Србија и Балкан

Борба са бујицама: Ванредно у 50 општина, од поноћи евакуисано 157 особа (ВИДЕО)

Обилне падавине донеле су проблеме у саобраћају и на другим путним правцима, па неки од њих нису проходни

Не престаје борба са изливањем река и потока и проблемима које доносе бујице у Србији.

Ванредна ситуација проглашена је досад у 50 градова и општина. Ватрогасци спасиоци су на терену широм Србије.

Од поноћи евакуисано 157 особа.

На територији Краљева, где су све надлежне службе од ноћас на терену, црпи се вода из објеката и постављају додатни одбрамбени бедеми јер је и ниво Западне Мораве у краљевачкој општини од ноћас на ивици изливања.

Министарство унутрашњих послова издало је упутство грађанима како да се понашају током ванредних ситуација апелујући да прате информације преко радија, телевизије и путем интернета.

"Будите свесни да су бујичне поплаве могуће, уколико постоји ризик одмах пређите на више спратове куће и не чекајте инструкције да бисте то урадили. Држите се даље од електричних каблова. Избегавајте области које су под клизиштима и одронима и не ометајте спасилачке екипе у њиховом раду", наводи се на Инстаграм профилу МУП-а.

МУП додаје да грађани треба да буду припремљени у случају да морају да напусте своје домаћинство, припреме ранац или торбу са личним документима и најосновнијим стварима - ако је могуће гумене чизме, флашу са пијаћом водом, топлу гардеробу и батеријске лампе.

  • 16. јун 2023 • 20:15

    20:15

    Ванредно у 50 градова и општина

    Данас је проглашена ванредна ситуација на целој територији града Крушевца и Бора, територијама општина Топола, Рача, Аранђеловац, Лебане, Рековац и Aриље, на делу територија општине Трговиште, Бојник, Дољевац и проширена са дела територије општина Лучани, Александровац, Алексинац и Свилајнац на целу територију општина.

    Ванредна ситуација је на снази у 50 градова и општина, преноси РТС.

    За целу територију градова: Аранђеловац, Крушевац, Бор, Чачак, Лозница, Јагодина, Прокупље, Краљево и општина Александровац, Лучани, Топола, Рача, Лебане, Дољевац, Рековац, Aриље, Алексинац, Свилајнац, Параћин, Сокобања, Деспотовац, Сјеница, Коцељева, Владимирци, Бабушница, Бољевац, Врњачка Бања, Ћуприја, Ћићевац, Ражањ, Трстеник, Медвеђа, Куршумлија, Брус и Владичин Хан, Житорађа и Блаце.

    Ванредно је и на делу територија: града Шапца и Ужица и општина Трговиште, Бојник, Пожега, Беочин, Ириг, Прибој, Жагубица, Ивањица, Косјерић, Варварин и Мајданпек.

    Од поноћи до 19 сати евакуисано је 157 особа.

    Извршено је и 27 црпљења воде на територији Пожеге, Бора, Лучана, Бојника, Рековца, Владичиног Хана, Сокобање, Смедерева, Свилајнца, Новог Пазара, Жабаре, Трстеника, Ариља, Младеновца и Лебана

    Како наводи МУП у саопштењу, ангажовано је 66 ватрогасаца-спасилаца, 28 возила и 32 пумпе.

  • 19:59

    Реке Пештан и Турија поплавиле део општине Лазаревац: Евакуисано 120 домаћинстава

    Председник Градске општине Лазаревац Бојан Стевић изјавио је да је у поплавама које су задесиле ту београдску општину евакуисано 120 домаћинстава у три месне заједнице.

    "Угрожено је шест месних заједница, а тренутно су најугроженије МЗ Рудовци, део МЗ Малих Црљена, као и МЗ Вреоци, одакле је укупно евакуисано 120 домаћинстава.  У међувремену је дошло до пораста водостаја реке Турије, која је почела да се излива и у току је евакуација 12 домаћинстава у МЗ Јунковац", истакао је Стевић, пренеле су "Новости".

    "У МЗ Рудовци ниво реке Пештан је у лаганом опадању. У Рудовцима, посебно у засеоку Даросавица од поплава је било угрожено око 35 домаћинстава, као и 20 домаћинстава која припадају Малим Црљенима, у засеоку Јелав и Барошевцу. У делу старог Медошевца и месне заједнице Вреоци имамо угрожен један број домаћинстава, њих десетак. Најважније је да за сада нико од грађана општине Лазаревац није животно угрожен", навео је први човек ГО Лазаревац, преносе "Новости".

    Како је додао, максимално је ангажована сва расположива механизација општинских јавних предузећа, али Електропривреде Србије – Огранак Колубара како би подигли бедем на реци Пештан и на тај начин спречили изливање реке Пештан код Стакленика према делу Колубаре Прерада, конкретно Сувој сепарацији где се налазе бункери са сировим угљем", изјавио је Бојан Стевић приликом обиласка поплављених месних заједница.

