Србија и Балкан

Дрецун: Ситуација на КиМ улази у драматичну фазу

Очигледно постоји директива да косовски полицајци могу да "вршљају" уз административну линију и по потреби је прелазе, а Кфор не обавља свој мандат, истакао је председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију
Дрецун: Ситуација на КиМ улази у драматичну фазу© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic, File

Председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун истакао је да ситуација на КиМ улази у драматичну фазу развоја и да нема наговештаја да ће Приштина одустати од једностраних потеза.

Осврћући се на још један упад наоружаних косовских полицајаца на територију централне Србије, рекао је да очигледно постоји директива да могу да "вршљају" уз административну линију и по потреби је прелазе, али и да Кфор не обавља свој мандат будући да би морао да наоружане формације Приштине уклони далеко од административне линије.

"Показује се и безобзирност Приштине која очигледно не преза од изазивања изузетно озбиљних инцидената. Наши полицајци су могли да отворе ватру. То је повреда свих постојећих договора укључујући Резолуцију 1244 и Војнотехнички споразум", нагласио је Дрецун за РТС.

Коментаришући то што ће због ситуације на КиМ председник Србије Александар Вучић тражити разговор са шефом НАТО-а Јенсом Столтенбергом, а потом и хитну седницу Савета безбедности, Дрецун је рекао да би требало очекивати да може да се постигне резултат пошто је обавеза СБ да штити Резолуцију 1244 и спроводи мере које су усмерене ка томе.

Проблем Косова и Метохије може се решити само у Уједињеним нацијама, додао је.

Такође, по његовом мишљењу, прилично је нереално очекивати да ће САД, Велика Британија и Француска променити ставове и довести у питање подршку Приштини.

"Поред свих вербалних упозорења и претњи Аљбину Куртију због једностраних насилних акција које предузима, видимо да се ситуација не смирује. Приштина предузима активности које показују да се спремају да у наредном периоду додатно ескалирају ситуацију и изгледа да их баш брига за све мере које Европска унија и САД наводно предузимају против ње", истакао је председник Скупштинског одбора за КиМ.

Закључио је да је просто невероватно да те мере не дају никакав очекиван резултат, те да су прича око Квинте и о међународним конференцијама једнострани потези што не може да доведе до решавања проблема на Косову и Метохије.

image