Србија и Балкан

Курти: Изненађен сам ћутањем Кфора, специјалци су ухапшени на Косову

У Приштини је одржана седница савета за безбедност тзв. Косова, после које се обратио Курти
Курти: Изненађен сам ћутањем Кфора, специјалци су ухапшени на Косову© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао да је изненађен толеранцијом и ћутањем међународне заједнице због "поступака" Србије, дан након што је српска полиција ухапсила три припадника специјалне јединице Косовске полиције, преноси "Коха".

Курти је током конференције за медије, након седнице Савета за безбедност тзв. Косова, позвао међународну заједницу да изврши притисак на Београд.

"Позивамо међународну заједницу да изврши притисак на Београд и позивамо на ослобађање полицајаца. Понашање Србије нас не чуди, није променила апетите. Оно што нас изненађује је толеранција и ћутање међународне заједнице према деловању Србије, која стално тражи дестабилизацију", рекао је Курти.

Курти је додао и да је изненађен што Кфор није издао званично саопштење о месту где се инцидент догодио.

"Оно што ме и даље чуди јесте чињеница да ни сутрадан, са овом истином коју вам откривамо, Кфор не излази званично. Шта значи да дан након догађаја који није био увече већ поподне, Кфор не изађе са званичним објашњењем где је то место. То место је јасно у Републици Косово", нагласио је Курти.

Курти је на конференцији представио и мапу, и додао да хапшење косовских полицајаца "дешавало дубоко на територији Косова".

"Не ради се о хапшењу у Србији, већ о киднаповању на Косову. Не ради се ни о каквом преласку граничне линије од стране полицајаца, како то Србија лажно тврди. Све ово има и Кфор, али њихово ћутање не доприноси ни деескалацији, ни истрази, ни правди. Нема смисла да за догађај на територији Косова немамо никакво званично саопштење ни сутрадан. Можда је то кршење Резолуције 1244, али командант Кфора је тај који у свакој изјави помиње Резолуцију 1244. Често је помиње", додао је Курти.

И министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља поновио је данас да се хапшење тројице припадника специјалне јединице Косовске полиције догодило на Косову.

Свечља је рекао да се може доказати да су полицајци "киднаповани на Косову", и да су били у "јамама" које су раније направљене са циљем да се заустави шверц из Србије.

"Обишао сам то место, ради се о путу где је било шверца и тај пут је од нас блокиран. Пут је на средини подељен рупама, две једна за другом, а полицајцима је било немогуће да пређу на српску територију како каже београдска пропаганда. Ово је искривљавање догађаја на терену", наводи он.

Свечља је додао да је та акција одговор Србије на хапшење Милуна Миленковића, које се догодило пре два дана у Северној Митровици.

"Историја његовог кривичног досијеа показује незаконите нападе извршене током година и терористичке нападе на грађане и снаге безбедности", тврди Свечља.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је гарантује да ниједан војник Војске Србије и ниједан полицајац није ушао преко административне линије и да су специјалци ухапшени на 1,8 километара од административне линије у централној Србији.

image