Србија и Балкан

Вучић са Макроном и Шолцом: Тешки разговори; Европски званичници: Нови избори, учешће Срба и ЗСО

Четири градоначелника је изабрано са мање од пет одсто гласова, што није услов за легитимност, каже Емануел Макрон
Вучић са Макроном и Шолцом: Тешки разговори; Европски званичници: Нови избори, учешће Срба и ЗСО© Kay Nietfeld/dpa

Председник Србије Александар Вучић навео је да је имао тежак разговор са француским председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом о ескалацији насиља на КиМ.

"Тежак разговор са председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом о поновној ексалацији насиља на Косову и Метохији, као и о актуелној регионалној и глобалној ситуацији и европској будућности Србије", написао је Вучић на Инстаграму.

Он је истакао неопходност улагања додатних заједничких напора у деескалацију ситуације и наставак разговора, као и кључну улогу Србије у очувању мира и настојањима да се сва отворена питања решавају путем дијалога, а не путем провокација и неодговорних једностраних потеза.

"Поновио сам позиције наше земље и у погледу најважнијих глобалних геополитичких дешавања и нагласио да Србија остаје доследан и поуздан партнер у очувању регионалног мира и стабилности, вођена превасходно националним и државним интересима", закључио је председник Србије.

Макрон: Тражимо нове изборе и оснивање ЗСО

Председник Француске Емануел Макрон и канцелар Немачке Олаф Шолц пренели су данас председнику Србије Александру Вучићу и председници привремених институција у Приштини Вјоси Османи своје захтеве за деескалацију ситуације на Косову и Метохији – нове изборе на северу и формирање Заједнице српских општина.

"Први захтев је да се у најкраћем року одрже нови избори у четири општине на северу Косова, уз учешће Срба. Затим да се приоритетно, и без одлагања, приступи формирању ЗСО", рекао је Макрон у изјави новинарима.

Он је навео да ће обе стране одржати консултације и идуће седмице доћи са јасним одговорима.

Истовремено ће, додао је, високи представник за спољну и безбедносну политику Европске уније Жозеп Борељ имати могућност да организује састанак на нивоу главних преговарача о питању ЗСО.

Макрон је напоменуо да је са канцеларом Шолцом разговарао најпре одвојено са Вучићем и Османи, а потом су имали и заједнички састанак.

"Као што знате, Немачка и Француска су предложиле план за нормализацију односа, које су стране прихватиле и који треба применити", подсетио је.

Истакао је да је сада дошло до тензија на северу КиМ, које су у вези са изборима, који су организовани, нажалост, иако није било гаранција да ће моћи добро да се спроведу.

"Четири градоначелника је изабрано са мање од пет одсто гласова, што није услов за легитимност", појаснио је француски председник.

Шолц: Интензивни разговори

Канцелар Шолц је, у обраћању медијима, рекао да је са Макроном покушао да допринесе смањењу тензија како између Јерменије и Азербејџана, тако и Косова и Србије.

"Ситуација на Косову је озбиљна и захтева храброст обе стране да се деескалира. Треба искористити могућности које пружа европски споразум који је на столу, и не пропустити ту прилику само зато што не постоји храброст", додао је Шолц.

Он је нагласио да је сада важно да две стране учине све да дође до деескалације ситуације и да се врате "духу разумевања".

То, додао је, значи да грађани могу да учествују на изборима, али у то спада и формирање ЗСО.

Шолц каже да сви треба да дају свој допринос да се изађе из спирале тензија.

Он истиче да су "стране у преговорима близу договора о структурираном и трајном решењу сукоба".

"Француски председник и ја, али и други попут Жозепа Бореља, радимо веома напорно да осигурамо да се појачане тензије поново смање. То је задатак за који имамо посебну одговорност, јер смо сада близу проналажења трајног решења сукоба између Косова и Србије кроз договорене споразуме", додаје Шолц.

Прецизирао је да су обе стране биле на састанку који је, оцењује, био "интензиван".

Османи: Приштина разматра одржавање нових избора

"Приштина је спремна да размотри одржавање нових избора за градоначелникe на северу Косова и Метохије", рекла је председница привремених приштинских институција Вјоса Османи.

Османи је истакла да су двојица званичника њој и председнику Србије рекли да треба да се пронађе начин за одржавање нових избора који би грађанима српске националности дали прилику да учествују и бирају председнике са већим легитимитетом.

Додала је да је изразила спремност да се избори одрже у случају да грађани с тог подручја потпишу петицију која омогућава заказивање нових избора, преноси "Репортери".

"То значи да грађани Србије, односно њих око 20 одсто који су на бирачком списку, могу да потпишу петицију и да преко ње покрену процес нових избора. Спремни смо да поштујемо закон", навела је Османи.

Данас су Макрон, немачки канцелар Олаф Шолц и шеф европске диломатије Жозеп Борељ одржали састанак са председницима Србије и такозваног Косова Александром Вучићем и Вјосом Османи на маргинама састанка Европске заједнице у Молдавији.

Након састанка са Макроном, Вучић је истакао да је француском лидеру "захвалио на чврстом ставу и подршци коју је пружио Србији поводом најновијих дешавања на КиМ".

"Изразио сам забринутост због најновије ескалације насиља на Косову и Метохији, а са председником Макроном сам разговарао о даљим корацима у циљу одржања мира и стабилности у региону", објавио је Вучић на Инстаграму.

Борељ: Изнели смо три јасна захтева - нови избори, учешће Срба и ЗСО

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ саопштио је вечерас да су у разговору са председником Србије Александром Вучићем и председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи европски званичници изнели три захтева - одржавање нових избора на северу КиМ, обезбеђивање учешћа Срба на њима и започињање рада на успостављању Заједнице српских општина.

Борељ је у објави на свом Твитер налогу навео да ће, ако то не буде учињено, бити озбиљних последице по односе са Европском унијом.

Он је објавио да је у Молдавији на самиту европских лидера разговарао са председником Србије Александром Вучићем и Вјосом Османи о "опасној ситуацији на Косову", као и да се са француским председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом, заједно састао са Вучићем и Османи.

"Сада треба да се обезбеди одржавање нових локалних избора, обезбеђивање учешћа косовских Срба на њима и започињање рада на успостављању Заједнице општина са српском већином у дијалогу уз подршку ЕУ. Ако то не учините, то ц́е имати озбиљне последице по наше односе", написао је Борељ.

image