Србија и Балкан

Ескобар: Куртијева непослушност изазвала тензије

Он је нагласио да су Аљбину Куртију изнета три јасна захтева која се морају испунити
Ескобар: Куртијева непослушност изазвала тензијеGetty © Anna Moneymaker

Све је извесније да ће непослушност Аљбина Куртија бити санкционисана, судећи према расположењу специјалног изасланика Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријела Ескобара.

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти није послушао предлоге међународне заједнице поводом ситуације на северу, иако је обећао да ће градоначелници имати само техничка овлашћења, па је ситуација на северу последица те непослушности, рекао је Ескобар за Би-Би-Си.

"Ова ескалација је делом резултат недостатка воље косовске стране да саслуша међународну заједницу. То је непотребно изазвало тензије. Постоје и друге зграде из којих се може радити. Пандемија ковида-19 нас је научила да можемо радити и са алтернативних локација", рекао је специјални изасланик САД-а. 

Додао је да су напори Америке да координира са Владом тзв. Косова наишли на отпор.

"Курти је обећао да ће градоначелници на северу имати само техничка овлашћења, док се не пронађе решење како би услуге грађанима биле у функцији, али се то претворило у сукоб између оних који нису хтели да нови градоначелници ступе на дужност и оних који су инсистирали да градоначелници буду у тим општинама из симболичних разлога", казао је Ескобар.

Он је нагласио да већ недељу дана САД дају сигнале премијеру Куртију за деескалацију ситуације на северу земље, те подсетио да су изнета три јасна захтева која се морају испунити.

"Дали смо му много сигнала, да повуче градоначелнике из зграда општина, да уклони Косовску полицију из зграда и онда да хитно уђе у процедуру о формирању Заједнице српских општина", подвукао је Ескобар.

Иначе, Ескобар и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак боравиће у понедељак и уторак у Приштини и у Београду, како би се ангажовали на смиривању тензија на северу Косова.

image