Србија и Балкан

Приштина наставља да застрашује: Оптужница за ратне злочине против Србина који би да врати имовину

Душко Арсић је, због узурпације имовине на КиМ, поднео тужбу суду 20. септембра 2021. године, а само три дана касније појавио се "сведок" који га је пријавио за наводне ратне злочине
Приштина наставља да застрашује: Оптужница за ратне злочине против Србина који би да врати имовинуGettyimages.ru © Photo by Ferdi Limani/Getty Images

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је оптужницу против Душка Арсића, због сумње да је наводно починио ратне злочине против цивилног становништва током 1999. године. Арсић је ухапшен 8. децембра прошле године на пункту Јариње након што је покушао да реши проблем узурпиране имовине у селу Матичане код Приштине.

У оптужници Основном суду у Приштини, Специјално тужилаштво је саопштило да "постоји основана сумња да је окривљени Арсић у дослуху са другим припадницима српске полиције и паравојних група, од јануара до јуна 1999. године, најпре учествовао у принудном протеривању и расељавању грађана Приштине и околине, затим пљачкању и паљењу кућа Албанаца", преноси "Косово онлајн".

Иначе, Арсић је због узурпације имовине на КиМ поднео тужбу суду 20. септембра прошле године, а само три дана касније појављује се "сведок" који даје изјаву полицији о његовим наводним ратним злочинима.

Завршио у затвору јер је Србин

Арсић је својевремено одговарајући на питања тужитељке Дурине Хамити рекао да се налази у притвору због своје имовине која је нелегално продата, а његова адвокатица Јована Филиповић нагласила је да он не може да мрзи албански народ будући да је био ожењен Албанком.

"Заглавио сам у затвору због своје земље", казао је Арсић пред судом.  

Истакао је да његови покојни отац Божидар и стриц Томислав никога нису овластили за продају имовине, али да је та имовина отуђена на основу фалсиковане документације што је сазнао 2012. године.

Душко Арсић је ухапшен 8. децембра прошле године на пункту Јариње и од тада је у притвору. Приведен је након што је дошао да реши проблеме око узурпиране имовине од 132 метара квадратна у селу Матичане крај Приштине у присуству двоје малолетне деце.

Арсић је поднео кривичну пријаву због фалсификовања документације још 2014. године.

Како је потврдио пред судом, у купопродајном уговору је фалсификован потпис његовог оца. Навео је да се његов отац никада није потписивао латиницом, а да се на фотографији која је део предмета налази нека друга особа, а не он. Казао је и да отац и стриц уопште нису знали за постојање купорподајног уговора.

Арсић који је иначе геометар по струци је прошле године у септембру поднео тужбу за утврђивање ништавости уговора, да би три дана касније против њега била поднета пријава за наводне ратне злочине.

Високи Дечани: Лажна оптужба против Арсића један од начина да се спречи повратак Срба на Косово

Братство манастира Високи Дечани саопштило је поводом случаја Душка Арсића у марту да су лажне оптужбе само један од начина да се спречи повратак Срба на Косово и Метохију.

"Један од начина обесхрабривања и спречавања Срба да се врате на Косово и Метохију и поврате своју имовину су лажне оптужбе за ратне злочине. Довољно је да узурпатор имовине оптужи власника за њу и да он заврши у притвору. и на суду. Наравно, за лажну оптужбу нико не одговара", објавили су из Високих Дечана.

 

image