Србија и Балкан

Скромни, великодушни и пожртвовани: Најлепше лице српског патриотизма

Да сви заједно будемо део решења и помогнемо им да остваре своје жеље и снове, то је крилатица под којом људи из патриотских хуманитарних организација свакодневно помажу најугроженијима, посебно у јужној српској покрајини
Скромни, великодушни и пожртвовани: Најлепше лице српског патриотизма© Приватна архива/Уступљена фотографија хуманитарне организације Српска солидарност

(Mens sana) in corpore sano (у здравом телу, здрав дух) није само песма са "Евровизије" већ означава и дух патриотски опредељене омладине, оних људи који у свакој природној или неприродној непогоди изразе највећи степен солидарности са својим народом, оних које истинско српско лице показују у бројним хуманитарним акцијама.

Када кажемо "херој" обично замишљамо супер-јунаке из филмова. Хероји из наше приче су међу нама, тихи, неприметни, не носе плашт и маску, али практично "лете" јер их њихова добра дела подижу високо.

Низом скромних хуманитарних акција пре више од две деценије, Фондација "Делије" почиње са својим хуманитарним радом почетком 2002. године. Са годинама прерастају у једну од највећих хуманитарних организација у региону. 

Скромни, великодушни и пожртвовани, људи из ове организације не оглашавају се у медијима, не желе да се хвале добрим делима која свакодневно чине. Упркос томе, њихова достигнућа, неукаљана политиком и било каквом обојеношћу, осим патриотском, велика су.

Иако окупљени око Црвене звезде као њени навијачи, никада нису подржали било какву поделу када је у питању добробит српског народа, посебно у јужној српској покрајини, на који су највише усмерили своје акције.

Фондација "Делије" пре свега помаже очување светиња и српски народ на Косову и Метохији, али и друге институције као што су болнице, школе, народне кухиње. У више наврата су препознали потребу да се укључе и у хуманитарне акције после тешких катастрофа попут поплава у Обреновцу.

Од српског народа из енклава на КиМ, који се у ове људе "куну",  сазнајемо да је прва хуманитарна акција била за село Прилужје крај Вучитрна, а да су након тога организовали је мноштво акција, што је резултирало оснивањем фондације 26. августа 2013. године. Од тада се непрестано ради на очувању колевке српства и опстанку нашег народа у њој.

Према јавно доступним подацима на њиховом сајту, свака акција је транспарентна, као и донације, па се на почетној страници може видети за кога се прикупљају средства и колико је сваког месеца новца прикупљено. 

Уско сарађују са Епархијом рашко-призренском, хуманитарном организацијом ''Мајка девет Југовића'', манастиром Високи Дечани и манастиром Драганац, што истичу на свом сајту.

Захваљујући помоћи Српске православне цркве, успевају да пошаљу помоћ тамо где је најпотребнија.

Пре неколико дана одржали су пети хуманитарни концерт у Херцег Новом којем је присуствовало готово 2.000 људи, а оваквих манифестација је до сада укупно било 42. 

Том приликом сакупљено је више од 30.000 евра, а како сазнаје РТ Балкан, новац је пре свега намењен породици са седморо деце из Косовске Митровице и једној музичкој школи у Косовском Поморављу за куповину комбија којим ће се безбедно превозити деца.

Свугде су лепо дочекани, а наши саговорници са КиМ сведоче да им више од свега значи то што знају да неко мисли на њих и што се труди да их обилази.

На друштвеним мрежама истичу да нашем народу на КиМ више значи да знају да нису заборављени, него било која помоћ коју им однесу.

"'Помоћ' коју свако од нас може да пружи је да оде у Хочу и Ораховац, да сврати до Пасјана и Гњилана, да обиђе Шару, Гору и Штрпце, да види како се живи у Осојану и Клини, да се помоли у Брњаку, Бањској, Грачаници, Дечанима и Пећкој Патријаршији…", пише уз једну од бројних објава са хуманитарних акција Фондације "Делије" на Косову и Метохији.

Све почиње од солидарности

Од Косова и Метохије до Хрватске - готово да нема Србина који није чуо за београдског таксисту Бранка Антића, председника хуманитарне организације Српска солидарност, који упркос здравственим проблемима и канцеру у поодмаклом стадијуму и даље несебично помаже где год је помоћ потребна.

