Србија и Балкан

Звечан, град на чијим улицама нема деце

Срби у Звечану већ данима протестују
Звечан, град на чијим улицама нема деце© РТ Балкан

У улици, на пар стотина метара од општине Звечан, на чијем је једном крају оклопно возило Кфора, а одмах иза ћошка метална ограда и бодљикава жица, двојица дечачића од седам или осам година, док шутирају лопту певају уместо дечје песме:"Ој Косово, вратићу се теби поново".

У центру Северне Митровице, јуче док су на само пар стотина метара иза главног моста протестовали Албанци огрнути УЧК заставама, двојица или тројица дечачића од једва четири или пет година, спустили су се на педесетак метара до моста, подигли три прста увис и својим слабашним гласићима узвикивали: Србија, Србија!

У таквој атмосфери, не од јуче и не од пре месец дана већ годинама, 24 или 25 година, расту деца у градовима на северу Косова и Метохије. Генерације рођене крајем 1990-их у таквој атмосфери су одрасле, и у таквој атмосфери сада расту њихова деца.

Звечан је ових дана и буквално град на чијим улицама нема деце. Приморана су да се играју у становима, двориштима, родитељи буквално ни на минут не смеју да их пусте на улицу.

Ана Гаљак, професорка у средњој школи у Звечану каже за РТ Балкан да деца у Звечану немају више основно људско право, а то је право на слободу, право на мир, право да иду у школу.

"Немогуће је остати нем на ту чињеницу, шаљем одавде поруку свету да би и наша деца требало да имају право на мир, право на слободу. Услови овде у Звечану и окружењу немогући су за рад, за боравак у школама. Не иду једно уз друго бодљикава жица и ранац. Уместо да наши матуранти данас овде певају песме, да се радују матури, ми овде слушамо шок бомбе, сведоци смо нечега страшног што се око нас дешава. Понављам, наша деца овде морају да имају право на слободу и право на мир", каже професорка Гаљак.

Свако јутро ми радници, запослени у СО Звечан, као одговорни људи долазио до зграде, али не можемо до својих радих места која су окупирана од стане специјалаца са дугим цевима, каже Наташа Аксентијевић запослена у СО Звечан.

Она каже да су радницима општине угрожена основна људска права, а то је право на рад и право да својим породицама зараде за хлеб.

"Тражимо да специјалци напусте зграду како бисмо могли да се вратимо својим радним местима, желимо да овде влада мир, а лажном градоначелнику шаљемо поруку да не долази у зграду општине јер га овај народ није бирао", каже Аксентијевић.

Према речима Милана Рајовића директора Флотације Трепча у Лепосавићу, рудари у рудницима "Црнац" и "Бело брдо" већ седам дана не могу да раде.

"Косовски специјалци са пуном ратном опремом, пре седам дана блокирали су улаз у индустријски део флотације и не дозвољавају пролаз нашим камионима. На тај начин људи су спречени да раде, стала је производња од које ми живимо, угрожена је егзистенција 2100 радника, односно 2100 породице које од овог рудника живе", каже Рајовић.

Срби су се и данас окупили испред зграде СО Звечан која је окружена бодљикавом живом и металном оградом и коју чувају припадници Кфора, док се "косовски специјалци" налазе у згради и траже повлачење приштинских снага и оставке лажних градоначелника.

image
VV inauguration
banner