    Због високог водостаја и плавног таласа који долази из правца Аранђеловца највише проблема на територији општине Лазаревац већ рано ујутру изазвала је река Пештани угрозила објекте и инфраструктуру уз њен ток. Од раног јутра надлежне службе на тересу ну предузимале све раположиве мере у циљу заштите људи и објеката. 

    У МЗ Рудовци поплављено 35 кућа. ЕДБ Лазаревац је из безбедоносних разлога искључила четири трафо станице, тако да је од ујутру 550 домаћинстава без електрицне енергије. Угрожена је трафо станица Рудовци - село, а ЕДБ Лазаревац ради на томе да се домаћинствима до којих плавни талас није стигао у што краћем могућем року поново прикључи на електричну мрежу.  

    У МЗ Мали Црљени, насеље Петковача, поплављено је преко 20 домаћинстава. Са напона су скинуте две трафо станице, а ЕДБ Лазаревац је на терену и чим се стекну услови биће пустена електрична енергија. 

    У МЗ Рудовци евакуисана су деца из предшколске установе, због потока који је почео да се излива и прети да се вода улије у објекат. 

    Насеље Даросавица је најугроженије и фактички је одсечено од света. Због изливања Пештана саобраћај је обустављен на путу Рудовци - Крушевица, као и Лазаревац - Вреоцим (Улица Јанка Стајчића код Стакленика у Шопићу).

    Данас је хитно одржана и 25. Ванредна седница Штаба за ванредне ситуације општине Лазаревац на којој је донета одлука да се сва расположива механизација општинских јавних предузећа и Огранка Колубара стави на располагање Штабу.

    Чланови Штаба се у овом тренутку налазе се на терену и прате све критичне локације и предузимају све расположиве мере у циљу ублажавања штете.

  • 19:28

    Прокупље - евакуација једног насеља уз насип Топлице

    Начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић рекао је да је у Прокупљу у току превентивна евакуација једног насеља уз насип Топлице, пошто река расте и потенцијално може да угрози насеље, преноси РТС.

    "Припадници Сектора за ванредне ситуације и полицијске управе су приступили у овом моменту евакуацији", навео је Чаушић.

  • 18:23

    Ванредна ситуација у Бору

    На седници Штаба за ванредне ситуације проглашена је ванредна ситуација на целој територији Бора.

    Након обилних падавина, бујични потоци су посебно угрозили села Доњу Белу Реку, Кривељ, Слатину, Оштрељ, део Злота, Брестовац и Метовницуостављајући за собом велику материјалну штету, преноси РТС.

    Невреме, праћено обилним пљусковима, изазвало је и велике проблеме у рудницима "Србија Зиђин Копер". Запослени у руднику Велики Кривељ успели су да спрече продор воде у коп, па људство и механизација нису угрожени.

    Експлоатација руде на нижим етажама ја на кратко била заустављана. Ситуација је тренутно под контролом, тим пре, што је киша престала да пада.

  • 17:45

    Сокобања - Моравица однела парче пута

     У Сокобањи су, због изливања Моравице, угрожена насеља Чаир и Јабукар. Из њих је, у току ноћи, превентивно евакусано двадесетак људи.

    Вода се повукла, али је ситуација и даље ванредна. Ноћас се први пут излила Моравица, највећа река у том крају. Направила је велику штету не само у Сокобањи, него и околним селима.

     У селу Николинац, неколико километара од Сокобање фали једно парче пута, а река која се налазила десетак метара даље, сада је уз сам пут. С обзирим на то да је то једини пут који води до Ртња покушавају да санирају штету, преноси РТС.

  • 17:42

    Хидролог Владиковић: Престанак неповољне хидролошке ситуације очекује се за 24 сата

    Хидролог Дејан Владиковић рекао је да се престанак изразито неповољне хидролошке ситуације може очекивати за 24 сата и да ће прво престати падавине на западу земље, а да ће затим полако почети да опада водостај на горњем току Западне Мораве и на Ибру.

    "Што се тиче центраних делова ту ћемо имати и у току ноћи наизменично наставак падавина од неких петнаестак до 25 милиетара и ту мислим на подручје између Варварина и Смедеревске Паланке - то је Шумадија и Поморавље. Имаћемо ту још порасте водостаја на левим и десним притокама Велике Мораве", рекао је Владиковић за Танјуг.

    Што се тиче сутрашњег дана, рекао је Владиковић, на подручју источне и југоисточне Србије ћемо имати још нових од 20, а локално и 40 милиметара падавина.

    "Тако да остаје наше упозорење за сливове Млаве Пека и Црног Тимока, ту ћемо имати превазилажење границе ванредене одбране од поплава, уз изливање бујичних водотока. Комплетна стабилизација или смиривање се очекује на целом подручју од недеље преподне и онда ће се полако повлачити ове реке у корита. Следи нам након тога шест до седам дана сувог и стабилног времена са већим порастом дневне температуре", рекао је Владиковић.

    Од наредног викенда се очекује северозападни продор са падавинама, најавио је Владиковић, који не би био овако изражен као овај те да се то прати и да како се буде приближавала наредна субота или недеља уколико буде потребе издаће нова адекватна упозорења.

