Србија и Балкан

Годишњица сребреничке трагедије: Бећировићу се привиђа још један "геноцид"

Члан Председништва БиХ Денис Бећировић нагласио да "опасност од понављања геноцида није отклоњена“ те да "идеологије, политике, медији, великодржавне претензије и други фактори који су поново присутни – прете"
Годишњица сребреничке трагедије: Бећировићу се привиђа још један "геноцид"© РТ Балкан

У Меморијалном центру у Поточарима крај Сребренице данас је обележена 28 годишњица сребреничке трагедије и страдања муслимана после уласка Војске Републике Српске у ову енклаву под заштитом међународних снага у јулу 1995. године. Одржан је комеморативни скуп коме су уз бројне представнике западних и амбасада исламских земаља у Сарајеву присуствовали и члан Председништва БиХ Денис Бећировић, премијер Црне Горе Дритан Абазовић а емитоване су и видео поруке председника Црне Горе Јакова Милатовића и председника Турске Реџепа Таипа Ердогана.

Уследила је џеназа убијеним Бошњацима којој је присуствовало више хиљада Бошњака из Босне и Херцеговине, Хрватске и околних земаља а затим су на гробљу у Поточарима покопани остаци 30 Бошњака. У Поточарима се јуче појавио и црногорски распоп Мираш Дедеић, а скупу су присуствовале и "Жене у црном" из Београда које су организатори померили из простора крај главног споменика у  меморијалном центру па су припаднице и припадници ове НВО из Београда транспарент са поруком: "Одговорност", развили на месту где се мање видео. 

Члан Председништва БиХ Денис Бећировић рекао је на комеморативном скупу да "никада не треба престати ширити истину о геноциду и поклекнути пред идеологијом зла", те да "посебно поштовање треба исказати мајкама Сребренице које се боре за истину и правду, заслужују највећа признања и истински су заслужиле Нобелову награду за мир".

Бећировић је у свом говору посебно нагласио да  "опасност од понављања геноцида није отклоњена" те да "идеологије, политике, медији, великодржавне претензије и други фактори који су поново присутни – прете".

"Избор је једноставан, или култура сећања или понављање зла. Међу нама има оних који не виде и не знају каква се опасност надвила над БиХ. Све демократске и патриотске снаге морају се окупити, јер разједињеност може водити у пуно веће невоље. Стољећа иза нас исклесала су БиХ као државу свих народа. Пут у зло је заједнички, као и онај ка добру. Осудимо зло и градимо заједнички пут у будућност, у НАТО савез и ЕУ. Тај пут је компликован али он нема алтернативу",  рекао је Бећировић.

Говорио је и тзв. високи представник за БиХ Кристијан Шмит који је најавио "интензивирање напора у борби против оних који негирају геноцид у Сребреници".

"Веома сам срећан што имамо подршку Немачке и што је овде главни тужитељ из Баварске који ће говорити о негирању геноцида или како ми то у Немачкој зовемо негирање холокауста и о говору мржње те како то спречити", рекао је Шмит.

Он је послао посебну поруку политичарима у Републици Српској "који и даље негирају геноцид у Сребреници".

"Они који негирају геноцид где год да живе и бораве чине казнено дело јер измене закона које је пре две године донео мој претходник Валентин Инцко ригидно и јасно прописују да је негирање геноцида кривично дело. Не заборавите да је ово закон који се односи за целу Босну и Херцеговину", запретио је Шмит.

У видео поруци која је емитована на великом екрану у Поточарима, Јаков Милатовић, председник Црне Горе изразио је жаљење што због представљања Црне Горе на НАТО самиту "није у могућнсоти да данас посети Меморијални центар у Поточарима и поклони се сенима недужних сребреничких страдалника".

Сем овог Милатовић је посебно нагласио чињеницу да се „данас обележава 28 година од геноцида у Сребреници“.

"У једном од највећих злочина на простору Европе након Другог светског рата, у Сребеници су убијени људи због другачијем имена, националне и верске припадности. Међународни суд правде и Међународни кривични суд за бившу Југославију својим одлукама дали су кривично – правни одговор у односу на геноцид у Сребеници а свима нама остаје људска дужност да одлучно осудимо било какве покушаје релативизације“, рекао је председник Црне Горе у поруци окупљеним Бошњацима у Сребреници који су обраћање примили са одобравањем.

Поруку Бошњацима у Поточарима послао је и турски председник Реџеп Таип Ердоган који је рекао да ће Турска наставити да ради на очувању мира на Балкану.

"Турска неће дозволити да се понове патње попут геноцида у Сребреници који је црна мрља у историји човечанства. Упркос одлукама међународног суда, још увек има оних који негирају геноцид у Босни и Херцеговини, оних који кажу да се не кају за почињене злочине и оних који подржавају такве људе. Говор мржње треба оставити иза себе и промовисати културу мира, толеранције и помирења како се патње у Босни и Херцеговини више никада не би поновиле", рекао је још Ердоган.

Сутра помен страдалим Србима

Сутра, на Петровдан, у селу Залазје на само десетак километара од Поточара биће обележена 31 годишњица великог страдања Срба у том крају. На Петровдан 1992. године, снаге Насера Орића из Сребренице упале су ово село док су се мештани спремали за сеоску славу и за неколико сати побиле и масакрирале 69 мештана, међу њима много жена, деце и старих људи.

Од бројних представника међународне заједнице који су данас били у Поточарима нико није потврдио долазак сутра на Залазје где се обележава годишњица српских страдања. Нико од представника међународне заједнице, сем амбасадора Русије у Сарајеву Сергеја Калабухова, није био ни на парастосу за 3.500 српских жртава у долини Дрине у последњем рату који је одржан пре десетак дана и који је служио патријарх српски Порфирије. .

 

image