Србија и Балкан

Додик: Ниједна наша жртва не би опростила да изгубимо Српску

И данас, 31 годину касније, још су свеже ране и живе слике злочинца Орића на белом коњу, са зеленом заставом у рукама, како урла и виче: "Хватај живу српску гамад, ни мачку не остављај", истакао је председник Републике Српске
Додик: Ниједна наша жртва не би опростила да изгубимо Српску© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA / nr.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је поводом обележавања 31. годишњице злочина над српским цивилима, да су општине Сребреница и Братунац међу највећим српским костурницама и да само камени споменици остају немо и трајно да сведоче о најсвирепијим, а некажњеним злочинима почињеним над Србима у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

"Свима нам је јасно да с оваквим правосуђем правде за српске жртве нема и да нам остаје да из године у годину бројимо Петровдане у знак сећања на 12. јул 1992. када су припадници злочиначких хорди под командом Насера Орића упали у сребреничка села Сасе и Залазје и братуначка Биљача и Загони и зверски мучили, касапили, клали и палили српску нејач, жене и мушкарце на кућном прагу", навео је Додик.

И данас, 31 годину касније, истакао је, још су свеже ране и живе слике злочинца Орића на белом коњу, са зеленом заставом у рукама, како урла и виче: "Хватај живу српску гамад, ни мачку не остављај", пренео је Танјуг.

"Још су живе и стравичне сцене из Залазја када су муслимански зликовци вадили очи Србима, док су одјекивали крици и јауци српских рањеника које су Орићеви зликовци онако немоћне заробили, а потом их бацали на гомилу гума и запалили. Док су живи горели, они су певали и узвикивали 'Алаху егбер'", подсетио је Додик.

Указао је да су системско и планско етничко чишћење Срба на овом подручју, које су започели фашисти и домаћи издајници у Другом светском рату, наставиле муслиманске снаге и Орићеви ескадрони смрти убијајући, пљачкајући и палећи све српско на шта су наишли у свом дивљачком походу.

Муслиманске снаге и Орић убили више од 3.000 Срба

"Убили су више од 3.000 Срба и етнички очистили око стотину српских села у Подрињу, а у Сребреници направили концентрационе логоре, мучилишта за Србе. Монструми су највеће злочине чинили на велике верске празнике – Ђурђевдан, Видовдан, Петровдан, Никољдан, Божић... То говори и више него довољно о њиховој монструозности и нечовештву које свет ни дан-данас неће и не жели ни да види ни да чује", истакао је Додик.

Поводом обележавања 31 године од страдања српских цивила и војника на Петровдан 1992. у сребреничким селима Сасе и Залазје и братуначким Биљача и Загони, Додик је рекао за Срну да чињеница да за Србе нема правде у БиХ треба да нам да додатну снагу да због истине и будућности, због нас самих и деце, наше деце, стално говоримо о српским жртвама, ранама и мукама.

"Због безброј хумки и земље натопљене српском крвљу у току прошлог века, века нашег страдања, не смемо да ћутимо, да нам се злочини и масовни погроми не би поновили или да их не би било још више. Осим нас нико други неће ни споменути српске жртве, а камоли жалити и саосећати у болу српских мајки и очева, деце, браће и сестара", упозорио је он.

На обележавању ових трагичних годишњица посебно долази до изражаја лицемерство појединих представника међународне заједнице који и међу страдалницима праве разлику, игноришући српске жртве у односу на муслиманске.

"Једне су им жртве битне, наравно муслиманске, друге, наравно српске, нису. Суза српске мајке њих не боли. За њих то није мајчинска суза. Нека им служи на част, образ и душу, ако их уопште и имају", поручио је председник Српске.

Подсетио је да је српски народ пре два дана, у тзв. маршу мира имао прилику да види и чује какве поруке шаљу ти исти муслимани, наводне жртве протеклог грађанског рата у БиХ, чији учесници бахато, у војним униформама машу ратним заставама тзв. Армије БиХ и уз ратне покличе пролазе пред очима породица убијених српских цивила.

На "маршу мира" и деца с пушкама

Што је још страшније, истакао је Додик, у колони су прошла и деца с пушкама, чиме су отворено дали до знања чему уче своје млађе нараштаје – да за њих рат није завршен и да треба убијати Србе до њиховог потпуног нестанка.

Имајући то у виду, ради прошлости, садашњости и поготово будућности српски народ у Републици Српској мора бити јединствен, јер се само на тај начин могу одбранити и Република Српска и народ од насртаја оних који желе да нам одузму права, да живимо по њиховим правила, а да Република Српска сутра буде само мртво слово на папиру, поручио је Додик.

"Ниједна наша жртва не би опростила да тако олако изгубимо у миру створену у рату одбрањену Републику Српску", закључио је председник Српске.

image
VV inauguration
banner