Србија и Балкан

Медији објавили писмо До Квона: Спајића сам упознао 2018. године, виђали смо се у Београду

Иако је писмо послато државним званичницима Црне Горе у финишу изборне кампање, оно је тек сад доспело у јавност
Медији објавили писмо До Квона: Спајића сам упознао 2018. године, виђали смо се у Београду© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Иако су такозвани "краљ криптовалута" До Квон и његов пословни партнер Хон Чанг Јон осуђени на по четири месеца затвора у Основном суду у Подгорици због фалсификовања путних исправа, њихова улога у политичким дешавањима у Црној Гори остаје нејасна.

Ко је позвао До Квона и његовог пријатеља у ту земљу, са ким су се виђали и да ли су финансирали изборне кампање.

Прича је постала актуелна у последњој седмици пред недавно одржане парламентарне изборе, када је преко адвоката До Квон послао писмо. Садржај писма нико није знао, осим званичника којима је прослеђено, па су сви само нагађали о садржају.

У јавност је доспела информација да се у писму спомиње лидер Покрета Европа сад и да је До Квон био у вези са Милојком Спајићем који је био носилац изборне листе.

Након избора, До Квон је пред тужиоцем негирао да је финансирао кампању Милојка Спајића, рекао је његов бранилац, адвокат Горан Родић.

Председник Црне Горе Јаков Милатовић казао је да До Квон није донирао новац за његову председничку кампању, нити на било који начин учествовао у финансирању.

Милатовић је казао за ТВ Е да су сви финансијски подаци истинити и доступни јавности, као и донатори његове кампање и негирао личну или било какву другу повезаност са До Квоном.

Спајић је одбацио оптужбе да До Квон финансира његов Покрет финансиран и окривио Абазовића да злоупотребљава институције. Истовремено је потврдио да познаје До Квона од 2018. године, а да се последњи пут с њим срео у новембру прошле године.

Спајићева странка је на изборима освојила највише гласова и посланичких места, због чега би он требало да буде именован за мандатара за састав нове Владе Црне Горе.

Тек недавно у јавност је доспео садржај писма.

"Поштовани премијеру, министре правде и специјални тужиоче, познајем Микија Спајића од 2018. године – он је у то време био активни инвеститор у индустрију криптовалута и постали смо пријатељи са веома успешном инвеститорском релацијом. Како смо рано кренули у инвестирање у нову индустрију, обоје смо били успешни, а моје је разумевање да се он повукао из бизниса како би утрошио енергију у бављење политиком у својој земљи", наводи се у писму објављеном на црногорској ТВ Прва.

"И када је дошао у Србију крајем прошле године, рекао ми је да је он такође у Београду и позвао ме да посетим његову породицу (бившу партнерку и дете), а он је такође долазио у мој стан како би се испричали. Причали смо о многим стварима, али је примарни предмет разговора била његова планирана кандидатура за високу позицију у Црној Гори. Рекао ми је да је главни циљ његове кандидатуре да унапреди економију државе усвајањем крипто-фриендлy политика – којих сам ја такође био фан", наводи се у писму.

"Онда ме питао да дам свој допринос, након чега је разговор пошао у другом смеру. Имам доказе о овим комуникацијама и уплатама од других лица. Стојим на располагању за даљи контакт, уколико су Вам потребна додатна објашњења", закључује До Квон у писму.

Важно је напоменути да је крајем прошле године До Квон већ био на црвеној Интерполовој потерници, у тренутку када се, како тврди у писму, виђао са Спајићем.

До Квон и Хон Чанг Јон оптужени су за фалсификовање пасоша којима су намеравали да напусте Црну Гору 23. марта приватним летом за Дубаи.

Они су тада ухапшени на подгоричком аеродрому јер су користили лажне пасоше Костарике, а приликом претреса код До Квона пронађене су и лажне путне исправе Јужне Кореје и Белгије.

За До Квоном је раније расписана Интерполова потерница због оптужби за међународну превару вредну 40 милијарди долара. Прошле године До Квонове криптовалуте Тера и Луна су доживеле колапс. Због покретања истраге и оптужби да је преварио повериоце, његово изручење траже Јужна Кореја и САД.

image