Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Јунске кише уобичајене, количина падавина изнад просека

У Јагодини и Крагујевцу спроведене најхитније мере, а данас се падавине селе у зону Зајечара и Браничевског округа, изјавио директор ЈВП "Србијаводе" Горан Пузовић за РТ Балкан
РТ Балкан истражује: Јунске кише уобичајене, количина падавина изнад просека© FOTO TANJUG/JOVAN NIKOLIĆ

Киша која је током ноћи и јутра у највећем делу Србије готово непрекидно падала направила је бројне проблеме у више места са којима се од синоћ боре ватрогасци и спасиоци који су на терену.

Поједини путеви били су непроходни, на неким местима бујице су однеле мост, вода је ушла у домаћинства, а припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије евакуисали су 125 особа.

Ванредна ситуација проглашена је у 42 локалне самоуправе у нашој земљи, преподне је обустављен саобраћај на Ибарској магистрали, вода је ушла у зграду Клиничког центра Крагујевац, у општини Косјерић поплављено је око 20 домаћинстава, река је однела мост у Адранима код Краљева…

Услед обилних падавина, пораста водостаја са тенденцијом даљег раста и засићености тла проглашене су ванредне одбране од поплава на реци Топлици, као и рекама Лепеница, Угљешница и Сушички поток, на реци Рашка и на рекама Западна Морава, Мусина река и Грдичка река. Редовна одбрана од поплава проглашена је на реци Ибар, одговорили су из Јавног водопривредног предузећа "Србијаводе" на упит РТ Балкана.

Директор ЈВП "Србијаводе" Горан Пузовић рекао је да су у Јагодини и Крагујевцу спроведене најхитније мере, наводи се у допису упућеном нашој редакцији.

"У Параћину смо јуче поставили мобилни систем за заштиту Параћина од великих вода, река Црница још увек је у кориту, али је превентивно постављен заштитни систем. У току ноћи и јутрос озбиљан талас падавина је погодио ово подручје и ми смо спроводили све неопходне мере и у Крагујевцу, Јагодини, Трстенику, а од јутрос смо у долини Топлице", рекао је Пузовић.

Он је додао да у централној Србији данас долази до благог смиривања, реке су у коритима, а главни проблеми су били на бујичним потоцима.

"Данас се падавине селе у зону Зајечара и Браничевског округа и пресељавамо људе и технику у тај део, Сектор ванредне ситуације, ЈВП 'Србијаводе' и локалне самоуправе спроводе све мере како би се заштитили сви грађани", наводи се у изјави Пузовића.

Директор "Србијавода" истакао је да ће циклон бити још данас и сутра на подручју наше земље и да све екипе остају на терену до понедељка на територији Јагодине, Трстеника, Бруса, Косјерића, Сокобање, Прокупља и у Дољевцу и превентивно у Браничевском и Зајечарском округу.

ЈВП "Србијаводе" апелује је на све грађане да остану на сигурном и не прилазе рекама и потоцима током неповољних временских услова и да прате инструкције које издаје Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, ЈВП "Србијаводе" и локалнe самоуправe.

Метеоролог Недељко Тодоровић каже за РТ Балкан да падавине слабе, у већини места престаје киша, на истоку земље остаје још услова за кишу, а од недеље се у свим крајевима очекује постепено разведравање уз ретку појаву краткотрајне кише.

"Од понедељка ћемо имати другачију временску ситуацију, прелазимо у топлију, претежно сунчану варијанту времена са ретком појавом поподневних краткотрајних пљускова. Очекује се барем два-три дана са температуром од 30 степени и то би овог лета била прва таква температура", наглашава Недељковић.

Он каже да је лето почело са нешто свежијом варијантом времена и чешћом појавом кише, пљускова и грмљавина уз напомену да су мај и јун најкишовитији месеци у нашем климату, а поготову јун.

"Ништа није необично да буде кише, пљускова, велике количине падавина. С тим да ће ове године у јуну бити и натпросечно велика количина падавина. Али карактеристика свих тих киша у виду пљускова крајем маја и у јуну и касно у лето је неравномерна просторна расподела. У неким местима у једном дану не падне ни кап, а у другом буде велика количина падавина са последицом бујица", објашњава Тодоровић.

Саговорник РТ Балкана додаје и да је просечна количина падавина за јун између 70 и 90 литара по квадратном метру, а да је у Београду, на пример до јутрос пало 60 литара по квадратном метру а месечни просек је 85.

"Али ће зато у неким местима у јуну да буде и тромесечна количина падавина, између 150 и 200 литара по квадратном метру. То је карактер времена наше климе. Клима се суштински у нашем поднебљу није мењала стотинама година и не може да се мења из године у годину или из деценије у деценију, то је много дужи период  да би се приметило да се нешто догађа", каже Тодоровић.

Анализа метеоролошких параметара указује да се ништа суштински не догађа, истиче овај метеоролог.

"Постоји благи пораст температуре, али то није значајно. Модерна је прича у медијима и стручним круговима о климатским променама које узрокује човек, а човек не може да мења климу јер он је ситниш у односу на главног енергетичара – сунце", истиче Тодоровић.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner