Србија и Балкан

Јужнокорејски "краљ криптовалута" остаје у притвору у Црној Гори

Виши суд у Подгорици је укинуо одлуку Основног суда о прихватању гаранције од по 400.000 евра
Јужнокорејски "краљ криптовалута"  остаје у притвору у Црној Гори© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Двојица држављана Јужне Кореје Квон До, познат као "краљ криптовалута" и његов сарадник Хон Чанг Јун, за којима је расписана међународна потерница због преваре од 40 милијарди долара, а у Црној Гори су ухапшени због фалсификовања исправа, остаће у притвору у Црној Гори.

Наиме, Виши суд у Подгорици укинуо је одлуку Основног суда о прихватању јемства од по 400.000 евра за гаранцију њиховог присуства у кривичном поступку а следеће рочиште је заказано за 16. јун, наводи РТЦГ.

Квон је на главном претресу 11. маја рекао да у сувласништву са супругом има стан у Сеулу у Јужној Кореји, чију вредност процењује на око три милиона евра, док за осталу имовину није знао вредност јер се "не налази на берзи", преноси РТЦГ.

Чанг Јун Хан је рекао да има стан у Србији, чију вредност је проценио на око два милиона евра и стан у Сеулу, чију вредност није навео.

"Купопродајни уговор за стан у Србији закључио сам у октобру прошле године. Своју укупну имовну вредност процењујем на око пет милиона евра", рекао је он.

Црногорско тужилаштво 18. маја је уложило жалбу на одлуку Основног суда да одобри кауцију за притвореног јужнокорејског држављанина Квон Доа и његовог сарадника Хан Чан Јуна након оптужби да су путовали са лажним пасошима.

Они су ухапшени током марта, док су са подгоричког аеродрома покушавали приватним авионом да одлете у Дубаи.

Министар правде Марко Ковач 29. марта је изјавио да екстрадицију ухапшених захтевају Јужна Кореја, али и Сједињене Америчке Државе.

До Квон је у бекству од када је криптовалута његове компаније "Тераформ лабс" са седиштем у Сингапуру пропала 2022. године. Колапс је изазвао крах без преседана на крипто тржиштима и захватио многе од водећих играча у индустрији. Квон је оптужен је за превару и кршење закона о тржишту капитала у својој земљи. 

image