почетку скупа интонирана је химна Србије.

Свечља се поново шета севером

Министар унутрашњих послова такозваног Косова, Џељаљ Свечља, поново је посетио север КиМ.

Ово је најмање трећа посета Свечље у последњих десет дана, то јест друга након избијања нове кризе.

Он је данас боравио у Јасеновику, посетио је брану на језеру Газиводе, село Јунаке, али и Бистрички мост.

"Са момцима и девојкама косовске полиције који ништа не штеде у одбрани суверенитета, уставности и законитости у нашој земљи", поручио је.

Он каже да је у нормалном демократском друштву, суверенитет одлика "Републике".

"Суверенитет је неотуђив", поручио је Свечља.

Подршка из Горњег Кусца

На Тргу Србија у Горњем Кусцу код Гњилана, данас се окупио велики број људи како би послали поруку подршке српском народу на северу Косова и Метохије.

Скупу у Горњем Кусцу присуствују житељи Новог Брда, Ропотова, Шилова, Пасјана и других села.

Окупљени носе српске застве и транспаренте "Од Поморавља до Лепосавића ми смо једна породица", "Поморавље верује само председнику Вучићу", "Сви смо ми Радош и Душан".

Скуп подршке Србима у Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, данас се одржава и у Грачаници, као и у Штрпцу.

И опозиција критикује Куртија

Лумир Абдиџику из Демократског савеза тзв. Косова на седници скупштине оптужио је Аљбина Куртија да води Косово ка губитку подршке савезника.

"Као резултат тога, Косово се на крају суочило са тензијама и немогућношћу да обавља основне уставне дужности демократски изабраних председника на северу, али и са међународним казнама и санкцијама невиђених размера", додаје Абдиџику.

Скуп подршке Србима са севера у Грачаници

Ухапшени Срби нису учествовали у нередима

Видео и фото материјал који је екипа "КиМ радија" снимила у понедељак, 29. маја, у поподневним сатима непосредно пре избијања нереда у Звечану, показује да су Радош Петровић и Душан Обреновић "нестали" иза кордона Кфора пре инцидента, па је јасно да у њему нису учествовали, нити су могли да нападну било кога, пошто су претходно - приведени.

Опширније читајте овде.

Скуп подршке у Грачаници

У Грачаници, једној од српских енклава на југу КиМ, све је спремно за велики народни скуп подршке Србима на северу.

Испред зграде општине у центру Грачанице, код споменика српским војницима који су погинули у Првом светском рату, у овом тренутку окупљен је велики број Срба из Грачанице, околних села и српских енклава.

Људи носе заставе Србије, ту су и транспаренти "Срце Грачанице куца за Србе са севера", "Браћо, и нас боле ваше ране", "Грачаница је уз браћу и сестре са севера", "Председниче Вучићу, чувај нашу Грачаницу".

Подршка здравствених радника из Доње Гуштерице

Радници Дома здравља из Доње Гуштерице данас су кренули пешице ка Грачаници где ће у 12 часова бити одржан миран скуп подршке Србима са севера Косова и Метохије.

Директор Дома здравља Саша Младеновић, који је у групи од двадесетак радника који су кренули ка Грачаници, истиче да им није тешко да препешаче 12 километара, како би исказали своју подршку, пише "Косово онлајн".

"Нама није тешко да пешачимо, док се наша браћа и сестре боре за своја права на северу, док гутају сузавац. Желимо да на овај начин искажемо и пружимо подршку им подршку, да знају да нису сами", казао је Младеновић.

Младеновић додаје да ће Дом здравља и данас радити уобичајено.

Професорка из Звечана: Уместо да се чује дечја граја, ми слушамо како се бацају шок-бомбе

Ана Гаљак, професорка у средњој школи у Звечану каже за РТ Балкан да деца у Звечану немају више основно људско право, а то је право на слободу, право на мир, право да иду у школу.

"Немогуће је остати нем на ту чињеницу, шаљем одавде поруку свету да би и наша деца требало да имају право на мир, право на слободу. Услови овде у Звечану и окружењу немогући су за рад, за боравак у школама. Не иду једно уз друго бодљикава жица и ранац. Уместо да наши матуранти данас овде певају песме, да се радују матури, ми овде слушамо шок бомбе, сведоци смо нечега страшног што се око нас дешава. Понављам, наша деца овде морају да имају право на слободу и право на мир", истиче професорка Гаљак.

