Србија и Балкан

Ожиљак за цео живот: У Грачаници обележена 19. годишњица убиства Димитрија Поповића

На помену невино убијеног младића били су Димитријеви чланови породице, рођаци, пријатељи и његови другови који су носили мајице на којима је писало "Памтимо те, Димитрије"
Ожиљак за цео живот: У Грачаници обележена 19. годишњица убиства Димитрија Поповића© РТ Балкан

Димитрије Поповић најчистија је жртва која је страдала у формалном миру и свима показала колико је тај мир за друге, колико је та слобода за друге и колико Србима није дошла слобода, рекао је у Грачаници, на обележавању 19-те годишњице убиства Димитрија Поповића , младића из ове српске енклаве на централном делу Косова и Метохије књижевник и новинар Живојин Ракочевић.

Срђан Поповић, начелник косовског округа, рођени брат убијеног Димитрија рекао је да је убиство његовог брата "ожиљак за цео живот".

"Не смемо да заборавимо на жртву Димитрија и на оно време које је иза нас и које смо трагично проживљавали. Морамо да се боримо, не би ли опстали на овим просторима. Ово не сме да се понови. На грешкама из прошлости сви треба да учимо а поготову наше комшије. Без суживота овде не можемо имати будућност", рекао је Поповић, крај споменика свом брату.

На гробу невино убијеног младића данас је служен парастос, испред спомен капеле подигнуте у центру Грачанице положено је цвеће, упаљене су свеће а на помену су били Димитријеви чланови породице, рођаци, пријатељи и његови другови који су носили мајице на којима је писало "Памтимо те, Димитрије".

"Димитрије Поповић постао је један од симбола Грачанице и уградио се, не само у оно што ми мислимо да је историја, него се уградио у наше личности и наше ликове. Међу вама видим оне који су видели ту рану, и оне који су видели ту крв. И они су постали трајни сведоци, светиње те жртве, и светиње те крви, али свако од нас који памти ону рану, памти и осмех дечака који поручује, и који се види у породици Поповића данас, који се види на улицама Грачанице, и тај осмех каже, живи смо захваљујући Димитријевој жртви и живи смо захваљујући његовом осмеху", рекао  је Ракочевић данас у центру Грачанице.

Говорећи кроз сузе, мајка убијеног младића, Јоргованка, рекла је да је изгубила дете које никоме није било ни криво ни дужно.

"Све речи које су данас изречене су истина, имају тежину. Мој Димитрије сада нас гледа", рекла је Димитријева мајка.

Димитрије Поповић убијен је на данашњи дан пре 19 година из возила у покрету у центру Грачанице док је стајао испред киоска брзе хране. За његово убиство оптужени су Албанци Аљберт Краснићи и Љабинот Гаши. Краснићи који је тада био малолетан осуђен је на девет и по година затвора, Гаши је ослобођен кривице.

 

image