Србија и Балкан

Појачана одбрана Хашима Тачија у Хагу: У тиму и бивши амерички званичник

Одрбани бившег вође ОВК придужиће се Џо Роберт Ридер, амерички адвокат и бивши подсекретар војске Сједињених Америчких Држава од 1993. до 1997.
Појачана одбрана Хашима Тачија у Хагу: У тиму и бивши амерички званичникwww.globallookpress.com © Christophe Morin via www.imago-i

Одбрани бившег лидера ОВК Хашима Тачија, коме се у Хагу суди за ратне злочине и злочине против човечности, придружиће се Џо Роберт Ридер, амерички адвокат и бивши подсекретар војске Сједињених Америчких Држава од 1993. до 1997, извештава албански "Љајми".

Ридер ће бити сарадник тима који предводе адвокати Грегори Кихо и Лука Мишетић.

Суђење бившим лидерима ОВК почело је 3. априла, а три дна касније, 6. априла, Тачијев адвокат обавестио је шефа канцеларије за одбрану да би желео да му Ридер помогне као кобранилац.

"Адвокат је доставио сву релевантну документацију у складу са чланом 18. Директиве о адвокату. Ридер је примљен на листу адвоката у складу са чланом 7(3) и 18(1) Директиве о адвокатима. Секретар је 12. априла 2023. године одобрио Ридеру да буде коадвокат Тачију, у складу са чланом 18", саопштили су из Специјалног суда.

Министарка правде Косова Аљбуљена Хаџиу је пре неколико дана саопштила да је Влада за одбрану лидера ОВК до сада издвојила 18 милиона евра.

Суђење бившим лидерима ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију настављено је данас у Специјалном суду у Хагу саслушавањем сведока, а и данас је, као и прошле недеље, седница делимично затворена за јавност.

Прошле недеље је почело испитивање првог сведока у овом случају. 

На недељном брифингу Специјализованих већа речено је да су сва суђења јавна, али да судије у неким случајевима одлучују да део рочишта буде затворено за јавност у циљу заштите идентитета сведока и његове безбедности, пренела је Економија онлајн.

Суђење бившим лидерима ОВК почело је 3. априла.

 

image
VV inauguration
banner