Свако јутро ми радници, запослени у СО Звечан, као одговорни људи долазимо до зграде, али не можемо до својих радих места која су окупирана од стане специјалаца са дугим цевима, наводи Наташа Аксентијевић запослена у СО Звечан.

Она додаје да су радницима општине угрожена основна људска права, а то је право на рад и право да својим породицама зараде за хлеб.

"Тражимо да специјалци напусте зграду како бисмо могли да се вратимо својим радним местима, желимо да овде влада мир, а лажном градоначелнику шаљемо поруку да не долази у зграду општине јер га овај народ није бирао", поручила је Аксентијевић.

Драгиша Гаљак и даље у озбиљном здравственом стању

Директор КБЦ Косовска Митровица доктор Златан Елек рекао је данас да је стање Драгише Гаљака и даље озбиљно и да се налази под 24-часовним надзором хируршке екипе.

Доктор Елек је подсетио да се Гаљак налази у јединици интезивне неге, са тешким телесним повредама, нанетим ватреним оружјем у понедељак од стране припадника косовске полицијске службе.

"Гаљак има улазну рану у пределу крсне кости лево, и излазну рану карлице. Такође, има простелну рану у пределу кажипрста. Његово здравствено стање је и даље озбиљно и он се налази под 24-часовним надзором хирушке екипе Клиничко болничког центра Косовска Митровица", навео је Елек.

У понедељак је 52 Срба затражило помоћ у КБЦ Косовска Митровица, након што је Кфор употребио сузавац, а косовска полиција ватрено оружје против грађана који су протестовали испред општине Звечан, преноси "Косово онлајн".

Курти поново напао Србију

Седница Скупштине такозваног Косова почела је након кашњења, а премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти означио је Србију као кривца "за ескалацију напетости" на северу Косова и Метохије.

Иако су протести Срба на северу мирни, а народ само тражи да се поштују њихова основна права, Курти је у скупштинској дебати поновио свој став да је "званични Београд мобилисао криминалне групе за ескалацију ситуације".

Према његовим речима, главну улогу у организовању демонстраната имају припадници нелегалне формације такозване "цивилне одбране" и бивши припадници косовске полиције.

Курти је изнео и списак људи за које тврди да су организовали немире на северу.

"Ови протести су нам, упркос свој злоби, послужили да извршимо ваљане идентификације", рекао је Курти у Скупштини и навео имена Милорада Јевтића, Рајка Јевтића, Данила Јосифовића, Лиљане Аксентијевић, Александра Филиповића и друга.

Курти је казао да довођење нових градоначелника уз помоћ полиције тзв. Косова до зграда општина 26. маја није била политичка одлука, већ су процену донеле безбедносне институције.

И поред великог броја повређених, како Срба, тако и припадника Кфора, Курти тврди да се показало да је процена безбедносних институција била исправна. Курти тако даље наводи да градоначелници и полиција нису насилно ушли у зграде општина, иако "многи тако тврде".

"Полиција није насилно ушла у зграду, та зграда припада Косову. Имовина јавног објекта Косова припада Републици Косово и Република припада грађанима, држава је суверена, народ је извор суверенитета, коришћење ових објеката је регулисано законом", додао је.

Курти је, и поред тога што у претходним данима од Запада добија упозорења и прекоре, на седници говорио и о, према његовим речима, одличним односима са међународном заједницом.

"Косово је својим демократским и економским напретком доказало да је заједнички партнер међународних пријатеља. Оно што је спојило наше међународне партнере су заједничке вредности и уверење да су оне универзалне и да се морају заштитити по сваку цену. Имамо заједничке циљеве, визије, вредности и интересе", додаје Курти.

Он наводи да Влада Косова дубоко верује у трајно пријатељство са Сједињеним Америчким Државама, Европском унијом и другима.

"Моја влада је у основи трансатлантска. Приступ међународне заједнице према Косову и Србији не би требало да буде исти јер је Србија аутократска земља", оценио је Курти.

Посланици касне

Скупштина такозваног Косова сазвала је за данас седницу о ситуацији на северу, која је требало да почне у десет часова.