    На питање да ли је ово неочекивано за јун месец Владиковић каже да су мај и јун периоди године када су честе падавине уобичајене али да је оно што је карактеристично за овај јун то што није било већих прекида падавина од маја месеца.

    "Овај пут карактеристично је што је то било скоро у низу, негде од почетка маја смо имали четири, пет епизода и мале моменте прекида, тако да је то било сублимирано у 30-дневном периоду, што раније није био случај имали смо раздвојеније епизоде", објаснио је Владиковић.

    Сценарио из 2014. године и великих разорних поплава се неће поновити, рекао је Владиковић, јер је сада ситуација у региону другачија него тада, те године су, додаје, поплаве великог интензитета биле и на подрчју Хрватске и Босне а овај пут је то лоцирано на подручје Србије јужно од Саве и Дунава.
    Владиковић је поручио да је неопходно да се на нивоу локалних самоуправа води више рачуна о коритима река и инфраструктури како се овакве ситуације не би понављале.

    "Важне су тачне метеоролошке и хидролошке процене а онда и издавање упозорења која ће стићи и до сваког појединца. Важно је да се чисте канали мора да се ради на локалу. Ту постоји доста промблема јер ти бујични водотоци су у надлежности локалних самоуправа, а сведоци смо да ту има пуно пропуста и онда та хидро и метео упозорења губе на значају", рекао је Владиковић.

  • 17:08

    Начелник сектора за ванредне ситуације МУП: У Моравичком округу ситуација стабилнија

    "У Моравичком округу ситуација је стабилнија него што је била", рекао је данас начелник Сектора за ванредне ситуације МУП Лука Чаушић поводом поплава до којих је дошло након изливања река.

    "У Моравичком округу је стабилнија ситуација него што је била, ми смо синоћ имали пет евакуација. Овде у Лучанима имамо црпљене воде и можемо да кажемо да је за сада у овом делу Србије ситуација стабилна", изјавио је Чаушић новинарима, преноси Танјуг.

  • 16:55

    У Новом Пазару најтежа ситуација у два насеља - Трнави и Ћеримиџинци

    Најтежа ситуација у Новом Пазару је у два насеља - Трнави и Ћеримиџиници.

    Ова два насеља су се прва нашла на удару бујичне поплаве која је пре два дана опустошила многа домаћинства у овом граду.

    Вода је ушла у подруме, помоћне објекте, приземља кућа, дуж четири километра низводно од реке Трнавице, која је уствари само поток, али када су овако велике падавине она набуја и носи све пред собом, јавља дописник Танјуга.

    Река је однела аутомобил једног Новопазарца, а Комунална милиција је евакуисала старију Новопазарку која се од панике онесветила у својој кући, али је  безбедно премештена у новопазарску болницу.

    Критично је дуж реке Јошанице, али и Трнавице, која је достигла свој максимум.

    Расте и водостај реке Рашке у Новом Пазару, односно свих река које протичу кроз овај град, јер киша непрестано пада 24 сата.

    Надлежни су на терену два дана, раде највише на рашчишћавању онога што је нанела бујица, јер се вода одмах повукла, али последице су биле видљиве - највише је донела муља и блата.

    "Позвати ватрогасце ако је потребно испумпавање воде из домова", апеловали су надлежни и истовремено позвали грађане да им се обрате за помоћ уколико им је неопходна. 

    Надлежни кажу да су и јавна и приватна предузећа ангажована, као и сва механизација на рашчишћавању и превенцији, пошто ће киша падати и сутра.

    Руководилац одељења за ванредне ситуације у Новом Пазару Исмаил Дупљак је рекао да се ради на санирању штете и на утврђивању обала.

     

  • 16:38

    Обрушио се и други део моста у Адранима код Краљева

    Обрушио се и други део моста у Адранима код Краљева на Ибарској магистрали, преноси РТС.

    Вода је раније однела део моста на магистралном путу, због чега је у прекиду саобраћај Ибарском магистралом између Краљева и Чачка.

  • 16:34

    У Крагујевцу киша јаког интензитета, све екипе у приправности

    Киша јаког интензитета тренутно пада у Крагујевцу, због чега су све екипе у приправности и обилазе терене у том граду, као и у остатку Шумадије.

    Како јавља дописник Танјуга, проблематична је ситуација у Тополи и Аранђеловцу, у ком је проглашена ванредна ситуација.

    Река Лепеница у Крагујевцу ноћас се излила у једном делу града и том приликом направила велику штету мештанима улице Кнеза Павла Карађорђевића у насељу Палилуле, а сада је у благом опадању.

    Том приликом је евакуисано 12 особа из те улице, међу којима и двогодишње дете, док су у насељу Велико поље евакуисане две особе.

    На првој ванредној седници штаба за ванредне ситуације која је јутрос одржана речено је да је у току ноћи, али и преподнева пријављена штета за око 80 кућа које су поплављене.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner