Србија и Балкан

Срби преломили, све напуштају; Огласио се Курти; Специјалци не иду на север?; Вучић захвалио Русији

Због напете ситуације на Косовоу и Метохији у Београду се одржавају бројни састанци и консултације са председником Србије
Срби преломили, све напуштају; Огласио се Курти; Специјалци не иду на север?; Вучић захвалио Русији© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је седници Владе Србије на којој је поднео извештај о разговорима са представницима Срба са КиМ.

Вучић је поднео извештај о разговорима са представницима Срба са КиМ, који су најавили повлачење из свих приштинских институција због последњих потеза премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Након тога председник Вучић се састао са амбасадорком Кине Чен Бо, а потом и са амбасадором Русије у Србији Александром Боцан-Харченком.

Председник Србије састаће се у Патријаршији са патријархом Порфиријем и Синодом СПЦ.

Вучић ће патријарха и Синод упознати са најновијом ситуацијом на Косову и Метохији. Тај састанак је заказан за 13 сати.

Подсетимо, одлука Аљбина Куртија да смени командира косовске полиције региона Север Ненада Ђурића је из Београда оцењена као грубо кршење Бриселског споразума и зато представља велику кризу у односима Београда и Приштине.

Целу ноћ трајали су разговори председника Србије Александра Вучића са косовским Србима. Наредних 72 сата биће најтежи у последњих 10 година, пише "Блиц".

  • 5. нов 2022 • 19:10

    19:10

    Српска листа позива на протест сутра у Северној Митровици

    У Северној Митровице сутра у подне биће одржан велики народни скуп код споменика кнезу Лазару, већ је постављена и бина са које ће се обратити сутрашњи говорници, цела Митровица је окићена српским заставама, а на оближњој згради развучена је целом дужином српска тробојка.

    "Браћо и сестре окупимо се сутра сви на свеопштем народном скупу у Косовској Митровици у 12 часова, испред споменика Цару Лазару, одакле ћемо јединствено и сложно поручити Европи и свету да је наша једина држава Србија и председник Александар Вучић! Покажимо колико волимо Србију. Заставе на прозоре!!!", поручила је Српска листа на фејсбуку.

    Целом дужином шеталишта, од кружног тока где се налази бронзана фигура од осам метара кнеза Лазара са прстом упреним ка Газиместану, виоре се српске заставе којима су окићени и прозори и балкони околниих зграда.

    Заставе, међу којима и оне са натписом "Ово је Србија" су поспостављене и у другим градовима на северу Косова.

    Представници Српске листе су позвали све наше грађане, Србе, али и Бошњаке, Горанце и све друге који Републику Србију доживљавају као своју отаџбину, да дођу и буду део тог великог општенародног, мирног и демократског протеста.

  • 18:05

    КПС: Нећемо слати специјалце у Косовску Митровицу

    Косовска полицијска служба (КПС) саопштила је да ће, према потреби и оперативним проценама, ангажовати своје особље, ради обављања послова и законских овлашћења, како би се гарантовала општа безбедност на КиМ, као и безбедност свих грађана без разлике.

    Полиција у Приштини такође је саопштила да нема ангажовања нити слања специјалних јединица на северу Косовске Митровице, како је објављено у медијима.

    Прецизира се да полицијске јединице јавног реда и "граничне јединице по службеној дужности круже и крећу се у зависности од обавеза и полицијских задатака".

    Позивајући се на тренутну ситуацију и дешавања, косовска полиција као, како је наведено у саопштењу, "институција за спровођење закона, на основу законских и уставних аката, има своје оперативне планове за оцување уставног поретка, слободно кретање као и очување реда и мира јавности" широм КиМ.

    Додаје се и да косовска полиција континуирано прати дешавања на КиМ, укључујући недавна дешавања на северу Митровице и дала је професионалне процене у складу са којима предузима неопходне, разумне и законске мере за решавање безбедносне ситуације и професионално реаговање у случају кршења безбедности грађана или уставног поретка.

  • 17:00

    Орлић: У последњих двадесет година готово 10.000 етнички мотивисаних напада на Србе на КиМ

    Председник Скупштине Србије Владимир Орлић сусрео се са министсром спољних послова Републике Малдиви Абдулом Шахидом и том приликом га је информисао о терору са којим се суочава српски народ на КиМ, саопштено је из парламента, преноси Танјуг.

    "Данас се види да смо били у праву. Српски народ на КиМ се налази у тешкој ситуацији и има подршку свих институција наше државе. Уз Србе на КиМ стоје председник Србије Александар Вучић, наша Народна скупштина и Влада Србије. Осим најтежих претњи по имонивину Срба на КиМ, током претходних двадесет година забалежено је и близу 10.000 физичких напада на Србе који су били етнички мотивисани", поручио је председник Народне скупштине.

    Наводи се да је Орлић током разговора са званичником са Малдива скренуо пажњу на то да је Србија упозоравала да флагрантно кршење међународног јавног права, рушење вредности на којима почивају УН и непоштовање територијалног интегритета и суверенитета Србије на КиМ представљају опасан преседан.

  • 16:53

    Представник Српске листе из Штрпца: Већ дуже време упозоравамо на институционално насиље

    Представник Српске листе из Штрпца Далибор Јевтић прокоментарисао је на свом Твитер налогу тренутна дешавања у јужној српској покрaјини.

    "Већ дуже време упозоравамо на институционално насиље и лош однос тзв.косовских институција према Србима. Уколико власт у Приштини не престане са свим притисцима на Србе не видим разлог да више будемо део тзв. косовских институција", поручио је Јевтић.

  • 16:49

    Вулин: Све што се буде десило у наредним данима је кривица Европске уније

    Лидер Покрета социјлиста Александар Вулин прокоментарисао је најновије догађаје који су се одиграли на КиМ и послао поруку подршке српском народу на КиМ. 

    "Срби своје одлуке доносе водећи рачуна о целини народног бића. Као никада раније, Срби на КиМ су подржани од своје државе, али и свих Срба где год да живе. Срби на КиМ су у институције Приштине ушли са подршком Владе Србије и тако и излазе из њих. Јединствено, промишљено и са разлогом. Бриселски споразум није спроведен и Србија за то нема ни најмању одговорност. Све што се буде десило у наредним данима је кривица Европске уније која није испоштовала своју улогу гаранта и покровитеља Бриселског споразума, и Приштине која је све учинила да се договорено не спроведе", рекао је Вулин.

  • 16:44

    Огласио се портпарол "косовске" полиције, РОСУ ипак не иде у Митровицу

    Портпарол "косовске" полиције Баки Кељани демантовао је данас за Танјуг да су специјалне јединице РОСУ ушле у Косовску Митровицу и да се крећу ка северу покрајине.

    "То није тачно", рекао је Киљани поводом вести објављене на порталу "Коха" да су специјалне јединице кренуле ка северу покрајине.

    Коха је пренела, позивајући се на објављени видео снимак на којем се виде два возила специјалних јединица, да су јединице РОСУ ушле су у Косовску Митровицу и кренуле ка северу.

  • 16:34

    Брнабић: Народ на КиМ имаће увек пуну подршку владе у борби за мир, стабилност, владавину права

    Премијерка Србије Ана Брнабић саопштила је да су представници Срба са Косова и Метохије одлуком да суспендују своје учешће у привременим институцијама у Приштини стали у одбрану међународног јавног права и Бриселског споразума, пише у саопштењу.

    "Овиме је наш народ на Косову и Метохији поручио да само жели мир, да верује у владавину права и да верује у све оне партнере из међународне заједнице који су учествовали у постизању различитих споразума током протеклих година – пре свега Бриселског споразума као Првог споразума о нормализацији, а онда и свих осталих споразума, који укључују и питање таблица. У својој борби за мир, стабилност, владавину права и поштовање свих потписаних споразума, имаће увек пуну подршку Владе Србије", рекла је Брнабић. 

    Она је додала да су "паралеле које екстремисти у Приштини повлаче са Украјином и Донбасом су неукусне, непримерене и несувисле, али довољно целом свету говоре о онима који их користе", коментаришући Твит шефа кабинета председнице тзв. Косова Вјосе Осмени Бљерим Вела у којем је написао је да одлука Срба о изласку из привремених приштинских институција личи на чин подстрекавања Русије у Донбасу 2014. године..

  • 16:20

    Огласио се Курти, оптужио Београд за тензије на КиМ

    Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти огласио се поводом изласка Срба из Приштинских институција на свом Фејсбук профилу, те затражио од Срба на Косову и Метохији да не наседају на манипулације српских власти и да не напуштају "косовске" институције.

    Према Куртијевим речима, недавне тензије на северу се не односе на отпор казнама, већ на борбу за власт у Србији.

    Он је рекао да је Србија 8. јуна 1999. године капитулирала и опростила се од "Косова".

    "Подржавајући Милошевића и Шешеља, напустили сте 'Косово' пре четврт века. Подржавајући Путина и Лаврова данас, напуштате Европу", написао је даље Курти.

    Курти је позвао Србе да не напуштају "косовске" институције и да не наседају на политичке манипулације.

    "Не бојкотујте и не напуштајте институције 'Косова'. Оне служе свима нама, свакоме од нас. Не наседајте на политичке манипулације и геополитичке игре. Држимо се сви демократских и европских вредности владавине права, људских и мањинских права и слобода, политичког плурализма", рекао је он.

  • 16:17

    Додик: Српска подржава свој народ на КиМ, спремна да помогне

    Новоизабрани председник Републике Српске БиХ Милорад Додик рекао је данас у Београду, после састанка са председником Србије Александром Вучићем, патријархом Порфријем и члановима Синода СПЦ, да у свему подржава српски народ на Косову и Метохији и да је Република Српска спремна да и изван својих капацитета учини све да им помогне.

    Јединство цркве и државе мора да постоји у заштити наших људи на Косову и Метохији и наш народ тамо се неће никад оставити сам, рекао је Додик, како преноси РТРС.

    "Неће се десити никакве нове ''Олује'' и погроми. Држава Србија гарантује статус слободе за све Србе где год се они налазе", поручио је Додик.

    Истакао је да је забринут око тога да се уопште деси ескалација која је изазвана неодговорним понашањем приштинских власти који игноришу раније постигнуте међународне споразуме везане за формирање Заједнице српских општина.

    "Наши људи на КиМ су одлучни да добију оно што им је дало међународно право. Подржавам их, а Српска је спремна да увек и преко својих капацитета учини све да помогне нашим људима", рекао је Додик.

  • 15:42

    Петковић: Подржавам одлуку Срба са КиМ да напусте приштинске институције

    Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић подржао је одлуке Срба са Косова и Метохије да напусте институције Приштине, и рекао да има разумевања за закључке и одлуке о напуштању и суспензији рада у приштинским институцијама.

    "Наши честити Срби и Српкиње који живе на Косову и Метохији су не једанпут показали своју одлучност да јединствено и снажно бране своје право на људско достојанство, не угрожавајући никога, већ само штитећи оно што им припада према свим актима међународног права као и Бриселском споразуму", рекао је Петковић.

    Додаје да је Курти, бруталном сменом Ђурића, као и изјавом да Приштину Заједница српских општина не интересује, до потпуног бесмисла довео процеса нормализације односа, на којем је Београд све време инсистира.

image
VV inauguration
banner