Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Туристичке агенције сијају као некад, туристи летовања плаћају и до 30 одсто више

Годину ћемо завршити са милион српских туриста у Грчкој, дестинацији број један за домаће госте, каже Александар Сеничић из ЈУТЕ
РТ Балкан анализа: Туристичке агенције сијају као некад, туристи летовања плаћају и до 30 одсто вишеGetty © Jeff J Mitchell / Staff

После две године изазова са пандемијом коронавируса и украјинском кризом, туристички сектор у Србији се опоравља, а тур-оператери и власници туристичких агенција кажу да је интересовање за летовање у иностранству задовољавајуће.

Александар Сеничић из Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА за РТ Балкан каже да су цене аранжмана веће у односу на прошлу годину.

У приватном смештају је сада потребно издвојити у просеку од 10 до 12 одсто више у односу на прошлу сезону, док су у хотелском смештају пакет аранжмани скупљи 20 одсто. 

Он каже да су запослени у туризму задовољни, јер је година упркос кризи и инфлацији почела јако добро, а да се очекује да ће до краја сезоне бити на прошлогодишњем нивоу са милион српских туриста у Грчкој, дестинацији број један за путнике из Србије.

"На другом месту је, стандардно, Црна Гора, где се бележе две трећине индивидуалних полазака, а на трећем месту је Турска, са којом смо редовним линијама до Анкаре и Истанбула добро повезани током 365 дана у години, а чартер-летовима и аутобусима током летње сезоне. Просечно између 250.000 и 300.000 грађана Србије годишње борави у тој земљи", каже Сеничић.

Када су у питању директни и јефтини летови за групна путовања, наш саговорник из ЈУТА подвлачи да се ситуација смирила у последњих десетак дана.

"Авио-компанијама је најтеже да се прилагоде тржишту на прави начин, евидентан је недостатак авиона глобално. Треба им времена да се врате на старо. И код нас на београдском аеродрому 'Никола Тесла' је било кашњења, али не и отказивања летова. Авиони губе слотове са временом за слетање и полетање, авио-компанија је узела превелики број дестинација а није се адекватно припремила, имали су проблема и са људством. Али сада се ситуација регулише и гужве су се генерално смањиле", наводи он.

На Западу ништа ново

Милош Јововић, представник "Травелленда", за наш РТ Балкан каже да се у агенцији осећа да се путницима повећао стандард и да се, за разлику од туриста са Запада, не морају одрицати летовања.

"Страни тур-оператери из Немачке или Велике Британије су због инфлације и глобалне кризе смањили број авиона за 30 до 40 одсто. Код нас је било проблема у јуну, али се ситуација до сада смирила", сматра Милош Јововић.

Према његовим речима, цене туристичких аранжмана су идентичне прошлогодишњим - просечни буџет за летовање за двоје је, на основу искуства из агенције, између 1.500 и 1.800 евра за полупансион.

"Једино су поједини хотели, услед рецесије у ЕУ и већих расхода у пословању, формирали нереално високе цене и они су кажњени тако што су остали празни. Колима се до Грчке може стићи за 150 евра, а солидан смештај са доручком и вечером кошта нешто више од 100 евра дневно за двоје", каже Јововић.

Наводи да су код наших грађана још популарна нешто скупља одредишта попут Шпаније и Италије, које су се вратиле на туристичку мапу после короне.

Ту су Египат и Тунис - за који се после пет година такође тражи карта више, као и Хрватска, Бугарска и Албанија. Такође, Кипар је ове сезоне доста тражена дестинација.

"Од далеких, егзотичних понуда издвајају се Дубаи, где су почели да хладе ваздух, па више не може да се промовише као земља врелих арапских ноћи, а ту су и Малдиви и Сејшели за које треба издвојити од 1.500 до 6.000 евра", наводи саговорник РТ Балкан.

"Ласт минит" понуде и до 65 одсто јефтиније

Препорука онима са авантуристичким духом је да баце поглед на "ласт минит" понуду, јер ће тако моћи да уштеде значајну суму.

Грчка острва попут Скијатоса, Крита, Родоса или Кефалоније, са авионским превозом и смештајем на бази 10 ноћења могу да се резервишу од 320 евра до 470 евра по особи. Аутобуски превоз и хотелски/апартмански смештај до Лептокарије, Паралије или Крфа износи од 99 до 329 евра по особи. 

У Шпанији, уколико се у последњем тренутку резервише, може да се летује на бази полупансиона за 689 евра у Коста Брави, па до 899 евра на Мајорци.

У зависности од избора хотела, десет ноћи на Сицилији, са авио-превозом и доручком, коштају од 655 евра, па до 840 евра.

Смештај у Црној Гори креће се од 39 евра по ноћи (Рафаиловићи, Чањ, Ђеновићи, Прчањ, Тиват) до стотинак евра за нешто луксузније апартмане на локацијама попут Трстена, рта Весло, Доброте, Режевића, Котора.

image