Србија и Балкан

Може ли ико пољуљати Љуљзима? Градоначелник Лепосавића 38 дана затворен у општинској згради

Да ли је Хетемијево заточеништво добровољно, или је и он талац Куртијевих политичких амбиција?
Може ли ико пољуљати Љуљзима? Градоначелник Лепосавића 38 дана затворен у општинској згради© FOTO TANJUG/ STR/bs

Може ли ико пољуљати Љуљзима? Хоће ли испосник из општине Лепосавић икада изаћи напоље, међу људе?

Где ли спава, шта ли једе и како ли се купа док читавих 38 дана не промаља нос са свог радног места?

Да ли због до сад невиђене радне дисциплине, или жеље да се са по једним даном боравка у општини захвали сваком од једва сто гласача који су га изабрали, Љуљзим Хетеми је, од како је 29. маја у 5. 30 часова започео своју смену, бели дан гледао само повремено и то вирећи кроз прозор.

Тако се жртвује за фотељу!

"Хлеб једем као у хотелу. Полиција донесе одећу да се пресвучем и достави храну. Опрао сам се, имам и купатило, све је ту", објаснио је Хетеми "Албанијан посту", још на почетку свог добровољног остракизма, додајући да му, док се крије од сунца и Срба, у згради општине помажу полицајци Јединице за блиску заштиту Косовске полиције.

Хетемијеве муке привремено је осетио и заменик министра за администрацију локалне самоуправе Арбер Вокри који је с Љуљзимом провео девет дана затворен, али је, ипак, колико год то нама чудно изгледало, то заточеништво назвао "незаборавним искуством".

"Дугујемо градоначелнику општине Лепосавић, Љуљзиму Хетемију, за његов стоицизам, за његов непоколебљив став, с обзиром на то да терет који носи није само питање општине на Косову, већ је нешто много веће. Реч је о изванредном подстицају за заокруживање суверенитета Републике Косово", рекао је Вокри, пропустивши, међутим, да објасни, како градоначелник заробљеник може утицати на "државност" лажне државе.

Вокри је, у разговору за "Кљан Косова" одговорио и на питање над питањима - како ли се купа несрећни градоначелник.

"Општинска зграда Лепосавића једна је од најмодернијих које Косово има. Услови су приступачни, праве се и импровизације, па је тако на пример импровизован и туш. Без обзира на околности и услове, без обзира на то колико је зграда удобна, Љуљзим Хетеми је одлучан да свој посао ради часно до краја", објашњава приштински министар.

Дакле, вода, сендвичи и довољне количине тоалет папира, све су што је Љуљзиму потребно да издржи у борби за власт. Живот пустињака у замену за фотељу - мала ли је жртва албанског политичара с "Косова"?

Судећи по објавама на Фејсубуку Хетеми је ожењен и има троје деце, али не знамо да ли његовој породици муж и отац недостаје, да ли се чују, или можда тајно виђају. Чуло се само да је посланик "Самоопредељења" у блиском контакту са својим шефом Аљбином Куртијем који Љуљзимово добровољно изгнанство хвали као "узоран отпор".

"Кљан Косова" се, међутим, с разлогом забринуо за психичко здравље затвореног градоначелника из контејнера, али није успео ни преко телефона, ни путем друштвених мрежа да добије одговор на питање како се Љуљзим бори са изолацијом која траје више од месец дана.

"У таквом окружењу долази до великог стреса, губи се разум и могућност за доношење одлука. Од високог стреса ово стање прелази у анксиозност, а то све утиче на смањење функционалности", каже за овај медиј психолог Висар Садику.

Али, ко ће заиста бити крив ако нам се Љуљзим на крају ипак пољуља?

Можда српски демонстранти који му нису дозволили да узурпира функцију за коју се закачио када је изабран са свега сто гласова? Или они који га већ 38 дана не пуштају напоље?

Јер, када су негде, на почетку Хетемијевог аскетског живота, Срби преко припадника Кфора градоначелнику из контејнера поручили да слободно изађе из зграде како би се сви вратили нормалном животу, бивши председник Лепосавић Зоран Тодић открио је да је Љуљзим поручио да ће изаћи, али да ће одлуку о томе донети неко из Приштине.

"Он би отишао кући, али у његово име одлучује неко други. Чека одлуку Приштине. Хоће да иде, али неко из Приштине му не дозвољава", открио је Тодић како је на његов предлог одговорио Хетеми.

И тако мучени Љуљзим, испраћа дан за даном, глуми да је међу зидинама заточен добровољно и поставља директоре предузећа (чак и оне српске националности), чекајући да шефови одлуче о његовом ослобођењу.

"И даље држимо неке градоначелнике који су изабрани са 1 одсто гласова, који остају закључани као Осо Кука. Један седи тамо са полицијом и заправо је затвореник, јер не може да изађе ни да се надише. За остале се не зна ни где су док је француско-немачки план на столу", недавно је прокоментарисао премијер Албаније, Еди Рама, у интервјуу за албански "Јуроњуз", сумњајући да НАТО има живце да се бави закатанченим лидером у тренутку док траје сукоб у Украјини.

Израз "као Осо Кука", скадарски опис за људе који не излазе из куће (настао по капетану османско- црногорске страже који је дигао у ваздух кулу у Вранини, како не би пао у руке Црногораца), за Хетемија је искористио и албански политички аналитичар Рахман Пачаризи.

"Талац је заробљен у општини и не ради ништа. Жао ми је што су га затворили и не пуштају, не усуђује се да изађе, нити се осећа као херој.  Он ту стоји као Осо Кука", рекао је Пачаризи за "Кљан Косова".

Курти, међутим, не би рекао да је Хетеми његов талац. За Љуљзимову драму, он наравно, криви Србе.

"Можемо рећи да је легитимитет избора био слаб јер је било мало учешће на гласању. Дакле, Љуљзим Хетеми није крив што је градоначелник Лепосавића. Београд је крив. Уместо да учествују на изборима, они су их бојкотовали и сада Љуљзим мора да плати за деструктивност Београда", пожалио се премијер привремених приштинских институција.

Док је Љуљзим с прозора општине испраћао пролеће и дочекивао лето, из притвора су пуштени чак и косовски специјалци који су ухапшени на територији централне Србије.

За њега, међутим, слободе још нема.

Није он ни Милун, ни Драгиша, ни Ненад...Он је Љуљзим. Али је и он, несрећник, само још један у низу Куртијевих политичких затвореника. 

image