Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Курти у немилости, Албанци нервозни, Срби на брисаном простору

Можда би решење тренутне ситуације на Космету био одлазак Аљбина Куртија са власти, али је вероватније да се у односу Албанаца према косметским Србима и у том случају ништа не би променило
РТ Балкан анализа: Курти у немилости, Албанци нервозни, Срби на брисаном простору© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Тек што се разишао дим од сузавца у Звечану, а западни званичници осудили нападе демонстраната на Кфор, ни речју не помињући повређене и ненаоружане Србе, део албанских политичких странака на Косову и Метохији почео је гласно да позива премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да поднесе оставку.

Јер посвађао је "Косово" са његовим највећим заштитником, Сједињеним Америчким Државама.

Није прву пут да се тражи Куртијева оставка, али јесте преседан да су захтеви овако гласни, а Вашингтон овако љут.

Све то подржано је анализама у медијима на албанском језику у којима се он жестоко критикује јер је угрозио савезништво "Косова" и САД, повукао потезе на северу КиМ који су наљутили Вашингтон, толико да је по први пут одлучио да казни своје непослушно "чедо".

Американци подржавају рушење владе у Приштини

Изгледа да постоји прећутни договор са Американцима да би овог пута могли да подрже рушење владе у Приштини уколико Курти не прихвати оно што Американци од њега траже, каже председник Матице Албанаца у Србији Демо Бериша у изјави за РТ Балкан.

"Американци од Куртија траже две лагане ствари: да се донесе одлука о повлачењу специјалних јединица КПС са севера и да напусте општинске зграде у којима је он насилно устоличио нове градоначелнике. У овом тренутку, Аљбин Курти је као рањена звер, а уз то даје изјаву у којој речи државног секретара САД Ентонија Блинкена описује као исхитрене, непотребне, и улази у директни сукоб са америчком администрацијом", наглашава Бериша.

Он објашњава да је за гласање о неповерењу потребно прикупити гласове 61 посланика (проста већина од укупно 120). Три кључне опозиционе партије, Демократска партија Косова, Демократски савез Косова и Алијанса за будућност Косова, немају потребан број посланика да би срушили владу. Али, уколико би им се придружили троје посланика које су изашли из Куртијевог Самоопредељења, десет посланика Српске листе и они из некадашње странке Вјосе Османи, имали би потребну већину, објашњава Бериша.    

Додаје да су Американци већ послали изузетно битне поруке: осим избацивања КБС-а из војне вежбе "Дифендер 23", амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер рекао је и да ће америчка администрација престати да пружа подршку и да позива земље које нису признале Косово, а припадају НАТО-у, да то учине.

  

"Једини пут да Аљбин  Курти изађе из ове ситуације коју је сам створио, јесте да врати ствари на првобитно стање, с тим што ту не може да врати оне повређене. То подразумева нове изборе за градоначелнике општина на северу, да повуче полицију и избаци своје градоначелнике из Лепосавића и Митровице, превасходно", истиче Бериша.

Што се тиче дијалога Београда и Приштине и евентуалног утицаја ових политичких превирања на тај процес, он додаје да је дијалог тренутно мртав, као и да је Курти зацртао себи задатак да не приступи формирању Заједнице српских општина, покушавајући да, како наглашава, глуми оца албанске нације.

"Сигуран сам у једно: нико више у Америци неће веровати Аљбину Куртију јер је ово други пут да он једно говори, а друго ради. Разрешење ситуације вероватно је у одласку Куртија с власти", каже Бериша.

Зашто Албанци страхују?

Курти остварује снове свих албанских политичара: да каже једној страни америчке политике не, док друго лице америчке политике каже: затегни до крајњих граница и онда ћемо ми заједнички управљати кризом, коментарише директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић.

"У тој кризи Срби ће наравно бити губитници јер је у свакој кризи предвиђено да ми будемо губитници. Уосталом, за нас је предвиђена нека врста провокације, јер ми по правилу и реагујемо на провокацију. И онда само Србе комплетно извуку на брисани простор, што мислим да је и сада урађено", каже Ракочевић за РТ Балкан.

Што се тиче албанске политике, њихови унутрашњи обрачуни су само њихова ствар, додаје наш саговорник.

"А однос према Србима је заједничка ствар, ту нема никакве битне разлике. После Куртија, ако би дошли Руговини наследници, они би били једнаки, ако не и гори за нас", истиче Ракочевић.

Он напомиње да су приметни огроман страх и нервоза међу Албанцима, његов осећај је да такву нервозу није видео од 1998. године.

"Та нервоза је на свим нивоима захватила друштво косовских Албанаца јер заправо ниједан једини проблем, ни лични ни општи ни национални, нису решили јер нису направили институције. Три су разлога за нервозу: схватање да институције не постоје, други је осећај да их један део америчке политике напушта и трећи је страх од напуштања Косова 1. јануара 2024. године када ступа на снагу визна либерализација. Тог тренутка Косово постаје пустиња", напомиње Ракочевић.

Додаје да су и људи које Курти шаље на север у потпуној паници и страху, не учествују радо у свему томе.    

"А што се Срба на Космету тиче, ми смо апсолутно раздвојени и паралелни светови и ту реалност морамо да прихватимо, да се у свом делу реалности развијамо на свој начин са својом слободом, са својим правима, аутономијом. То је за нас једино нормално решење. Слобода Албанцима, слобода нама, једног данас се можда и сретнемо, али до тада можемо живети као пристојан свет. Али ово што Курти сада ради на северу је све само није то", наглашава Ракочевић.

 

image