"Хуманитарна организације Српска солидарност пружа помоћ социјално угроженом становништву на територији Србије као и нашем народу у земљама из окружења али већи број акција је усмерен ка нашем народу који живи у енклавама на КиМ", наводи за РТ Балкан Бранко Антић, истичући да акције и пројекти које спроводе имају за циљ да се помогне нашем народу који је решен да остане и опстане на вековним огњиштима, као и да их охрабри и подсети да нису сами.

Ова организација основана је на Видовдан 2015. године под називом "Српска солидарност храном" и прве две године су прикупљали и дистрибуирали прехрамбене производе за социјално угрожене категорије становништва, народне и црквене кухиње.

"Након тога смо кроз различите акције проширили хуманитарно деловање у виду пројеката набавке школског прибора, лаптопова, организовање школских екскурзија, бесплатних летовања, новогодишњих пакетића, формирања стоматолошких ординација, и помоћи у пољопривреди, набавци пластеника и пољопривредних машина и слично", набраја Антић, сигуран да ће нешто заборавити, јер чланови Српске солидарности - солидарност и живе. 

Антић, који организује и бесплатна поклоничка путовања као и обиласке српских енклава истиче да га је на овакав корак подстакла жеља да се малишанима са КиМ омогући да имају исте услове за одрастање као и њихови вршњаци из централне Србије.

"Пре свега бих истакао стипендирање наших малих хероја из енклава, са жељом да им се обезбеди што више стипендија како би сви имали исте услове за усавршавање и напредовање, а њиховим родитељима олакшали финансијску ситуацију, јер су решени да остану и опстану на вековним огњиштима. Да сви заједно будемо део решења и помогнемо им да остваре своје жеље и снове", наводи наш саговорник.

"Такође истичем организовање бесплатних хуманитарно ходочасничких путовања по КиМ којих је до сада било 35. Готово 2.000 људи из Централне Србије, Републике Српске, Црне Горе и дијаспоре је имало прилику да обиђе манастире, храмове, споменике али и да посети наш народ који живи у енклавама", наводи Антић, додајући:

"Циљ ових путовања је да се створи представа о начину живота и проблемима са којима се сусрећу наши сународници који већ 24 године живе на привремено окупираној територији, и да њима пружимо подршку и охрабримо их да знају да нису сами."

Да се повремено дешавају и мање непријатности, сведочи наш саговорник, који је прошле године при повратку са Газиместана ухапшен и спроведен у притвор у Јужној Митровици.

Било је разних других непријатности - од задржавања на административним прелазима приликом прелазака из Централне Србије у АП КиМ, као и враћања прикупљања хуманитарне помоћи и недозвољавања да се иста дистрибуира нашем народу на КиМ.

"За Видовдан прошле године сам ухапшен на административном прелазу Јариње при повратку са прославе Видовдана и парастоса на Газиместану. Том приликом сам спроведен у Јужну Митровицу где сам задржан и где ми је предочено по којим ставкама сам оптужен. Једна од њих се односи на пружање подршке братском руском народу, због певања на Газиместану 'Све је Русија, Косово је Србија'. Остале тачке оптужнице су у вези са подривањем уставног поретка непостојеће државе Косово, а поводом пружања помоћи и подршке нашем народу", присећа се Антић.

Поред бројних успешних акција спроведених за српски народ на КиМ и у остатку Србије, Српска солидарност помагала је народу погођеном разорним земљотресом у Петрињи, у Хрватској као и другим деловима региона - где год су могли да реагују. 

Јавност је за Антића чула када је 2020. године, на почетку пандемије корона вируса, бесплатно превозио здравствене раднике. Међутим, Бранко не би био Бранко, када убрзо од личног чина не би покренуо масовну акцију, па је у ово укључио и многе колеге, да би на крају било око 200 таксиста који су се прикључили акцији "Такси солидарности". И дан данас, упркос нарушеном здрављу, медицинске раднике Антић превози бесплатно, у знак захвалности за све што чине за грађане Србије

Очување породичних вредности као мотив и циљ

Великог и тешког посла прихватила се и Дајана Пауновић, која је основала Фондацију "Дајана Пауновић" са циљем да буде подршка најугроженијим друштвеним групама кроз хуманитарни рад.

"Током деловања на терену фокус смо проширили и на подршку Србима на Косову и Метохији и вишедетним породицама које су темељ наше демографске обнове и популационе политике. Један од циљева и наших практичних достигнућа јесте и тај да смо показали да држава и невладин сектор могу заједнички да раде на остваривању друштвено корисних циљева и да је синергетски ефекат таквог деловања много већи него у оним случајевима када између два сектора постоје ривалитет и супарништво", указује Дајана Пауновић за РТ Балкан.

