Србија и Балкан

Момировић: Циљ забране увоза српске робе је протеривање Срба са КиМ

Томислав Момировић каже да је изненађен колико мало ефекта има ауторитет Европске уније на Косову и Метохији
Момировић: Циљ забране увоза српске робе је протеривање Срба са КиМ© Танјуг/Раде Прелић

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић изјавио је да је циљ забране доласка робе из централне Србије на Косово и Метохију, коју је увела Приштина, протеривање Срба са својих вековних огњишта на КиМ и онемогућивање да се српска роба продаје у јужној Покрајини.

У изјави за Танјуг, Момировић је позвао међународну заједницу, пре свега Сједињене Америчке Државе и Европску унију да реагују, и поручио да Влада Србије неће дозволити да српски народ на КиМ буде угрожен, али да је њен циљ да очува мир.

"Имамо две стране проблема. Прва је хуманитарна, јер је очигледно да је основни, а вероватно и једини циљ премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да протера српски народ и угаси постојање наше цркве и језика на КиМ. Притисак се односи на то да им се онемогуће лекови и роба, основне животне намирнице. Други аспект је да уништавају наше тржишне шансе за наше производе јужно од реке Ибар", каже Момировић.

Он истиче да је то потпуно неприхватљиво и да је више пута писао ЕУ, али да је изненађен колико мало ефекта има ауторитет ЕУ на КиМ.

"Комесар за проширење Оливер Вархељи је јасно изнео свој став, рекао је да је то став Европске комисије, они се не слажу са тиме, осуђују, али ми немамо никакве ефекте тога на терену, немамо никакву реакцију. Да ли је могуће да је њихов ауторитет толико мали?", запитао се министар.

Додаје да та ситуација мора да се заустави, јер је, како каже, Аљбин Курти опасан.

"Он прави хаос на југоистоку Европе у условима када ми имамо хаос на истоку Европе, рат две највеће државе. Имамо сталну претњу сукобом у нашој јужној покрајини, на сред Балкана. Као влада нећемо дозволити да наш народ буде угрожен, али наш циљ је да очувамо мир", истакао је Момировић.

Докле ће ситуација бити таква, каже, највише зависи од САД и ЕУ.

"По Резолуцији 1244, они су одговорни за управљање КиМ, не привремене институције. Командант Кфора има врховну власт на Косову. Они морају да зауставе протеривање нашег народа и успоставе нормалну тржишну утакмицу, не само за производе из централне Србије, него за све", сматра Момировић.

Како наводи, прави одговор би био да се нешто деси на терену и да Срби и Албанци почну поново да послују, јер је тако било и када је био рат, "економија нас је повезивала".

Министар наводи да нису угрожене само српске, већ и међународне компаније.

"Ради се о перспективи. Ако су то легитимни акти који немају осуду, шта је следеће, каква је будућност? Привреда не воли нестабилност и непредвидивост. Ми морамо њима да понудимо предвидиве услове како би инвестирали. То је оно што нам је потребно и што свима нудимо, нове фабрике, нове путеве, перспективу, раст плата. Молимо све да се окрену ка томе, а не причама из прошлости", закључио је Момировић.

image