Србија и Балкан

Посланица Бундестага: Проблем није у Београду, већ на челу опасне владе у Приштини

Посланица немачке Левице Жаклин Настић предочила је јавности опасности због подршке владајуће партије Аљбину Куртију
Посланица Бундестага: Проблем није у Београду, већ на челу опасне владе у ПриштиниGetty © Maja Hitij

Проблем није у Београду, већ је на челу опасне владе у Приштини, која не гаји само великоалбанске фантазије, већ и распирује етничке сукобе на Косову, онемогућавајући миран суживот, поручила је посланица Левице у немачком Бундестагу Жаклин Настић.

"Док водећи политичари ЕУ, предвођени Михаелом Ротом из редова Социјалдемократске партије Немачке (СПД) у писму Европској комисији, позивају на одступање од 'београдоцентричне политике' и на тај начин покушавају да само влада у Београду преузме одговорност за тензије и сукобе на северу Косова, без обзира на медијску и политичку јавност у Немачкој, која криви косовског премијера Аљбина Куртија, а кога је немачка "семафор влада" хвалила за великоалбанску мисију у Северној Македонији", написала је Настић на "Иксу" (некадашњи Твитер).

Посланица Бундестага је подсетила и да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти недавно боравио у приватној посети опозиционим албанским странкама у Тетову, окружен великоалбанским симболима и заставама.

Указала је да је уследио дипломатски скандал, као и да су владе Северне Македоније и Србије, као и тамошње опозиционе странке, осудиле то као "напад на Северну Македонију као мултиетничку државу".

"Неки сада чак траже да га прогласе 'непожељном особом'. Нарочито имајући у виду чињеницу да је терористичка 'ОВК' 2001. године тешко наоружана покушавала да наметне своју великоалбанску идеологију тадашњој Македонији, па је гнев македонске владе на Куртијеву посету више него разумљив", навела је она.

Настић истиче да у писму Европској комисији, иницијатори окупљени око Михаела Рота признају државу 'Косово' као 'функционалну демократију'.

"Колико добро функционише ова 'демократија', могло се недавно поново видети - пре неколико недеља, косовска влада је одузела дозволу водећој приватној телевизијској станици 'Кљан Косова'. Нешто касније, и МТС-у , подружници телекомуникационог оператера Телекома Србије, одузета је пословна лиценца", написала је она.

Настић је оценила да није изненађујуће што није било критика на дипломатски скандал у Северној Македонији или на цензуру на Косову из кругова "семафор коалиције" у Немачкој, пре свега из министарства спољних послова које предводе Зелени.

"Уосталом, до данас ћуте о самовољним хапшењима, нападима на грађане и на православне цркве, који су се значајно повећали, посебно од када је Курти преузео власт. Поборницима ватреног писма, који позивају на 'повратак равнотежи и пропорционалности у опхођењу са Косовом и Србијом', треба поручити: Проблем није у Београду, већ је на челу опасне владе у Приштини, која не гаји само великоалбанске фантазије, већ и распирује етничке сукобе на Косову и Метохији, онемогућавајући миран суживот", подвукла је она.

Истакла је да ако чак и високорангиране дипломате попут америчког амбасадора у Приштини или америчког државног секретара Блинкена процењују ситуацију толико озбиљном да су разним мерама појачале притисак на Приштину, као што се недавно догодило, требало то да буде јасно свима.

"Писмом иницијатори желе да исконструишу преокрет између починиоца и жртве, а то је не само невероватно, већ и опасно. Свако ко сада позива на 'преиспитивање овог приступа' игра наруку Куртију и његовој влади, са озбиљним последицама по безбедност мањина у региону", упозорила је Настић.

image