Она истиче да је фондација патриотска организација модерних стремљења, која заштиту српских националних интереса види као свој најважнији циљ, због тога неретко износе и политичке ставове које сматрају значајним.

"Такође, у свом деловању увек смо ослоњени на благослов и подршку наше свете Цркве чије вредности увек и без изузетка заступамо и бранимо", наглашава наша саговорница.

Са радом су почели у пролеће 2021. године и за нешто више од две године рада успели су да остваре значајне резултате, и да у широј јавности, а пре свега међу нашим сународницима са Косова и Метохије, али и широм Србије, постану препознатљиви и прихваћени као људи који без икаквих скривених намера и личне користи желе да помогну онима којима је то најпотребније.

Због хуманитарних активности на Косову и Метохији директорки фондације Дајани Пауновић приштински режим је забранио улазак на територију наше јужне покрајине.

"Свака посета Космету увек је носила одређене проблеме и нелагодност приликом прелазака административних прелаза, али то је све занемарљиво наспрам циља и жеље да будемо да нашим народом тамо где је то најпотребније", наглашава Пауновићева.

Поред великог броја акција и сталног присуства на Косову и Метохији, те обиласка готово свих локалних средина у Србији земљи, њихово највеће достигнуће, према речима наше саговорнице, је додела ордена "Свете мајке Анастасије", који се додељује уз благослов патријарха српског господина Порфирија.

"Орден 'Свете Мајке Анастасије' се додељује најузорнијим мајкама са троје и више деце. Тиме смо нашим заслужним мајкама одали друштвено признање које заслужују и скренули пажњу читаве јавности и државе на потребу даљег оснаживања вишедетних породица и важности даљег унапређења демографске и популационе политике", указује Пауновићева и додаје:

"Наша будућност и опстанак народа највише зависе од успеха у демографској обнови. Више немамо времена за губљење."

Модерни српски хероји

Алекса Шантић у песми "Моја отаџбина" рекао је: "И свуда гдје је српска душа која, тамо је мени отаџбина моја, мој дом и моје рођено огњиште". Вођени величанственом идејом помагања свом народу где год се налазили делују бројни појединци и организације. 

Једна од свакако најупечатљивијих и најмасовнијих хуманитарних организација је и "Хуманитарна организација Срби за Србе", на чије акције нисте могли, а да не обратите пажњу, а они стижу где год да је помоћ потребна. 

"Визија 'Хуманитарне организације Срби за Србе је препознатљива и професионална организација, способна да одговори на потребе угрожених породица и заједница широм Балкана у циљу опстанка српског народа и стварања квалитетнијих услова за живот будућих нараштаја", наведено је на њиховом сајту. 

Ова организација је настала крајем 2005. године, првенствено као идеја српског народа у расејању да се окупи око племенитих циљева, тачније, око пројеката помоћи социјално угроженим вишедетним српским породицама широм Балкана.

"Окосницу организације чине млади и енергични људи, окупљени заједничком визијом помоћи онима који су благословени бројним потомством, свесних да сваком ко не живи у материјалном изобиљу и мала помоћ значи пуно", навели су на сајту, додавши:

"Уз препознатљив слоган 'Деца су наша будућност' организација је, од 2005. године, уз помоћ великог броја донатора из целог света, прикупила 11 милиона евра донација са којима је директно помогла више од 3.000 породица са више од 14.500 деце, широм Балкана."

Како кажу - синоним су за транспарентност и, као и Фондација "Делије", све донације и акције јасно су истакнуте на њиховом сајту и друштвеним мрежама, па су грађани у сваком моменту упућени у то за кога се новац прикупља, колико је средстава прикупљено, али и како теку акције. 

Поред директне материјалне помоћи породицама, у више наврата помоћ су пружали и народним кухињама, породилиштима, болницама, основним и средњим школама, универзитетима и другим институцијама које свакодневно брину о здрављу и образовању деце.

Наравно, не можемо набројати све организације које се баве хуманитарним радом, али је захвалност за истицање најлепшег лица српског патриотизма присутна и за младе људе из организације "Споји", коју чине Срби из расејања, "Косовско Поморавље", "Сви за Космет", "Верско добротворно старатељство", као и за многе друге организације и појединце. 

Прави, модерни српски хероји своју домовину и свој народ бране и чувају оним најчистијим и најискренијим патриотским врлинама, као у песми Љубивоја Ршумовића: "Домовина се брани лепотом и чашћу и знањем, домовина се брани животом и лепим васпитањем."

image