Иако је тема прилично озбиљна, одборници су одлучили да закасне, па тако седница заказана за десет часова још увек није почела, иако је прошло око 40 минута, пише "Репортери".

Матуранти у Звечану неће моћи да упишу факултете

Око 70 матураната средње школе у Звечану неће моћи да упише факултете и настави даље школовање уколико се хитно не нађе решење за тренутну ситацију.

Наиме, зграда средње школе у Звечану налази се близу општине, сви улази су блокирани и професори деци не могу да на време издају сведочанства.

Опширније читајте овде.

Фрид: Односи Вашингтона и Приштине се погоршали

Бивши помоћник америчког државног секретара Данијел Фрид изјавио је да су се односи између Сједињених Америчких Држава и Косова снажно погоршали.

Он наводи да ситуација на северу КиМ има корене у томе што Србија не прихвата "неповратну реалност независности Косова", али да одговорност за доношење одлука које су изазвале недавне инциденте лежи на Приштини.

Навео је да се не сећа да је од 2008. године представник америчке владе био толико љут као што је на конференцији за новинаре био амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер.

"Не користим олако ту реч, али читао сам транскрипт америчког амбасадора Ховенијера на Косову са конференције за медије и не могу да се сетим да је икада од косовске независности 2008. године, представник америчке владе био толико фрустриран као што је био он. Мислим да је косовска влада донела одлуку под тешким околностима, које су учиниле већ компликовану ситуацију много гором. То је резултирало оштрим погоршањем америчко-косовских односа и не видим како то икоме помаже. Нажалост, не мислим ни да је распоређивање српске војске и демонстрација силе од велике помоћи. Приметио сам да је амбасадор Ховенијер имао могућност да одговорност свали на обе стране, али он је није прихватио", оцењује Фрид за Глас Америке.

Девојчица из Звечана кренула је на час фолклора, али тамо није успела да стигне, с обзиром да се дом културе налази иза жице.

Марфи упозорио Куртија

Члан комитета за спољне послове америчког Сената Крис Марфи изнео је детаље о телефонском разговору који је синоћ обавио са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Марфи је навео да је поновио захтев да се ситуација на северу мора смирити, јер у супротном Курти ризикује да остане без подршке Конгреса.

"Сенатор Рикетс и ја разговарали смо телефоном са премијером Косова Аљбином Куртијем. Ја сам добар пријатељ Косова, али сам поновио своје уверење да Косово мора да деескалира ситуацију на северу или ризикује могућност да изгуби подршку Конгреса", написао је Марфи на Твитеру.

Бистрон: Признање "Косова" била је грешка

Портпарол за спољнополитичка питања Алтернативе за Немачку (АфД), посланик у Бундестагу Петр Бистрон поручио је да је признање Косова била грешка, као и једнострана подршка Запада Приштини.

Бистрон је у интервјуу за "Косово онлајн" оценио као неприкладан покушај премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија да Србе прикаже као "вазале Русије", а Албанце као жртве, додајућу да његов "етноцентрични шовинизам" не би требало толерисати у Европи.

"Куртијев покушај да демонизује Србе и прикаже их као вазале Русије, а Албанце на Косову као жртве је неприкладан. Међутим, то одговара уобичајеном наративу у земљама у којима доминирају Сједињене Америчке Државе: свако ко стане на пут америчким интересима тренутно се дискредитује као агент Москве. Етноцентрични шовинизам који практикује Курти не би требало толерисати на европској политичкој сцени, а камоли да га подржава било која европска влада", наводи Бистрон.

Србима на КиМ поручио је да буду уздржани на протестима, али и непопустљиви у политичким захтевима.

"У праву су. НАТО бомбардовање Југославије било је неправда. Насилно отцепљење покрајине Косово од територије Југославије било је неправда. Нешто што је створено из неправде не може дуго да опстане. Останите доследни. Косово је Србија", нагласио је немачки посланик.

Звечан, град на чијим улицама нема деце

У улици, на пар стотина метара од општине Звечан, на чијем је једном крају оклопно возило Кфора, а одмах иза ћошка метална ограда и бодљикава жица, двојица дечачића од седам или осам година, док шутирају лопту певају уместо дечје песме "Ој Косово, вратићу се теби поново".

