Србија и Балкан

Немања Старовић: Избори јесу пут ка смиривању напетости на северу КиМ, али нису довољни

Нови локални избори једино могу имати смисла уколико у читавом процесу буду учествовали легитимни политички представници српске заједнице. А, да би они били у могућности да учествују, морају се испунити постављени услови, каже државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић
Немања Старовић: Избори јесу пут ка смиривању напетости на северу КиМ, али нису довољни© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Напетости не северу КиМ не могу да буду уклоњене само изборима на којим ће Срби учествовати, а и за саме изборе потребно је да се остваре неки неопходни услови, наводи "Косово онлајн".

Иако су тај захтев пренели и изасланици САД и ЕУ Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак, а и председница тзв. Косова навела је да гласање може да се понови ако двадесет одсто бирача потпише петицију за одржавање нових избора, став Срба се севера КиМ је јасан, још од новембра прошле године.

Наиме, за учешће на изборима неопходно је формирање Заједнице српских општина и повлачење специјалних јединица Косовске полиције са севера, подсећа портал.

На све то, услед новонастале ситуације, из Српске листе јасно су ставили до знања да је за деескалацију потребно и да ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић буду пуштени на слободу, и да косовски специјалци, заједно са градоначелницима, напусте општинске зграде у Лепосавићу, Звечану, Зубином Потоку и Северној Митровици.

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић каже за "Косово онлајн" да треба да се ради на решавању основног проблема.

"Избори сами по себи јесу пут ка деескалицији, али нису довољан услов, јер мислим да су и наши сународници са севера Косова и Метохије били потпуно јасни када су још у новембру одлучили да се повуку из институција. Неопходно је хитно и брзо формирање ЗСО и повлачење специјалних милитаризованих моноетничких албанских снага Косовске полиције", рекао је Старовић.

Према његовим речима, поред нових избора, потребно је да постоји гаранција да премијер тзв. Косова Аљбин Курти неће, уз помоћ специјалних јединица, поново да упада на север и хапси Србе.

"Све оно чему сведочимо последњих десетак дана је додатно искомпликовало ситуацију и неопходно је на све то додати и захтеве за пуштање приведених и притворених Срба, као и адекватне гаранције да се неће десити оно што, фактички већ председник Владе привремених институција самоуправе у Приштини Аљбин Крти најављује читањем различитих спискова, а то су покушаји нових хапшења, привођења и малтретирања наших сународника", навео је Старовић.

Курти жели ескалацију по сваку цену

Треба да се ради на дипломатском решењу које би довело до позитивних резултата, сматра Старовић и додаје да је за то потребна воља сукобљених страна, што, како каже, не види код Куртија.

"Избори сами по себи, не решавају ништа, уколико се не ради о једном ширем пакету потеза, који морају бити претходно реализовани. У сваком случају, сведочимо различитим плановима за деескалацију који долазе од господина Бореља, Бујара Османија и са других међународних адреса. Корен проблема је у томе што нема дипломатског решења које може дати суштинске позитивне резултате уколико не постоји изражена воља за деескалацију међу свим сукобљеним странама", рекао је Старовић.

"Нажалост, код господина Куртија та воља не постоји, јер он очигледно жели даљу ескалацију по сваку цену. Чак и да у најпозитивнијем сценарију и дође до повлачења специјалних јединица Косовске полиције и лажних градоначелника из општинских зграда, о каквој ми деескалацији и нормализацији можемо причати, ако његов наредни потез већ у наредним недељама буду покушаји нових упада косовских специјалаца и хапшење Срба", упитао је Старовић и додао да се мора дејствовати у правцу решевања онога што је корен проблема, а не бавити се само конкретним поступцима.

Навео је да реторика власти у Приштини не показује да су спремни на договор и смиривање тензија, већ напротив, води у нову кризу.

"Колико год бих волео да будем оптимиста, то у овом моменту не могу, јер једино што можемо да чујемо са званичног нивао привремених институција самоуправе у Приштини, пре свега од Аљбина Куртија и његових сарадника, јесу најаве некакве нове ескалације на новим кризним жариштима. Било да је у питању читање спискова Срба који су оптужени за наводно изазивање нереда, а видели смо да се у конкретном случају ради и о жени која је инвалид и о човеку који је тога дана био у болници. Све је то најава некакве нове или пролонгиране ескалације, а не води нас у правцу толико жељене и потребне деескалације", истакао је Старовић.

Како је рекао, избори на северу имају смисла само ако на њима учествују Срби и додао да се нада да је косовска страна то сада схватила.

"Не желим да верујем у сценарио да бисмо поново могли да сведочимо новом изборном процесу који би био једнострано спроведен и наметнут српском народу. Надам се да су научили лекцију, да су коначно схватили оно што им, нажалост, није било јасно у претходним месецима, а то је да је суштински немогуће наметнути изборни процес Србима и да нови локални избори једино могу имати смисла уколико у читавом процесу буду учествовали легитимни политички представници српске заједнице. А, да би они били у могућности да учествују, морају се испунити постављени услови, који, ни у ком случају нису нереални, већ су логични и здраворазумни", закључио је Старовић.

Одржавање нових избора је неизбежно

Еуген Цаколи из Демократског института Косова истакао је за "Косово онлајн" да је од одржавања локалних избора на северу Косова било јасно да нови градоначелници неће имати легитимитет.

"Од проглашења неучешћа Српске листе и других српских партија на изборима 23. априла, али и бојкота избора од стране грађана, било је кристално јасно да ће легитимитет нових градоначелника бити оспорен, што је и разлог за неизвршавање редовног мандата. То је потврдио и сам премијер Курти, који је изјавио да нови градоначелници неће имати пун мандат", рекао је Цаколи.

Како је додао, одржавање нових избора је неизбежно, јер је то једини пут ка смиривању тензија. Међутим, сматра да су они најављени без претходног обавезујућег договора са "Косовом" и Србијом, што, како каже, не гарантује учешће Срба и њихових политичких представника.

"Дакле, ванредни избори су заправо неизбежни, али сада је питање времена и правног модалитета. Они су иначе први корак ка деескалацији, али најављивати их без претходног договора у оквиру већег договора, који гарантује и учешће Срба на изборима, било би безвредно", додао је Цаколи.

Према његовим речима, ако нови избори на северу буду расписани, "притисак" међународне заједнице ће бити на Српској листи, што ће, наводи, онемогућити било какав бојкот.

"У садашњим околностима и контексту који ствара притисак међународне заједнице на стране, важно је да ће у случају расписивања нових избора међународни притисак пасти на српску страну да учествује на изборима, чинећи их готово немогућим за било какав бојкот Српске листе", навео је Цаколи.

Он сматра да би се овакав резултат тешко постигао у другим околностима, без претходног формирања ЗСО, што је био услов Српске листе за учешће на изборима.

image