Србија и Балкан

Урсулин "кофер пун пара" али и уцена: "Не веруј емисарима из ЕУ ни када дарове носе"

Главна тема посете Србији председнице Европске комисије биће усклађивање Србије са спољном политиком ЕУ по питању санкција Русији, оцењују аналитичари
Урсулин "кофер пун пара" али и уцена: "Не веруј емисарима из ЕУ ни када дарове носе"www.globallookpress.com © © Chris Emil JanßEn

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен долази у једнодневну посету Србији, а очекује се да ће са српским званичницима разговарати о енергетици, усклађивању Србије са спољном и безбедносном политиком ЕУ и о дијалогу Београда и Приштине.

Њена посета део је западнобалканске турнеје коју је почела у Скопљу, где је обећала 80 милиона евра подршке за борбу против енергетске кризе, док је властима у Приштини поручила је да је "место Косова у ЕУ" и понудила помоћ око "визне либерализације". 

Шта би из Урсулиног кофера могло да буде извучено као поклон за Србију, и да ли се у Београду ови "знаци пажње" очекују са страхом или оптимизмом? Да парафразирамо ону грчку поуку након Тројанског коња, "не веруј емисарима из ЕУ ни када дарове носе". 

Иако аналитичари истичу да Фон дер Лајен неће дозволити да ниједна друга тема "прогута" питање енергетике, чињеница да до турнеје долази две недеље након што је Европска комисија објавила извештаје о напретку свих земаља региона говори да ће у разговорима са балканским званичницима бити речи и о спровођењу неопходних реформи, пише "Јуроњуз Србија".

Извештај о Србији ове године био је нешто оштрији у односу на прошли, па је сигурно да ће председница Европске комисије поменути и питање усклађивања Србије са спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Страхиња Суботић из Центра за европске политике каже за "Јуроњуз Србија" да се ова посета не дешава случајно одмах после формирања владе, и да ће једна од главних порука бити да је сада прави моменат да се Србија усклади са спољном политиком ЕУ. 

Политиколог др Александар Митић из Института за међународну политику и привреду оцењује за "Спутник" да је "сврха посете Фон дер Лајенове двојака – да покаже државама Западног Балкана и лажном ентитету које се назива Косово да нису у потпуности заборављени у веома спором процесу проширења ЕУ, али и да се спречи да неке друге светске силе, попут Русије и Кине, остваре утицај на Балкану."

Он сматра да је Бриселу кључно усаглашавање по питању антируског става, тј. усвајање санкција. "То значи да можете практично све лоше да урадите, да попут Приштине кршите сва могућа правила и норме, али ако уведете санкције Русији, бићете награђени", оцењује Митић. 

Са друге стране, иако је понела "кофер пун пара", председница ЕК ипак не може много да утиче на процес проширења Уније, јер о томе кључну реч на крају имају државе чланице. 

Није ништа ново да Европска унија доноси одређена финансијска средства Београду у процесу европских интеграција, подсећа саговорник "Спутника", али каже да то није разлог да се Србија одрекне својих интереса по питању Косова и Метохије, или уведе санкције Русији.

"То су питања око којих нема дискусије и рекао бих да у том погледу Београд има врло чврст став, па верујем да то мора јасно да се предочи и Урсули фон дер Лајен, без обзира на то колико је велики тај њен кофер или џак пара", закључује Александар Митић.

Не треба заборавити да председница ЕК долази у јеку кризе између Београда и Приштине, а уочи истека рока за пререгистрацију возила, што може да значи да носи неке нове притиске за обе стране, како би се постигао договор.

Ипак, аналитичари сматрају да она неће дозволити да је ово питање "преокупира" током посете. 

На нишком аеродрому "Константин Велики" Фон дер Лајенову ће дочекати председник Србије Александар Вучић, а потом ће заједно обићи радове на изградњи гасног интерконектора Србија-Бугарска у месту Јелашница.

Фон дер Лајен ће потом у Београду одвојено разговарати са Вучићем и премијерком Србије Аном Брнабић.

Иначе, председница ЕК У Београд долази из Сарајева, а посету Западном Балкану завршава 29. октобра у Подгорици.

image