Србија и Балкан

Министар Свечља охрабрује нереде на северу: Објавио видео на коме пресуђује Србима

Као да је био присутан и упознат са свим приликама који су, према његовом поимању, довели до тога да Срби - криминалци дириговани из Београда, нападају Албанце - недужне жртве
Министар Свечља охрабрује нереде на северу: Објавио видео на коме пресуђује Србима© AP Photo/Dejan Simicevic

Министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља прво је позвао грађане албанске националности да из Јужне Митровице не иду на протест у северни део града, а након што га нису послушали и сукобили се са Србима, поделио је снимак на коме је обележио наводне изгреднике и тако их довео у опасност.

Он је написао да су двојица мушкараца нападнута данас у северном делу Kосовске Митровице од стране "групе криминалаца", за коју тзв. министар тврди да су припадници "фашистичке милиције која напада недужне Албанце", пренео је "Коссев".

Уједно је објавио видео инцидента, на којем је нападаче заокружи црвеном бојом и обележи их, док је истовремено идентитет жртава сакрио и то оправдао речима да су у тренутку напада само "стајали на градском тргу".

Као да је био присутан и упознат са свим приликама који су, према његовом поимању, довели до тога да Срби - криминалци дириговани из Београда, нападају Албанце - недужне жртве.

"Двојицу Албанаца грађана брутално је напала на тргу Северне Митровице фашистичка милиција оркестрирана и диригована из Београда. Овај чин насиља и хулиганства мора бити строго кажњена", поручио је он и тако додатно охрабрио и нахушкао Албанце да провоцирају и настављају са насиљем на северу Косова.

Свечља је нагласио да ће одговорни злочинци "ускоро бити приведени правди".

Из Косовске полиције саопштили су да су нападнути мушкарци задобили телесне повреде и упућени су на лечење.

"Kривична дела не доприносе миру и јавној безбедности, већ само 'појединцима или криминалним групама'", наводи се у саопштењу.

Свечља се изгледа није информисао да се у Звечану заправо дешава терор над окупљеним Србима, који протестују против насилног упада у општине на северу Космета, као и да косовска полиција шок бомбама и сузавцем растерује окупљене грађане.

image