У центру Северне Митровице, јуче док су на само пар стотина метара иза главног моста протестовали Албанци огрнути УЧК заставама, двојица или тројица дечачића од једва четири или пет година, спустили су се на педесетак метара до моста, подигли три прста увис и својим слабашним гласићима узвикивали: Србија, Србија!

У таквој атмосфери, не од јуче и не од пре месец дана већ годинама, 24 или 25 година, расту деца у градовима на северу Косова и Метохије. Генерације рођене крајем 1990-их у таквој атмосфери су одрасле, и у таквој атмосфери сада расту њихова деца.

Опширније прочитајте овде.

Срби шаљу поруку свету: Имамо право на рад, да нахранимо своју децу

"Радници локалне самоуправе који од петка сваког дана мирно протестују испред зграде општине коју су градили њихови очеви неће одустати од захтева да се приштински специјалци и лажни градоначелник повуку из општине коју су окупирали, а стање врати на четвртак прошле недеље", изјавила је начелница општинске управе у Општини Звечан Радмила Славковић.

Она је у изјави медијима оценила да је одлука Приштине да у зграду општине Звечан пошаље до зуба наоружане специјалце суманута, а тиме је онемогућен нормалан рад запосленима у општини и пружање услуга свим грађанима, преносе "Новости".

"Зато ћемо наставити са нашим протестима и желимо да пошаљемо поруку целом свету да имамо право на рад, право да зарадимо своје плате и њима хранимо своју децу и од тога нећемо одустати", истакла је Радмила Славковић, начелница општинске управе Општине Звечан.

Иначе, испред окупљених радника и даље стоје метална ограда и бодљикава жица, испред којих су припадници Кфора, који стоје на раскрсници на улазу у Звечан и који су присутни на готово свим путевима у Звечану.

Марфи критикује "Косово" и Русију

Члан Комитета за спољне послове америчког Сената Крис Марфи изјавио је да би Сједињене Америчке Државе требало да се "агресивно" ангажују на Балкану и окривио власти такозваног Косова за тензије на северу Косова и Метохије.

"Морамо се агресивно ангажовати на Балкану да бисмо заштитили мир, јер тренутно не можемо да приуштимо да гасимо пожаре у том региону", рекао је Марфи у интервјуу за "Нешнал журнал", након повратка у Вашингтон са турнеје по Балкану.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен окривио је Владу Косова за акције које су довеле до "ескалације тензија на северу и све веће нестабилности", а Марфи је сагласан и додаје да је ситуација могла да се реши дипломатским путем, а не силом.

"Није требало да се креће тако брзо са одлуком да се преузму општинске зграде", рекао је Марфи.

Он је, такође, поновио поруку коју смо са Запада чули много пута, да је ова ситуација "Русији дала прилику да подстакне немире".

"Русија игра игре на Балкану и покушава да подстакне раздор и сукоб. Она се нада да ће доћи до сукоба на Балкану, до правог кинетичког сукоба који би удаљио САД и Европу од сукоба у Украјини", оценио је Марфи.

Изразио је наду да ће се пажња, када се ситуација на северу КиМ смири, пребацити на спровођење Охридског споразума за нормализацију односа између Београда и Приштине.

Гори: Време је да се ситуација на Ким смири

Амбасадор Италије у Београду Лука Гори изјавио је да је сада време, после неколико напетих дана, да се ситуација смири, да се предузму мере како би се смањиле тензије на терену, и да треба избегавати једностране потезе.

Гори је то рекао за Танјуг одговарајући на питање да ли би међународна заједница више могла да утиче на Приштину и додао да је време да се успоставе услови за наставак политичког процеса на коме се радило последњих недеља.

"Постигли смо веома важан резултат у Охриду и важно је да се изнова створе услови за наставак политичког процеса, са фокусом, пре свега, на формирање ЗСО, што је циљ на чију се реализацију дуго чека", истиче Гори.

Према његовим речима, ситуација на Косову и Метохији је веома комплексна и деликатна, а међународна заједница је веома укључена у решавање тог питања.

"Европска унија предводи дијалог између Београда и Приштине и покушава да посредује у дијалогу, НАТО и Кфор су веома присутни на терену и, као што знате, у оквиру мисије је веома важно присуство Италије. Италија је имала веома важну историјску улогу у заштити православних манастира. Такође, Италија се као земља Квинте веома занима и укључена је, покушава да посредује у политичком дијалогу", додао је Гори.

