Србија и Балкан

Живот на северу КиМ стоји седми дан; Међународна заједница у Приштини види кривца

Због једностраних одлука Аљбина Куртија живот на северу Косова и Метохије је паралисан и све је стало, рекао је бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић
Живот на северу КиМ стоји седми дан; Међународна заједница у Приштини види кривца© AP Photo/Bojan Slavkovic/Tanjug

Грађани и запослени у Привременом органу и општини Звечан, Лепосавић и Зубин Поток, који испред општинских зграда дежурају и ноћу, траже да се специјалци повуку са севера КиМ, да новоизабрани албански "градоначелници" на изборима које су Срби бојкотовали, не улазе у зграде општина, а да се на слободу пусте Радош Петровић и Душан Обреновић, ухапшени пре избијања сукоба између припадника Кфора и грађана, 29. маја.

Осим што запослени у локалним самоуправама захтевају да им се омогући повратак на радна места, исти захтев су упутили и запослени у основној и средњој школи у Звечану.

Тамо су припадници Кфора развукли бодљикаву жицу уз саму капију основне школе, онемогућивши тако и приступ средњој школи, која се налази у истој згради где је и општина.

Кфор и даље обезбеђује припаднике полиције и специјалне полиције такозваног Косова, који се налазе у општинским зградама у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, а у Звечану и најважније раскрснице и прилазе граду, што је захтев Српске листе и тамошњих мештана.

Билчик и Немец: ЕУ забринута због ситуације на КиМ

У дводневној посети Београду боравили су известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик и члан делегације Одбора за стабилизацију и придруживање Европској унији Матјаж Немец.

О актуелним питањима делегација из Брисела разговарала је с председницом Владе, председником Скупштине и опозиционим лидерима. За РТС су говорили о томе с каквим утисцима се враћају у Брисел.

На питање како оцењују безбедносну ситуацију на северу покрајине Билчик је навео да су у ЕУ забринути.

"Забринути смо сви у Европској унији. Жозеп Борељ и земље чланице су издале јасно саопштење. Основна порука је деескалација, не можемо да имамо насиље, не можемо да имамо нападе, Кфор, НАТО и Еулекс су на Косову да би помогли свима. Ако се ситуација погорша, одговорност је на обе стране, а посебна, велика одговорност на властима у Приштини. Безбедносне снаге у Приштини морају да се повуку и да се направи простор за дијалог, за организовање нових избора. Надам се да ће се Срби вратити у институције. Наравно, потребан нам је план за Заједницу српских општина", рекао је Билчик.

Упитан о Жозепу Борељу, који каже неће одустати од разговора Београда и Приштине, Немец је навео да нови избори јесу решење.

"Суочени смо с новом ситуацијом, моје мишљење је да морамо да имамо нове изборе на северу Косова. Бирачи треба да изађу и гласају. Потребно је да се обе стране ангажују. Имамо споразум који води напред, то су важна питања за цео регион", указао је Немец.

Петковић: Курти се користи фашистичким методама

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изазвао сукоб на северу КиМ јер не жели да формира Заједницу српских општина.

Петковић је на Твитеру написао да се Курти користи фашистичким методама, покушавајући да дехуманизује српски народ.

"Колико пута смо указали да Курти никада неће да формира ЗСО. И данас су у Приштини, по стоти пут, то потврдили", написао је Петковић, обраћајући се специјалном представнику ЕУ Мирославу Лајчаку.

Директор Канцеларије за КиМ је то написао, реагујући на изјаву шефице посланичке групе Самоопредељења Мимозе Кусари-Љиље, која је поручила да формирање ЗСО долази у обзир само ако се "тај механизам заснива на 'уставу Косова'".

Због једностраних одлука Аљбина Куртија живот на северу Косова и Метохије је паралисан и све је стало, рекао је бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић.

"Грађани протестују на миран и демократски начин јер се не слажу са одлукама Владе из Приштине да се у зграду општине на силу доведу градоначелници који немају ни легалитет ни легитимитет", навео је он за "Косово онлајн".

Тодић каже да су зграде општина већ десет дана претворене у касарне "јер се у њима налази заиста велики број припадника специјалних снага РОСУ и Кфора.

"Оно што посебно забрињава је што се у згради општине већ 150 сати налази градоначелник Љуљзим Хетеми. Народ се не слаже са овом једностраном одлуком из Приштине, не слажу се ни Срби, ни Бошњаци, ни Роми, ни Горанци. Нико од њих ко живи на овим просторима није хтео да изађе на изборе 23. априла, а штавише, и знатно мањи број Албанаца је изашао на изборе него у ранијим изборним процесима", објаснио је он.

Навео је да је захтев Срба да Хетеми оде и да своју дужност обавља из објекта у којем је и положио заклетву, да се припаднци специјалних јединица повуку и да се омогући приступ радним местима свим запосленима у згради Општине Лепосавић.

Командант Кфора: Без нас би дошло до крвопролића

Критике на рачун Аљбина Куртија стигле су и од команданта Кфора Анђела Микеле Ристуче.

Он је, такође, критиковао премијера привремених приштинских институција због једностраних акција Приштине.

Европска унија и земље Квинте су позвале на деескалацију ситуације, осудивши претходно владу у Приштини за насилно довођење албанских градоначелника у већински српске општине на северу Косова и Метохије.

Ескобар и Лајчак долазе да смире ситуацију

Бивши југословенски шеф дипломатије Владислав Јовановић кзао је за "Косово онлајн" да би сутрашња посета изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и америчког емисара Габријела Ескобара Приштини требало да покаже колико су озбиљне опомене које на рачун Аљбина Куртија због насилних акција на северу стижу из Вашингтона и Брисела.

Јовановић указује да је до сада, мање-више, све остало на реторичким "пацкама" Куртију, а да су претходне посете америчко-европског двојца и других званичника Запада имале краткорочне домете.

"Те раније посете и Приштини и Београду су доводиле до минималних помака и више су ишле у правцу даљег прилагођавања Србије њиховим коначним жељама него вршења стварног притиска на страну која производи проблеме. Приштинска страна не производи сама те проблеме", навео је Јовановић.

На питање да ли је ова посета прилика да, пре свега САД, и на делу покажу да мисле то што говоре када критикују Куртија и опомињу га да ће уследити озбиљне последице ако их не послуша, Јовановић каже да ће се сада видети да ли је последња криза на северу "померила Вашингтона и Брисел у правцу реалнијег сагледавања када је реч о проблему Косова".

Став бившег шефа дипломатије дели и садашњи министар иностраних послова Ивица Дачић, који је поручио је да специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и амерички емисар Габријел Ескобар долазе у Приштину и Београд да доведу до деескалације ситуације на северу Косова и указао да Срби нису проблем када је реч о конструктивности, преноси РТВ

"Власти у Приштини кажу баш нас брига што Срби неће да учествују у институцијама, то је потпуно супротна ситуација у односу на оно од пре десет година. Опет је веома важно да се буде присебан и да се трудимо да нема неких инцидената, да сачувамо људе, основна ствар је да се људи сачувају да остану да живе на северу Косова", изјавио је Дачић.

image