Србија и Балкан

Коњуфца: Односи Куртија и Раме нарушени

Председник скупштине тзв. Косова затражио је од Албаније да "Косово" не сматра кривим за ситуацију на северу, "јер то није"
Коњуфца: Односи Куртија и Раме нарушени© TANJUG/AP Photo/Andreea Alexandru

Председник скупштине тзв. Косова Глаук Коњуфца изјавио је да су односи приштинског премијера Аљбина Куртија са премијером Албаније Едијем Рамом нарушени, али да нису толико погоршани да се не би срели, преноси "Коха".

Коњуфца је рекао да ће се Курти ускоро састати са Рамом, не прецизирајући када би то могло да се деси.

Председник Скупштине тзв. Косова је поменуо "кризу" коју је, како каже, Косово имало са Албанијом 2017. године.

"Имали смо кризу 2017. године, када се чинило да је и Албанија за размену територија на 'Косову'. Мислим да је ово нашкодило 'Косову'. Мислим да му је нашкодила и идеја 'Отвореног Балкана'. Зато што је то другачије од онога што треба 'Косову'. А треће што штети Републици 'Косово' јесте када смо у праву, а ни Албанија нас не разуме", рекао је Коњуфца.

Према његовим речима, затражио је од Албаније да "Косово" не сматра кривим за ситуацију на северу, "јер то није".

Немам свог пандана

Премијер Албаније Еди Рама одбио је да разговара са новинарима након састанака  у Приштини са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, председником парламента Глауком Коњуфцом, као и амбасадором САД у Приштини Џефријем Ховенијером.

Како преноси "Репортери", он је новинарима рекао да ''нема свог пандана'', и да зато не може да одржи конференцију за медије.

Аљбин Курти, који се налазио у својој канцеларији у згради поред оне у којој је био састанак Раме и Османи, на питање новинара да ли планира да се састане са Рамом, махнуо новинарима, ушао у аутомобил и одвезао се, пише "Газета експрес".

Он је јуче изјавио да одбија да се састане са Рамом, уколико се не ради о састанку двеју влада.

Коментаришући Куртијево одбијање да се састане са њим, Рама је рекао да се нада да Курти није заборавио на традицију да "ако неко дође у ваш дом, отворите му врата и забрањено је да га истерате из куће".

image