Дрецун: Без ЗСО ситуација увек може да ескалира

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да нема дилеме да је српски народ одлучан да прекине терор који спроводи Приштина и да се ситуација врати на претходно стање.

"Кфор је појачао присуство, али видимо да су припадници специјалне параполицијске јединице у зградама општине и да Приштина не показује никакву вољу да их врати у базе јужно од Ибра", наводи Дрецун.

Видимо, каже, и неке пропратне акције Албанаца, као што је скуп био у јужном делу Митровице.

"Срби ће наставити да протестују док се ситуација не реши, али имамо и појачане дипломатске активност водећих западних земаља да се криза смири и настави дијалог", истиче Дрецун.

О Самиту у Молдавији, Дрецун каже да је то један од значајнијих политичких форума и да је ситуација на северу КиМ била готово доминантна тема.

"Имамо и једногласни став пет сталних чланица СБ да је Приштина крива за ову кризу. Први пут се дешава тако нешто. Нама је важно да је председник Вучић упутио поруку српском народу да се избегава било какав сукоб са Кфором", додаје Дрецун.

Подсећа на иницијативу коју су изнели председник Француске Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц, у склопу које је и захтев да се одрже нови избори на северу КиМ.

Што се Србије тиче, додаје да није варијанта да се поново преговара о Заједници српских општина, већ да се реализује у складу са Бриселским споразумом.

"Битно је да је схваћено да без ЗСО ситуација увек може да ескалира", напомиње Дрецун.

Мандић: КиМ је срце сваког честитог човека у Црној Гори

Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић поручио је са скупа подршке Србима на Косову и Метохији у Никшићу да је КиМ, не само срце Србије, већ срце сваког честитог и поштеног човека у Црној Гори.

Он је на синоћњем скупу, који је организовала коалиција "За будућност Црне Горе", коју чине Нова српска демократија, Демократска народна партија и Радничка партија, рекао окупљенима да желе да покажу српском народу на Косову и Метохији да имају подршку народа Црне Горе.

Казао је да су се, по питању Косова и Метохије, у Црној Гори промениле једино политичке прилике и подсетио је на бившу владу ДПС-а "која је признала независност јужне српске покрајине упркос противљењу већине народа у Црној Гори", преноси портал ЦДМ.

"Косово не само да је срце Србије, већ срце сваког честитог и поштеног човека у Црној Гори", рекао је Мандић.

Присутнима се, поред Мандића, обратио и лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић и рекао да Србима више нико неће претити "прогонима, погромима и тракторима, јер су сада сложни и јединствени", преносе "Вијести".

Председник општине Никшић Марко Ковачевић нагласио је да "Никшић није никада ћутао када је народу на Косову и Метохији било тешко".

"Шаљемо подршку која треба да оснажи дух и крепкост нашег народа, који је ових дана у тешким мукама, али и у великом подвигу на Косову и Метохији", додао је Ковачевић.

Сијарто критиковао ЕУ, одговорила Европска комисија

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто критиковао је Европску унију јер је, како је оценио, утицала на стварање нестабилности у региону Западног Балкана, које су одложиле процес проширења Уније.

Европска комисија негирала је кривицу и одбацила ове тврдње.

Портпаролка ЕК Ана Писонеро рекла је да Европска унија остаје посвећена процесу проширења и да је приступ земљама региона Западног Балкана приоритет, преноси "Репортери".

Према њеним речима, не зависи све од ЕК, већ и од земаља чланица. Даље наводи да је Европска комисија и даље заинтересована за убрзање процеса проширења ЕУ.

Она је навела и да је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен дала нови предлог да се земље региона Западног Балкана укључе у заједничко европско тржиште и пре него што постану чланице ЕУ.

Зашто ми Курти снајпером нишани дете?

"Зашто ми Курти снајпером нишани дете?", пише на једном од транспарената са којима Срби стоје испред бодљикаве жице којом је окружена зграда скупштине општине у Звечану.

Хоћемо мир, а не сузавац и шок бомбе; нећете нас отерати из наеше куће; ми нисмо криминалци, само хоћемо слободу, пише на другим трансапретнима.

Како јавља извештач РТ Балкана, повећава се број људи који протестују испред општине Звечан.