Србија и Балкан

У чипсу произведеном у Србији утврђен повишен ниво акриламида, у току контрола

"Чипс бајтс&бyтс ребрасти паприка" у паковању од 150 грама, произведен је као "робна марка" за трговински ланац "Плодине" у Хрватској
У чипсу произведеном у Србији утврђен повишен ниво акриламида, у току контрола© Victor Lisitsyn, Виктор Лисицын

По добијању нотификације из ЕУ система РАСФФ (систем Европске уније за брзо обавештавање о безбедности хране) о повишеном нивоу канцерогеног акриламида у чипсу са укусом паприке, произведеном у Србији, пољопривредна инспекција је издала налог за ванредну контролу погона у којем је произведен, речено је Танјугу у Министарству пољопривреде.

"Kонтрола је у току и након добијања резултата анализа, објавићемо детаљније информације и мере које ће пољопривредна инспекција предузети", наводе из Министарства пољопривреде.

Медији су пренели да је на хрватској граници за ребрасти чипс са укусом паприке од 150г, чачанског произвођача "Чипс веј", пакованом као робна марка за хрватски трговински ланац "Плодине", утврђено да садржи недозвољену количину акриламида.

Чипс који се из Србије извозио у Хрватску, где је због недозвољене количине акриламида уништен, имао је рок трајања до 25. децембра 2023. године.

Бар код овог производа је 3 856025 853261, серија Л28062023 (Л280623 А09:31).

image